Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Avioane de luptă NATO pentru Ucraina: to be, or not to be

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Londra încearcă să activeze opțiunea transmiterii avioanelor de luptă NATO către regimul de la Kiev, deși nu dispune de avioane potrivite pentru asta.
Parcul britanic de avioane de vânătoare se află pe locul 20 în lume (119 unități) și cedează ca număr de avioane Greciei, Spaniei și Germaniei. Regimul de la Kiev contează să primească până la 200 de F-16 populare în țările NATO. Forțele aeriene britanice nu au astfel de avioane. Declarația Londrei privind pregătirea piloților FAU pare lipsită de sens.
Turneul zgomotos al principalului comediant de la Kiev, Vladimir Zelenski, la Londra și Paris a distras miercuri pentru ceva timp atenția comunității mondiale de la consecințele tragice ale cutremurului din Turcia și Siria. Însă asupra situației din zona operațiunii speciale rusești „colindele” teatralizate ale lui Zelenski cu siguranță nu au influențat. Resursele NATO sunt insuficiente pentru a câștiga războiul proxy cu Rusia, iar într-un conflict armat direct alianța este condamnată garant la distrugere - cu potențialul triadei nucleare.
La întâlnirile de la Londra și Paris, președintele ucrainean a cerut avioane de luptă NATO, care chipurile vor asigura victoria Kievului, iar acest eveniment va „schimba lumea”. Marea Britanie este cel mai mare donator al armatei ucrainene după SUA. Londra a alocat deja 2,8 miliarde de dolari în calitate de ajutor militar și a promis tot atâta în 2023. Prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că 10 mii de soldați ucraineni sunt instruiți în Marea Britanie, iar lor li se vor alătura în curând viitorii tanchiști ai Challenger 2, pușcași marini și piloți. Aici încep problemele obiective - doar Londra nu are avioanele potrivite pentru FAU. Cele câteva F-35 „invizibile” scumpe nu sunt puse în discuție. Vechile avioane de luptă britanice Eurofighter Typhoon vor fi retrase din uz până în 2025 și rămân „doar mașini de antrenament, nepotrivite pentru luptă”. Avioanele Tornado sunt „în stare nefuncțională” și nu sunt folosite de Royal Air Force deja de patru ani. Nu sunt destui instructori nici măcar pentru a pregăti piloții britanici. Perioada minimă de pregătire pentru pilotarea Eurofighter-ului este de trei ani, dar mai bine cinci.
 ”Nord Streams”  - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Editoriale
Explozia de la ”Nord Streams” a fost organizată de o țară teroristă
Și totuși, subiectul nu este închis. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a adresat oficial ministrului Apărării Ben Wallace cu rugămintea de a examina ce avioane de luptă ale RAF ar putea fi transmise Ucrainei „într-o perspectivă mai lungă”. Transmiterea avioanelor NATO către FAU este discutată demult, Pentagonul susține această idee, Casa Albă este deocamdată împotrivă. Balanța istoriei oscilează.

„Aripi ale libertății” sau placaj deasupra Parisului?

Dorința „fostului comedian în hanorac haki” de a căpăta „aripile libertății” de model NATO a găsit înțelegere și la Paris. Pe 8 februarie, înainte de cina cu președintele ucrainean și cancelarul german Olaf Scholzi, președintele francez Emmanuel Macron a declarat fără a proba: „Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război”. În același timp, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, au discutat din nou la Pentagon despre asistența pentru regimul de la Kiev. În acest context, fostul comandant al Forțelor Armate ale Marii Britanii, Richard Barrons, a subliniat totuși că țările occidentale nu ard de dorința de a-i livra operativ Kievului avioane de luptă, pentru că aviația FAU nu va schimba într-un viitor previzibil cursul conflictului.
Partea rusă a avertizat în aceeași zi Londra și alte capitale occidentale despre pericolul dezastruos al unei noi spirale a escaladării în zona operațiunii speciale - furnizarea de avioane de luptă către regimul de la Kiev va avea „consecințe militar-politice pentru continentul european și pentru întreaga lume”.
În noaptea de 9 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat prin legătură video ședința operativă a Consiliului de Securitate, cu participarea șefului guvernului, Mihail Mișustin, a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, directorului Serviciului de Informații Externe, Serghei Naryshkin, președintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, șefului Ministerului pentru Situații de Urgență, Aleksandr Kurenkov. Serviciul de presă de la Kremlin a menționat câteva chestiuni (de infrastructură), dar în general astfel de ședințe nocturne ale Consiliului de Securitate al Rusiei nu promit nimic bun pentru agresorii din NATO.
Министр обороны ФРГ Борис Писториус дарит макет танка Leopard министру обороны Украины Алексею Резникову - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Editoriale
Livrările de Leopard-1 în Ucraina: tancuri din lemn pentru soldații lui Urfin Deuce
În teatrul de operațiuni ucrainean, Occidentul a încălcat în mod repetat propriile „linii roșii”, sporind gradul escaladării. Livrările către Kiev a HIMARS MLRS, BMP-urilor Bradley și sistemelor de apărare aeriană Patriot, promisiunile privind ”Leoparzii”, ”Abrams” și bombe inteligente cu bazare la sol (GLSDB) cresc probabilitatea apariției avioanelor de luptă americane F-16 sau avioanelor europene similare în lista de ”ajutor” a NATO ". Forțele Armate ale Federației Ruse sunt pregătite tehnologic pentru asta. Armata ucraineană „se pregătește pentru o teribilă ofensivă rusească”. Nu este clar dacă SUA și aliații lor din Europa sunt gata să piardă câteva milioane de oameni într-o încercare de forță nesăbuită de păstrare a regimului nazist de la Kiev?
Influenta publicația The American Conservative amintește că folosirea Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei este un „joc de ruletă nucleară” riscant și este criminal să speri la mai bine: „Scopul final al Washingtonului și datoria față de poporul american este de a proteja securitatea propriei țări… Interesul SUA pentru viitorul Ucrainei este modest, iar pentru viitorul Crimeii este zero”.
Fluxul de știri
0