Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău a vorbit despre problema reglementării transnistrene

© Sputnik / OsmatescoОлег Владимирович Васнецов
Олег Владимирович Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2023
Abonare
Ambasadorul Vasnețov: Rusia vinde căutări pentru Transnistria.
CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Rusia va continua să promoveze căutarea unei soluții echitabile a problemei transnistrene fără a încălca integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov într-un interviu exclusiv pentru RIA Novosti.
Anterior, deputații partidului de guvernământ din Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în două lecturi un amendament la Codul Penal, care prevede pedepse pentru „separatism”, „conspirație împotriva țării” și alte infracțiuni similare.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2023
Politică
Noi modificări la cadrul normativ privind asigurarea securității statului
Autoritățile regiunii transnistrene au reacționat negativ la adoptarea așa-zisei „legi a separatismului” de către parlamentul de la Chișinău, considerând că Chișinăul subminează astfel procesul de negociere a reglementării transnistrene.
„Federația Rusă este garantul reglementării transnistrene. Acest statut impune o mare responsabilitate, iar partea rusă acționează cu deplină conștientizare acest lucru. Vom continua să promovăm căutarea unei soluții echitabile la problema reglementării transnistrene, ajungând la acorduri privind un statut special, de încredere, garantat pentru Transnistria, cu respectarea suveranității și asigurând integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus Vasnețov.
Diplomatul a subliniat că partea rusă mizează pe reluarea negocierilor în formatul stabilit.
„Acum nu m-aș grăbi să evaluez activitatea dialogului în format 5+2, ținând cont de întârzierea mare a reluării acestuia. Federația Rusă mai contează pe continuarea rapidă a negocierilor privind reglementarea transnistreană”, a adăugat Vasnețov.
Formatul „5 + 2” este compus din reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, care sunt desemnate drept „părți ce negociază”, iar Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), sunt „mediatori” ai negocierilor. Uniunea Europeană și Statele Unite acționează au statut de „observatori”.
Tiraspol - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2023
Politică
Tiraspolul face apel la participanții „5+2” pe Legea separatismului
Fluxul de știri
0