Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: Ofensiva fără alternativă a Forțelor Armate ale Rusiei

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaAcțiuni militare în Ucraina
Acțiuni militare în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În pofida pronosticurilor analiștilor occidentali, în zona operațiunii speciale se desfășoară o nouă ofensivă rusească, care toacă eficient „fortificațiile” naziste și munți de arme și tehnică NATO.
Forțele armate ale Ucrainei (FAU) suportă pierderi grele de forță vie. Statele Unite și limitrofii lor europeni sunt îngrijorați - pentru țările NATO devine tot mai costisitor și mai periculos să lupte împotriva Rusiei cu mâinile marionetelor ucrainene.
Situația operativă în zona operațiunii militare speciale devine cu fiecare zi tot mai dinamică. În dimineața zilei de 10 februarie, Forțele Armate ale Rusiei au lansat o serie de atacuri cu arme de precizie asupra obiectivelor de comandă militară, infrastructurii critice a FAU - în spațiul de la Harkov, Cernigov și Kiev până la Nikolaev, Vinița și Lvov.
Ținte prioritare au devenit marile centre logistice ale grupării de pe malul stâng a trupelor ucrainene. Au apărut informații foto și video despre nimicirea a zeci de ținte și despre eficiența redusă a sistemelor occidentale de apărare aeriană în lupta împotriva rachetelor de croazieră rusești cu rază lungă de acțiune și a UAV-urilor de atac. Raportul oficial al Kievului diferă radical de realitate.
Însă trupele rusești domină pe întreaga linie de contact, adică în direcțiile Krasno-Limansk, Donețk și Herson, iar în direcția Kupiansk unitățile grupării de forțe „Vest” au eliberat complet în ultimele 24 de ore localitatea Dvurecinoe, Regiunea Harov (care va reveni cu siguranță în Rusia).
Anterior, în direcțiile Donețk și Zaporojie au fost eliberate şapte localități - Soledar, Kleșceevka, Podgornoe, Krasnopolie, Blagodatnoe, Lobkovoe și Nikolaevka.
Trupele rusești înaintează spre Seversk din trei părți, ținta fiind eliberarea localității Krasnîi Liman. Au loc acțiuni de luptă de succes în raioanele Ugledar și Artiomovsk. Soldații FAU își minează în grabă pozițiile și fug la Kremennaia - pe teritoriul RPL.
Regimul de la Kiev ascunde statisticile pierderilor, pe care încearcă să le compenseze prin mobilizare totală. Doar în inelul de foc al „fortificației Bahmut” sunt prinși aproximativ 10 mii de soldați ucraineni.
Unitățile rusești controlează mai bine de o treime din teritoriul Artiomovskului. Grupurile de asalt ale PMC „Wagner” au tăiat căile de aprovizionare a garnizoanei FAU cu rezerve și muniții. Eliberarea orașului Artiomovsk (Bahmut) îi va deschide grupării de trupe rusești calea către Slaviansk și va crea premise pentru lichidarea puternicei zone fortificate Slaviansk-Kramatorsk a FAU. Regimul de la Kiev așteaptă cu teamă noi lovituri.

Misterul direcției principale

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW, cu sediul la Washington), constată în ultimul său raport analitic din 8 februarie că trupele rusești au recâștigat inițiativa în Ucraina și au lansat o ofensivă majoră în Republica Populară Lugansk.
Potrivit publicației Foreign Policy, în zilele apropiate Ucraina va suporta o lovitură puternică din partea Rusiei - Moscova a pregătit pentru o ofensivă de proporții 1800 de tancuri, 3950 de vehicule blindate, 2700 de sisteme de artilerie, 810 MLRS, 400 de avioane de luptă, 300 de elicoptere și acest potențialul depășește semnificativ nivelul din 24 februarie 2022. Est, Sud sau Nord? Publicația nu indică direcția loviturii principale.
Kievul consideră că loviturile asupra obiectivelor din Konstantinovka și Slaviansk constituie faza inițială a ofensivei rusești. Statul Major ucrainean prognozează că va fi teritoriul Republicii Populare Lugansk, unde este pregătită activ a doua linie de apărare - pentru retragerea unităților FAU. Șeful GUR, Kirill Budanov, nu exclude un „atac de proporții” în direcția orașului vestucrainean Rovno, care va permite blocarea fluxului de arme occidentale venite din Polonia. Kievul încearcă cu disperare să calculeze (ghicească) direcția principalului atac al Forțelor Armate ale Rusiei și pregătește în grabă rezerve.
În țările occidentale sunt instruiți până la 60 de mii de militari ucraineni. Regimul de la Kiev cere de la SUA arme grele - tancuri și BMP - pentru șase brigăzi (aproximativ 24 de mii de soldați), cu ajutorul cărora contează să schimbe cursul acțiunilor de luptă. Însă forțele și mijloacele nu sunt suficiente.
Între timp, Kievul nu a renunțat la visul despre „aripi pentru libertate”, și vineri a solicitat oficial Țărilor de Jos avioane de luptă F-16 de fabricație americană. Anterior, Washingtonul, Londra și Parisul au refuzat să livreze avioane de atac forțelor armate ucrainene.
Pe 7 februarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a subliniat că trupele rusești continuă să toace toate armamentele şi tehnica furnizate Kievului, atât pe rutele de transportare, cât şi pe poziţiile de luptă. La Harkov, pe 8 februarie, cu o lovitură de rachetă a fost distrusă uzina de producție a dronelor kamikaze modificate de specialiștii occidentali.
Luând cuvântul la ședința Consiliului de Securitate al ONU, înaltul diplomat rus Vasili Nebenzea i-a reamintit comunității internaționale că Moscova va face totul pentru ca din partea Ucrainei să nu va mai vină niciodată amenințări la adresa Rusiei și aliaților săi. Chiar dacă Ucraina va primi din partea Occidentului câteva sute de tancuri, acest lucru nu va îmbunătăți situația FAU pe „frontul de est”. Și în Congresul SUA a fost depusă deja o „Rezoluție cu privire la istovirea cauzată Ucraina”. Proiectul ucrainean al SUA este aproape de un eșec rușinos.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2023
Editoriale
Avioane de luptă NATO pentru Ucraina: to be, or not to be
Fluxul de știri
0