Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum au fost comemorate victimele Holocaustului la Chișinău

© Sputnik / Mihai CarausHolocaust
Holocaust - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Și conducerea Moldovei a depus astăzi flori la Monumentul Victimelor Fascismului din Capitală.
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. La Monumentul Victimelor Fascismului din strada Calea Orheiului din Chișinău, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliță, dar și alți oficiali au mers să depună flori și să comemoreze victimele Holocaustului.
În cadrul evenimentului, Maia Sandu a declarat că Holocaustul nu este drama unei națiuni aparte, ci este tragedia întregii umanități.
"Astăzi, 27 ianuarie 2023, Ziua de comemorare a celor șase milioane de victime ale Holocaustului capătă nuanțe și mai tragice, și mai întunecate, și mai îngrijorătoare. Cum au fost posibile acele grozăvii în plin secol 20? Ce mișcări, ce disfuncționalități ale unor sisteme de guvernare duc la apariția și justificarea unor asemenea atrocități? Ce instrumente de manipulare a conștiințelor au dat asemenea roade malefice? Peste 300 de mii de evrei, romi, oameni care făceau parte din alte grupuri și-au pierdut viața în regiunea noastră, în timpul Holocaustului. Sunt sute de mii de tragedii umane. Multe dintre aceste tragedii rămân în continuare necunoscute. (...) Holocaustul nu este drama unei națiuni aparte, ci este tragedia întregii umanități. Până acum, mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului și că lumea de după este alta. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată", a declarat Sandu.
Premierul Natalia Gavrilița a menționat că ziua de astăzi este una tristă în toată lumea, o zi de doliu care vine să aducă aminte de o pagină neagră din istoria omenirii.
„Comemorăm milioane de oameni nevinovați – evrei, romi, dar și alte naționalități, care au căzut victime ale unui regim monstruos. Este important să discutăm despre destinul tragic al celor care au fost uciși în numele unei ideologii criminale. Asumarea acestui trecut dramatic și rușinos pentru noi ca omenire este o obligație morală. Este important ca trăirile și amintirile acestor oameni să fie cunoscute și consemnate, să le transmitem generațiilor prezente și viitoare o lecție de respect pentru viața fiecărui om”, a spus șefa executivului.
Prezent la eveniment, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a menționat că ziua de astăzi este încărcată de profund simbolism și reamintește despre una dintre cele mai întunecate file ale istoriei, care rămâne o rană adâncă pentru întreaga umanitate.
„La începutul acestei luni am consemnat cu tristețe plecarea în neființă a lui Iosif Belous, ex-președinte al Asociației foștilor deținuți ai Nazismului. Responsabilitatea noastră morală, a tuturor, este de educare a societății în spiritul valorilor umane, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a toleranței și nediscriminării și a combaterii antisemitismului şi a oricăror alte forme de xenofobieˮ, a spus oficialul.
Flori la monumentul Victimelor Fascismului din Capitală  - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Politică
Ambasada Rusiei în Moldova a depus flori în memoria victimelor Holocaustului
Fluxul de știri
0