Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tiraspolul face apel la participanții „5+2” pe Legea separatismului

Tiraspol
Tiraspol - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2023
Abonare
Autoritățile regiunii transnistrene au transmis participanților internaționali în formatul „5+2” o declarație în legătură cu „Legea separatismului” adoptată de Chișinău.
CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Sovietul Suprem al Transnistriei a emis o declarație oficială, în cadrul ședinței de miercuri, în care a subliniat „acțiunile distructive” ale Chișinăului în legătură cu Tiraspolul, a informat serviciul de presă al instituției.
Aleșii locali au susținut în unanimitatea proiectul declarației Sovietului Suprem, prin care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „amenințările de escaladare a tensiunilor și destabilizarea sistemului securității regionale”.
Documentul condamnă „acțiunile agresive” ale Chișinăului și face apel la participanții internaționali la procesul de reglementare transnistreană să evalueze aceste acțiuni.
Sovietul Suprem îi „avertizează pe parlamentari și conducerea Moldovei privind implementarea unor acțiuni represive și declară că întreaga responsabilitatea pentru o eventuală escaladare a tensiunilor și destabilizare a sistemului regional de securitate, în mod plenar o va purta partea moldovenească”.
Declarația dată urmează a fi adresată participanților internaționali în formatul de negocieri „5+2”.
Formatul „5 + 2” este compus din reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, care sunt desemnate drept „părți ce negociază”, iar Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), sunt „mediatori” ai negocierilor. Uniunea Europeană și Statele Unite acționează au statut de „observatori”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2023
Politică
Noi modificări la cadrul normativ privind asigurarea securității statului

Legea scandaloasă „cu privire la separatism”

Pe 2 februarie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală un proiect de leg denumit simbolic „Legea separatismului”.
Potrivit amendamentelor adoptate, această lege prevede introducerea în legislația penală a unor prevederi de atragere la răspundere a persoanelor care promovează separatismul în toate formele sale: finanțare, incitare la separatism, complot împotriva Republicii Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării și o pedeapsă cu închisoarea pentru astfel de acțiuni.
Legea a provocat o reacție negativă în Transnistria. Ministerul de Externe al regiunii a spus că amendamentele anulează eforturile anterioare de soluționare a reglementării transnistrene și creează temeiuri pentru „urmărirea penală motivată politic pentru aproape fiecare locuitor al Transnistriei”.
Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a remarcat că aceste amendamente „nu vor adăuga înțelegere reciprocă” relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului. Potrivit acesteia, modificările legislative estompează principiul de bază al egalității părților în procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2023
Moldova și Rusia
Zaharova: Rusia este deschisă pentru o cooperare constructivă și pragmatică cu Moldova
Fluxul de știri
0