Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șoșoacă: „Politica Maiei este una periculoasă, vă bagă într-un război care nu vă aparține”

© Sputnik / Georgiana ArseneDiana Șoșoacă
Diana Șoșoacă - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2023
Abonare
Senatorul Diana Șoșoacă a criticat la postul 6tv din Republica Moldova declarațiile Maiei Sandu privind o eventuală aderare Moldovei la NATO, ea analizând și alte elemente ale politicii de la Chișinău.
BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik, Marius Holdean. Senatorul Diana Șoșoacă, invitată în cadrul emisiunii PULS de la 6 TV din Republica Moldova, a arătat că „Politica Maiei Sandu este una periculoasă, vă bagă într-un război care nu vă aparține”.
”Conducerea Republicii Moldova nu a învățat nimic din istoria recentă a României, când dintr-o țară independentă, singura țară din lume care și-a plătit datoriile, cea mai bogată în resurse în Europa, am ajuns împrumutați pe sute de ani. Am ajuns cu 53% din PIB datorii”, a arătat Șoșoacă.
Mai mult, senatorul a criticat dur declarațiile Maiei Sandu, declarând că dacă Moldova va renunța la neutralitate, asta va duce la distrugerea statului.
”Această declarație este expozeul a ceea ce va face. Va încerca să renunțe la neutralitate, pentru că așa i se cere. Dacă Maia Sandu va renunța la neutralitate, ceea ce văd că a și făcut, va da drumul distrugerii R. Moldova, așa cum a fost distrusă și România. Veți apuca cu toții drumul pierzaniei prin Europa, făcând muncile pe care europenii le refuză. Din păcate, conducerea R. Moldova, din punctul meu de vedere, își vinde țara. Și și-o vinde foarte ieftin, părerea mea este că ar fi trebuit să vă păstrați neutralitatea, era foarte bine cum erați, nu însemna nici că sunteți sub papucul Federației Ruse, nu însemna că sunteți sub papucul României sau al UE sau al SUA. Din păcate, doamna Maia Sandu nu a făcut altceva decât să îngenuncheze în fața marilor puteri”, a mai spus senatorul.
A criticat suspendarea posturilor TV din Moldova
Diana Șoșoacă a comentat în aceeași emisiune și sistarea licenței pentru 6 posturi TV din Moldova, arătând că suspendarea licențelor de emisie a posturilor de televiziune reprezintă un abuz și o încălcare a drepturilor fundamentale scrise în Constituție.
”În România, Constituția prevede că „Cenzura de orice fel este interzisă”. Presupun că și la voi în Constituție există un așa punct. Problema este că avem un CNA în România, care a desființat deja un post românesc, care milita pentru adevărurile cu vaccinarea, cu masca și așa mai departe. Nașul TV, cea mai amendată televiziune din România, cu peste 5.000.000 de lei. Eu, politician, care am 13 dosare penale. Nu am avut în viața mea un dosar penal. Noi suntem țară UE. Dacă la noi, țară membră a UE, se întâmplă aceste abuzuri, această abuzuri, această dictatură. Am înțeles că și voi sunteți cenzurați pe cablu și ați fost închiși, după emisiunea cu mine, probabil că o să vă închidă și pe Facebook”, a avertizat ea.
Dan Puric - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2023
Internațional
Reacție dură cu privire la modul în care Ucraina îi tratează pe români

România nu se implică

De asemenea, Diana Șoșoacă a explicat că „România nu va juca un rol militar în soluționarea problemei transnistrene”:
”România să joace un rol militar în Transnistria? Noi nu suntem în stare să ne apărăm Ardealul, nu să ne mai implicăm în Transnistria, hai să fim serioși. Cu cine? Nu are cine, cu tot respectul, noi nu mai avem militari, noi nu mai avem armată. Uitați-vă cum acuma se solicită angajarea de copii în armată”, a aadăugat ea.
Ea a remarcat și că bazele militare din România nu sunt NATO, sunt americane.
”Noi nu avem baze militare NATO, în România. Cine să lupte? Mercenarii poate, pe care să-i plătim din împrumuturi. Haideți să vorbim serios, vă trebuie armată acolo. Iar trupele NATO nu se vor implica. Moldova nu este țară membră NATO. Nu vă supărați, dar și UE și NATO are nevoie de resursele noastre și ale voastre. Noi suntem folosiți ca niște teritorii sfâșiate. Suntem mult mai buni distruși, decât dacă suntem rezervați”, a mai spus Diana Șoșoacă.
Ea a ironizat și promisiunea României de a trimite lemne în Moldova:
”Nu cred că o să le primiți vreodată, că lemnele noastre sunt duse în Austria. Deci eu nu știu la care lemne vă mai așteptați dumneavoastră că noi nu mai avem păduri. Pădurile noastre sunt tăiate la ras și duse. Pe bune, nici noi nu mai avem lemne și ne chinuim să găsim câte-un lemn prin pădure. Ar fi fost bine dacă mai aveam lemne, că făceam niște țepi, că „Vlad Țepeș” avem, nu e o problemă. Pot să joc rolul acesta foarte bine”, a mai spus senatorul.
Forțele aeriene suedeze se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu NATO - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2023
Internațional
Avioane AWACS în România

Polul balcanic pentru neutralitate

Din punct de vedere geopolitic, Diana Șoșoacă a propus crearea unui pol balcanic care să militeze pentru neutralitate, iar restul țărilor ar fi puse în situația în care să-și revizuiască pozițiile.
„Pentru a supraviețui ca stat, Moldova trebuie să aibă o conducere care să-și iubească țara și poporul mai presus de propria persoană, să aibă spirit de sacrificiu. Să aibă personalități, profesionaliști, care să facă o strategie și să folosească poziția geo-strategică a Moldovei. Care să păstreze neutralitatea, și împreună cu România, eu de exemplu, aș crea un pol balcanic care să militeze pentru neutralitate în acest spațiu, pentru pace, și, credeți-mă, că în acel moment, unitatea i-ar obliga pe toți să-și reconsidere pozițiile. Pentru că dacă eu nu dau dreptul să se survoleze spațiul meu aerian, Moldova nu dă dreptul să se survoleze spațiul ei, cine le dă dreptul?”, a fost propunerea senatoarei.
Tot în cadrul emisiunii, Diana Șoșoacă a spus că în Republica Moldova ar putea fi înființată o filială a Partidului SOS România. Motivul? ”Aveți nevoie de o Diana Șoșoacă în R. Moldova să-i bage mințile Maiei Sandu în cap, și de un partid S.O.S România, dar poate cine știe, chiar înființăm acolo, suntem pe cale să înființăm o filială a S.O.S România acolo”, a declarat ea.
Fluxul de știri
0