Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova avertizează Occidentul cu privire la munițiile cu uraniu sărăcit

© Photo : U.S. Army / Gertrud ZachTancurile germane Leopard 2
Tancurile germane Leopard 2 - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un diplomat rus a avertizat Occidentul cu privire la consecințele furnizării de muniție cu uraniu sărăcit către Forțele Armate ale Ucrainei.
CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Livrarea către Kiev a obuzelor cu uraniu sărăcit fabricate în Occident va fi considerată de Moscova drept folosirea bombelor nucleare murdare, a declarat Constantin Gavrilov, șeful delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor.
„Îi avertizăm pe sponsorii occidentali ai mașinii militare de la Kiev să nu încurajeze provocările nucleare și șantajul. Știm că tancul Leopard 2, precum și vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley și Marder, au în dotare obuze de subcalibru cu miez de uraniu, a căror utilizare duce la contaminarea zonei, așa cum s-a întâmplat în Iugoslavia și Irak. Dacă astfel de proiectile vor fi furnizate Kievului pentru tehnica militară grea a NATO, vom considera acest lucru drept folosirea de bombe nucleare murdare împotriva Rusiei, cu toate consecințele care decurg”, a spus diplomatul, vorbind la Forumul OSCE pentru Cooperare în domeniul Securității.
Țările occidentale au forțat Germania să ia decizia de a transmite vehicule blindate Ucrainei, a subliniat Gavrilov.
„În primul rând, aliații au amenințat Berlinul cu izolarea internațională în cazul refuzului de a transmite „leoparzii”. Apoi nimeni altul decât reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a anunțat „știrile” cu privire la direcția „fiarei” germane la Kiev. Așa se formează „solidaritatea” transatlantică”, a spus șeful delegației ruse la OSCE.
Berlinul a făcut o alegere conștientă în favoarea „tancurilor germane cu cruci pe armură care atacă din nou soldații ruși”, a continuat Gavrilov. El a subliniat că armata rusă va distruge aceste vehicule de luptă, așa cum se întâmplă acum cu restul armelor NATO.
Potrivit lui Constantin Sivkov, doctor în științe militare, citat de RIA Novosti, din muniția pentru Leopard 2 fac parte și obuzele de subcalibru care străpung armura, cu miez de uraniu sărăcit. Utilizarea lor duce la contaminarea zonei și la izbucnirea bolilor cancerigene.
Guvernul german a anunțat astăzi că Forțele Armate ale Ucrainei vor primi tancuri Leopard 2. În prima etapă, Berlinul va transfera 14 vehicule de luptă la Kiev, în total este planificată livrarea acestor tancuri pentru două batalioane. În plus, Germania va elimina restricțiile la export, astfel încât alte țări care au Leopard 2 în arsenalul lor să le poată oferi Kievului.
Autoritățile germane s-au abținut multă vreme să furnizeze acest tip de armament Ucrainei. Alți lideri occidentali l-au pus pe cancelarul german Olaf Scholz sub o presiune fără precedent în această problemă.
În primăvara anului trecut, Moscova a trimis o notă țărilor Alianței Nord-Atlantice din cauza transmiterii de arme către Forțele Armate ale Ucrainei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că orice transport care conține echipament militar va deveni o țintă legitimă pentru armata rusă.
Tancuri M1Abrams
 - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2023
Internațional
SUA ar putea trimite până la 50 de tancuri în Ucraina, scrie presa
Fluxul de știri
0