Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Livrările de Leopard-1 în Ucraina: tancuri din lemn pentru soldații lui Urfin Deuce

© Photo : Ukrainian Defense Ministry Press OfficeМинистр обороны ФРГ Борис Писториус дарит макет танка Leopard министру обороны Украины Алексею Резникову
Министр обороны ФРГ Борис Писториус дарит макет танка Leopard министру обороны Украины Алексею Резникову - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Abonare
Leopard 1A5 nu a participat niciodată la operațiuni de luptă de mare intensitate, ca să nu mai vorbim de o confruntare cu „colegii de generație” sovietici mai voinici T-62 sau T-64.
Occidentul colectiv continuă în Ucraina războiul proxy fără speranță cu Rusia prin livrări de armamente de „antichitate”. Germania a decis să transmită Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) un lot mare de tancuri Leopard-1, scoase din serviciul Bundeswehrului în urmă cu aproximativ 40 de ani. Eficiența unor astfel de mașini în trecut nu a fost dovedită și nu este evidentă într-o lupta modernă. Însă Occidentul consideră probabil că pentru „soldații de lemn ucraineni ai lui Urfin Deuce” orice tanc va fi potrivit.
Ministerul german al Apărării a confirmat pe 7 februarie decizia de a-i furniza Kievului 178 de tancuri Leopard 1A5 din rezerve. Berlinul știe că tancurile germane în Ucraina vor arde destul de repede. De aceea nu este indicat să fie trimise acolo modificări moderne de MBT (anti-reclamă), iar de ”Leoparzii-1” scoși din uz cu mult înainte de a se naște actualii tanchiști ucraineni nici nu-ți pare rău. Desigur, aceste mașini străvechi, alături de tancurile T-54/55 transmise de Slovenia, se vor dovedi a fi cele mai puțin pregătite de luptă în teatrul de operațiuni ucrainean. Regimul de la Kievul se așteaptă să primească în primăvara anului 2023 până la 140 de tancuri din 12 state.
Germania va transmite cea mai mare parte a lotului de ”Leoparzi 1A5” după „reanimarea” tehnicii, adică nu mai devreme de 2024. Voi aminti că chiar și tancurile relativ moderne Leopard II germane și Abrams americane s-au dovedit a fi foarte vulnerabile și erau distruse în număr mare în luptele recente cu formațiuni islamiste, kurde, husite, înarmate cu arme ușoare, din Irak, Siria, respectiv Yemen.
Modificarea Leopard 1A5 dezvoltat în 1986 nu este departe în ceea ce privește caracteristicile de luptă de modelul din 1965 și diferă doar prin echipamentul de comunicații, vizor și protecție modulară a armurii. Leopard 1A5 nu a participat niciodată la operațiuni de luptă de mare intensitate, ca să nu mai vorbim de o confruntare cu „colegii de generație” sovietici mai voinici T-62 sau T-64. Vechiul tun al Leopard-1 de 105 mm are caracteristici extrem de limitate, iar rezervele de obuze de 105 mm în Occident sunt practic inexistente. Eforturile suplimentare ale Danemarcei și Țărilor de Jos nu schimbă lucrurile. Publicația de specialitate Military Watch concluzionează: „Leoparzii” anilor 1960 nu vor putea schimba situaţia în Ucraina.”
Militarii ruși ajută autoritățile siriene la lichidarea consecințelor cutremurului - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2023
Editoriale
Cum ajută Rusia la înlăturarea consecințelor cutremurului din Siria și Turcia
Conducerea NATO este îngrijorată de pierderile mari ale FAU și de consumul „incredibil” de muniție. Potrivit șefului Comandamentului European al SUA, generalul Christopher Cavoli, în zona operaţiunii speciale artileria rusească folosește în medie peste 20 de mii de obuze pe zi, în timp ce artileria ucraineană folosește de patru ori mai puțin. Cantitatea totală este comparabil cu producția de proiectile de artilerie a SUA pentru un an.

NATO se pregătește pentru „o încercare pentru veacuri”

Casa Albă a confirmat planurile de a furniza arme Ucrainei „pentru o perspectivă de lungă durată”. Pe 8 februarie, președintele american Joe Biden a promis în mesajul său anual către Congres că va sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”. Și a declarat că conflictul ucrainean este „o încercare pentru veacuri” pentru America și „pentru întreaga lume”. Nimic nou – este o preluare de către americani a conceptului german medieval de colonizare a ținuturilor estice „Drang nach Osten”. Se vede că SUA intenționează să păstreze „independenta” drept avanpost pentru lupta împotriva Rusiei. Aliații NATO trebuie să se pregătească pentru un nou „război de o sută de ani”.
Principalul comediant de la Kiev, Vladimir Zelenski, a zburat miercuri la Londra pentru a se adresa Parlamentului britanic și a cere arme cu rază lungă de acțiune - rachete și avioane. Amintesc, Zelensky contează pe 180 de avioane de luptă, Pentagonul este ”pentru”, însă Londra are mult mai puține avioane de atac.
Pentru o victorie ipotetică asupra Rusiei, Ucraina are nevoie doar de „400 de mii de soldați perfect instruiți cu arme NATO”. Marea Britanie este gata să pregătească într-un an până la 20 de mii de soldați ai FAU pentru participarea la acțiunile de luptă. La Londra a fost anunțată începerea instruirii conform standardelor NATO a piloților de avioane de luptă și infanteriștilor marini ucraineni. Britanie a dat deja toată artileria sa grea (30 de tunuri autopropulsate) Forțelor Armate ale Ucrainei, iar Royal Fighter Air Force și fără ”donații” se remarcă printr-o pregătire de luptă redusă. Profesorii sunt așa și așa.
Forțele armate britanice, cu un total de 194 de mii de militari, nu au suficiente unități completate și muniție în cazul unui conflict cu participarea NATO. Pe 6 februarie, postul de televiziune Sky News a informat că Londra are nevoie de 10 ani pentru a forma și înarma o divizie britanică de 25-30 de mii de „baionete”, iar astăzi sunt gata de luptă doar 10 mii de militari britanici. Cum intenționează acești „instructori” să pregătească într-un an 20-30 de mii de soldați ai FAU pentru războiul cu Rusia? Întrebarea este retorică.
Situația este similară și în alte țări NATO. Problema proiectării potențialului de luptă al alianței asupra Ucrainei este practic de nerezolvat. The New York Times menționează: „Cea mai mare parte a armelor sofisticate vor necesita o pregătire serioasă a militarilor ucraineni, care nu le-au utilizat niciodată, și acest proces durează de obicei luni, ani”. Tanchiștii pentru Leopard pot fi pregătiți în trei luni - fără garanția calității. Cea mai accelerată instruire a piloților pentru avioanele de luptă F-16 va dura nu mai puțin șase luni. Apariția probabilă a tancurilor NATO și a avioanelor de atac în teatrul de operațiuni ucrainean în acest an este posibilă doar cu participarea directă la luptă a tanchiștilor și piloților alianței, iar aceasta este deja o cu totul altă poveste.
Exerciții militare, pregătiri pentru situații de atac chimic sau nuclear, imagini din arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2023
Editoriale
FAU utilizează ”chimia” în direcția Artiomovsk - răzbunarea este inevitabilă
Occidentul este conștient de faptul că tancurile și avioanele germane, britanice, americane nu se încadrează în mod obiectiv în infrastructura (baze și aerodromuri), logistică, tactica FAU și promit doar noi probleme. Publicația The American Greatness scrie că Ucraina este în pragul înfrângerii, nicio armă-minune nu va salva FAU, regimul de la Kiev este condamnat... Rusia încercuieşte cu încredere forțele ucrainene... Poate produce mai multe arme și muniție decât tot Occidentul”. Industria rusească de apărare crește producția de rachete de croazieră de înaltă precizie și proiectile de artilerie (antitanc) „Krasnopol”.
Financial Times confirmă: „Conflictul ucrainean a declanșat o criză în lanțul de livrări a muniţiilor în Europa… Companiile din complexul militar-industrial fac faţă cu greu suplimentării rezervelor naționale și satisfacerii apetiturilor Kievului”.
Întreprinderile complexului militar-industrial american sunt în stare să producă pentru Ucraina nu mai mult de 12 tancuri pe lună. Pe parcursul celor 11 luni ale operațiunii speciale, trupele ruseşti au nimicit 7789 de unităţi de tehnică blindată ale FAU, o treime fiind tancuri. Comentariile sunt de prisos aici.
Nu există perspective pentru o victorie ucraineană și chiar și câteva sute de „wunderwaffes” nu vor schimba rezultatul conflictului militar. SUA au încercat în repetate rânduri, și întotdeauna fără succes, să corecteze istoria omenirii în favoarea ei (cele mai elocvente exemple sunt în Vietnamul și Afganistanul). Demilitarizarea și denazificarea Ucrainei (avanpostul antirusesc al NATO) este necesară și inevitabilă.
Pe 7 februarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a calificat asistenţa militară occidentală acordată regimului de la Kiev drept fără precedent şi, în acelaşi timp, a anunţat despre ”tocarea” cu succes a armelor furnizate - pe rutele de livrare şi pe poziţiile de luptă din zona operațiunii militare speciale. Istoria Rusiei continuă, însă nu după „regulile” și planurile americane.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2023
Editoriale
Cum „Balonul lui Damocles” chinez amenință America și NATO
Fluxul de știri
0