Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Cum „Balonul lui Damocles” chinez amenință America și NATO

© AFP 2024 / Wang Zhaoimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2023
Abonare
America, care tinde să controleze întreaga lume în calitate de „hegemon”, urmărește neputincioasă de câteva zile un balon de recunoaștere străin deasupra teritoriul său și nu doboară acest „balon al lui Damocles”.
Amenințarea evidentă la adresa securității naționale și stupoarea Pentagonului reflectă gradul de umilință politico-militar și rămânerea în urmă tehnologică a Statelor Unite, a Occidentului colectiv în ansamblu. Însă lucrurile nu sunt atât de simple, dacă Washington urmărește obiective neevidente de escaladare.
Reprezentantul Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a declarat pe 2 februarie că balonul-spion chinez survolează SUA „chiar acum” și deja pe parcursul a câteva zile. Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) urmărește cursul aerostatului la o altitudine „mult peste traficul aerian comercial”. Aparatul străin de spionaj chipurile „nu reprezintă nicio amenințare militară sau fizică pentru oamenii de la sol”. Și totuși, la altitudini de peste 50 km, camerele aerostatului sunt capabile să monitorizeze mii de kilometri pătrați ai teritoriului SUA, cu o rezoluție foto-video mai mare decât în ​​cazul monitorizării prin satelit. La limita de 100 km deasupra Pământului începe spațiul cosmic, unde aparatele au dreptul să zboare deasupra teritoriului oricărui stat. Recordul de altitudine al aerostatului este de 53 km. Dacă aparatul este mai jos, nimic nu poate împiedica să fie doborât un obiect suficient de mare în timp ce acesta este în derivă deasupra teritoriului SUA, apoi să fie clarificată apartenența statală a acestor fragmente și să se dea „turații” conflictului pe canale diplomatice. Drept urmare – gălăgie multă, folos puțin.
Povestea pare și mai stranie, ținând cont de desfășurarea de către China a unui ”sistem de aerostate” de detectare a lansărilor de rachete ale SUA în urmă cu mai bine de doi ani – nimic nou. Pentagonul a înregistrat anterior în repetate rânduri „raiduri” similare. Se creează impresia că Washingtonul a găsit un pretext convenabil pentru speculații politice și escaladare, pentru a trece de la teatrul de operațiuni ucrainean la un conflict cu China. Un balon străin transportat de voința vântului în spațiul aerian al Statelor Unite pe 2 februarie a provocat o reacție furioasă din partea congresmenilor americani - China a fost acuzată de încălcarea suveranității SUA. „Balonul lui Damocles” ar putea duce la anularea vizitei secretarului de stat american Anthony Blinken la Beijing și la destabilizarea în continuare a relațiilor dintre cele două țări.
Țeava unui tanc ucrainean distrus de trupele ruse. - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2023
Editoriale
Ce semnifică pentru operațiunea specială încercuirea operațională a Artiomovskului

Goana după senzație

Din punct de vedere tehnologic este greu să lovești un balon de recunoaștere la altitudini de aproximativ 50 km. Și totuși, două avioane de vânătoare F-22 Raptor din a cincea generație s-au ridicat în aer pe 1 februarie de la baza forțelor aeriene Nellis din Nevada pentru a-l intercepta, au urmărit vizual obiectul și l-ar fi putut doborî în siguranță pentru concetățeni deasupra Montanei. Densitatea populației în acest stat este mai mică de 3 persoane la 1 km2. km, în schimb aici există multe silozuri de rachete Minuteman ICBM. Goana Pentagonului după aerostat deasupra teritoriului SUA nu pare convingătoare, dar și însăși formularea „cu siguranță lansat de Republica Populară Chineză” pare ciudată. Este evidentă umilirea militar-tehnologică a „hegemonului” de către un aparat de zbor al unui stat neidentificat.
Reprezentanții serviciilor secrete americane au remarcat că sonda cu echipament greu a zburat mai întâi deasupra Insulelor Aleutine și deasupra Alaskăi, apoi deasupra Canadei, au atins partea continentală a SUA, dar locul de lansare este necunoscut. Anterior, baloane similare cu sisteme de supraveghere au fost depistate în Hawaii și Guam, unde se află bazele militare ale SUA. Pentagonul a menționat că de data aceasta aerostatul are un comportament straniu - „el atârnă o perioadă îndelungată și este mai insistent decât în ​​cazurile anterioare”.
Partea americană menționează coincidența „eforturilor arogante” din stratosferă cu încercările Chinei de a cumpăra un teren (pentru o întreprindere agricolă) în Dakota de Nord – la doar 20 km de obiectivul militară unde sunt efectuate zboruri de testare cu drone.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat vineri că guvernul „studiază situația”, dar China „nu intenționează să invadeze teritoriul și spațiul aerian al vreunei țări”.
Îngrijorările americane sunt de înțeles, China este cu mult înaintea Statelor Unite în privința dezvoltării și producției armamentelor de înaltă tehnologie și tocmai și-a prezentat conceptul avionului de luptă de a șasea generație. Beijingul are o poziție anti-americană în ceea ce privește conflictul ucrainean. Washingtonul caută activ aliați militari în Asia de Sud-Est pentru ”a prieteni” împotriva Chinei.
Evident, pentru a lupta împotriva puternicei Chinei, americanii și sateliții lor vor trebui să-și concentreze toate resursele economice și militare, iar teatrul de operațiuni ucrainean va ajunge în curând la periferia evenimentelor mondiale. Promisiunile de vineri ale Ursulei von der Leinen de a „aprofunda sprijinul” pentru Ucraina nu se potrivesc cu posibilitățile reale ale Uniunii Europene și NATO. Pe fundalul istoriei cu aerostatul străin deasupra SUA, pentru reprezentanții regimului marionetă de la Kiev ar fi tocmai timpul să cadă în disperare.
dolari americani - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2023
Editoriale
SUA se pregătește pentru căderea dolarului
Fluxul de știri
0