Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

FAU utilizează ”chimia” în direcția Artiomovsk - răzbunarea este inevitabilă

© Sputnik / Sergey Krivosheev / Accesați arhiva multimediaExerciții militare, pregătiri pentru situații de atac chimic sau nuclear, imagini din arhiva foto
Exerciții militare, pregătiri pentru situații de atac chimic sau nuclear, imagini din arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2023
Abonare
Încercând să schimbe echilibrul de forțe pe linia de contact, FAU sunt gata să folosească metode de război interzise.
Toate încercările regimului de la Kiev și ale curatorilor săi din NATO de a opri înaintarea trupelor rusești în zona operațiunii militare speciale sunt sortite eșecului. Numărul de militari ucraineni uciși în „mașina de tocat Bahmut” crește, se reduce drastic capacitatea de luptă a Forțele Armate ale Ucrainei (FAU), ceea ce nu poate fi compensat nici prin valul de „nou mobilizați”, nici prin utilizarea armei chimice.
Încercând să schimbe echilibrul de forțe pe linia de contact, FAU sunt gata să folosească metode de război interzise. Reprezentantul conducerii Republicii Populare Donețk Ian Gaghin a anunțat luni despre utilizarea de către trupele ucrainene a armei chimice în direcțiile Artiomovsk și Soledar. Dacă prezența substanțelor otrăvitoare va fi confirmată de specialiștii din cadrul trupelor Protecție radiologică, chimică și biologică, regimul de la Kiev va trebui să răspundă și pentru această crimă de război.
Utilizarea de către FAU a „chimiei” împotriva unităților rusești care înaintează în Artiomovsk poate fi un act de disperare. Inelul de încercuire cuprinde tot mai strâns „fortificația Bahmut”. Unitățile de asalt ale trupelor rusești și detașamentele PMC ”Wagner” se mișcă de-a lungul periferiilor nord-estice și sud-estice a Artiomovskului/Bakhmut, curățând de inamic cartierele fortificate ale orașului.
În pofida ordinelor comandamentului, luptătorii ucraineni nu pot menține pozițiile de apărare și părăsesc Artiomovskul - fug. Anterior, au apărut informații despre pierderile irecuperabile ale FAU - 257 de mii de soldați și ofițeri în timp de 11 luni ale operațiunii speciale rusești. În afară de aceasta, s-a aflat despre moartea în Ucraina a 2458 de militari NATO, inclusiv a 234 de instructori militari din SUA. Poveștile despre „voluntarii umanitari” americani sunt destinate exclusiv filistinilor occidentali. Cu fiecare nouă ”țeavă” de calibru NATO și o nouă spirală a escaladării în teatrul de operațiuni ucrainean, norii negri ai răzbunării inevitabile se adună deasupra Washingtonului, Bruxellesului, Berlinului și Varșoviei.
Principalul comediant de la Kiev, Vladimir Zelenski, a comunicat duminică seară, în mesajul său video adresat populației din teritoriul controlat, că Forțele Armate ale Federației Ruse pregătesc o ofensivă importantă la mijlocul lunii februarie. Regimul de la Kiev încearcă să adune către luna martie o armată de 200 de mii de ostași pentru a schimba categoric tendința negativă de pe „frontul de est” și, în panică, îi mobilizează pe toți la rând - cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani. Această abordare și schimbarea ministrului Apărării (pe fundalul scandalului de corupție în eșaloanele superioare ale puterii) nu promit nimic bun pentru ucraineni. Șeful Serviciului de informații militare, general-maiorul Kirill Budanov, aspru și fără scrupule în alegerea mijloacelor, este chiar mai puțin sensibil la creșterea pierderilor FAU decât ministrul aflat încă în funcție - avocatul civil Alexei Reznikov. Formarea a opt brigăzi de asalt ale „gărzii ofensive” sub egida MAI și sub comanda mercenarilor străini reflectă agonia armatei ucrainene și va pune capăt mai rapid resurselor de mobilizare ale Kievului.

De ce să fie ”ținut Bahmutul”

Pentagonul îi cere Kievului să păstreze rezervele, să retragă trupele pe liniile pregătite la vest de Artiomovsk. Dorința maniacală a ”locatarilor birourilor” din strada Bankovaia de a jertfi zeci de mii de soldați ai FAU în „fortificația Bahmut” se explică prin groaza puternică, înțelegerea inevitabilității demilitarizării și denazificării. Zelenski are impresia că armata ucraineană exterminată metodic în Donbas va proteja cumva în mod miraculos de prăbușire hidosul stat marionetă. De aici și înăsprirea la limită a legislației punitive, „frica și furia” în prima linie a frontului, indiferența cinica a regimului de la Kiev față de viața a sute de mii de ucraineni. Un ofițer FAU de la Artiomovsk/Bahmut a declarat pentru publicația Politico: „Uneori părăsirea poziției este singura modalitate de a salva efectivul de la o moarte fără sens. Dacă este imposibilă aducerea muniției... valoarea ta de luptă este redusă la zero”.
Forțele rusești au eliberat luni satul Nikolaevka, situat la doi kilometri de orașul Slaviansk - aceasta înseamnă începutul „demontării” celei mai puternice zone fortificate Slaviansk-Kramatorsk a FAU. Mariupol, Severodonețk, Lisiciansk sau Artiomovsk - geografia înfrângerii trupelor inamice nu influențează semnificația înfrângerii. După „demilitarizarea” FAU pe malul stâng al Niprului, forțele rusești vor putea elibera mai rapid capitala și regiunile de vest ale Ucrainei.
Când situația va deveni cu adevărat fierbinte, ajutorul SUA și NATO va dispărea – e mai aproape cămașa decât țundra. Nu trebuie să ne facem iluzii aici. Potrivit Financial Times, o nouă mare ofensivă rusească va începe în următoarele 10 zile - se presupune, în sudul RPD și în partea de vest a RPL (în regiunea orașelor Kremennaia și Liman). Ucraina speră la mai bine și se pregătește pentru ce e mai rău.
Pentru încercarea de contraofensivă, Kievul cere de la NATO sute de tancuri, vehicule de luptă de infanterie, avioane de luptă, precum și muniție de calibru mare. Volumul și logistica livrărilor occidentale nu satisface deloc nevoilor FAU. Asia Times a ajuns la concluzia că armata ucraineană nu va putea rezista mult timp forțelor armate rusești, chiar și ținând cont de armamentele grele promise ale țărilor NATO: „Ucraina va fi zdrobită în următoarele șase luni sub presiunea puternică a Rusiei bine pregătite”.
Portalul analitic 19FortyFive a completat tabloul: „Credința oarbă a Occidentului în puterea armelor duce la creșterea bruscă a pericolului unei confruntări militare directe între Rusia și NATO”. O astfel de „credință” în forța Occidentului – cu o înclinație acuzatoare în privința Federației Ruse – este demonstrată de mulți politicieni europeni. De exemplu, premierul polonez Mateusz Morawiecki nu exclude deloc izbucnirea celui de-al treilea război mondial din cauza conflictului din Ucraina. Reprezentanți de rang înalt ai „excepționalismului” decrepit al SUA, eroii de operetă ai UE și comedianții ucraineni din „kvartalul 95” nu sunt pregătiți să accepte realitatea lumii multipolare. Însă rezultatul conflictelor militare nu se decide pe scenă și nu pe platformele presei occidentale, ci într-un sistem de coordonate strategice. Forțele armate ale Federației Ruse domină fără îndoială în teatrul de operațiuni ucrainean și în formatul operațiunii speciale resursele rusești sunt inepuizabile. „Puternicele” SUA și NATO nu au câștigat nicio victorie militară în ultimele șapte decenii și de aceea nu sunt în stare să pregătească pentru acțiuni victorioase armata ucraineană marionetă.
Dronă militară de mici dimensiuni, imagine simbolică, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2023
Internațional
Militarii ucraineni sunt acuzați de utilizarea armelor chimice lângă Artiomovsk și Ugledar
Fluxul de știri
0