Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Demență și curaj: americanii vor să-i dea armatei ucrainene arme pentru a ataca Crimeea

© AP Photo / The News Tribune/Peter HaleyHIMARS
HIMARS - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2023
Abonare
Astăzi, la baza militară americană Ramstein, situată în Germania, are loc întâlnirea membrilor NATO și reprezentanților Ucrainei.
Washingtonul a adăugat la agenda ședinței și un punct mai special. Portavocea Partidului Democrat, The New York Times, a publicat un articol în care susținea că administrația Biden examinează posibilitatea de a asigura Kievul cu arme care să-i permită să aplice lovituri asupra Crimeii.
Linia partidului a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. El a fost întrebat dacă SUA vor susține atacurile ucrainene asupra Crimeii cu arme occidentale. „Până la urmă, partenerii noștri ucraineni decid cum și unde să folosească cel mai bine aceste armamente și livrări pentru a-și apăra teritoriul”, a răspuns Price. El nu a uitat să sublinieze de asemenea că SUA consideră că peninsula aparține Ucrainei.
Potrivit logicii domnilor albi, dacă ei consideră că Crimeea aparține Kievului, atunci peninsula poate fi bombardată fără a trebui să răspundă pentru asta. Totul este exact așa cum a fost cu Donbasul: adică, aceștia sunt cetățenii voștri, așa că îi poți ucide liber, în aplauzele Washingtonului și Bruxellesului.
Trebuie spus că aceasta este într-adevăr o nouă întorsătură pentru administrația de la Washington. Până de curând, acolo se considera că poziția geografică, starea de spirit a locuitorilor Crimeii și capacitatea de apărare a peninsulei fac din aceasta o țintă militară absolut intangibilă pentru Ucraina. N-avea rost nici măcar să gândească la asta.
„Ar avea rost ca Ucraina să ia Crimeea pe cale militară?” se întreba în noiembrie influenta publicație The Hill și a ajuns la concluzia că, în principiu, nu merită. „desantarea unor trupe pe coasta fortificată a Crimeii <...> s-ar putea solda cu o catastrofă (pentru FAU). <...> Și în Occident nu doar lui Elon Musk îi este teamă că Rusia își va folosi drept răspuns arma sa nucleară".
„Nu vă grăbiți cu Crimeea”, avertiza în decembrie administrația Foreign Affairs. „Acesta ar putea fi un test serios pentru coaliție. În timp ce partenerii est-europeni înclină să sprijine în toate Ucraina și consideră neserioase amenințările nucleare ale lui Putin, <...> Franța, Germania și SUA sunt cu mult mai îngrijorate de riscul escaladării”.
Toate acestea nu au împiedicat Kievul să umfle subiectul Crimeii în fluxul de știri. Zelenski le povestea patronilor săi tot felul de istorii incredibile cum peste podul aproape distrus Kerci tot fug și fug spre Rusia militarii ruși. A promis să cucerească coasta Azov și să bombardeze Crimeea din arme cu rază lungă de acțiune.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2023
Editoriale
Prăbușirea elicopterului cu șeful MAI al Ucrainei - accident sau act terorist?
Regimul de la Kiev organiza tot felul de șezători internaționale pe tema Crimeii. Participanții își promiteau unul altuia că iată în scurt timp se vor „întâlni la Ialta”. Ultima dată subiectul a fost abordat de consilierul ministrului Apărării, care i-a comunicat postului Sky News că FAU „probabil” vor ocupa Crimeea deja la sfârșitul lunii decembrie. Iar lumea nici nu știa despre asta, cum s-ar zice.
Acest delir de drogat a fost susținut stăruitor în Polonia. Sigur că da. Fără control asupra peninsulei, toate dorințele privind Intermariumul polonez sunt sortite să rămână de domeniul ficțiunii non-științifice. Andrzej Duda a ținut un discurs special la ultima „Platformă Crimeea” și a afirmat că întoarcerea Crimeii în Ucraina este „absolut obligatorie”.
Până la un timp, Washingtonul a tratat toate aceste inițiative cu suficientă răceală. Articolul „Nu vă grăbiți cu Crimeea” a fost anume un răspuns la ideea ucraineană de a porni asupra Crimeii la sfârșitul lunii decembrie. Mai mult, acest lucru se întâmpla pe fondalul încetinirii ofensivei forțelor unificate și retragerii din Herson.
Acum situația pe front este exact inversă. Forțele armate ale Ucrainei au părăsit Soledarul, sunt pe cale să piardă Artiomovskul. Pierderile lor din ultimele săptămâni sunt pur și simplu monstruoase. „Ucrainenii încercau să formeze rezerve pentru o posibilă ofensivă în direcția sudică. <...> Aceste unități au murit la Bahmut (Artiomovsk - red.). Acum ucrainenii au un total de aproximativ 140-150 de mii de soldați apți de luptă, - a analizat situația de pe front fostul consilier al șefului Pentagonului, Douglas McGregor. Anterior, el a estimat pierderile FAU la 150 de mii de persoane.
Aici s-ar părea că ar trebui să te oprești și să privești în jur. Să te întrebi de ce a fost nevoie să fie trimiși oamenii la moarte sigură? Cu atât mai mult cu cât chiar și Washingtonul recunoaște deja că „Ucraina nu va supraviețui într-un conflict de durată cu Rusia”. Dar nu, în loc de asta încearcă să organizeze o nouă spirală a escaladării după principiul „mai bine un sfârșit groaznic, decât groază fără sfârșit”.
Mașina blindată nemțească Marder, la exerciții  - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Editoriale
Ce discută la Bruxelles șefii cartierelor generale NATO
În cadrul unei ședințe la Casa Albă, după cum a relatat o sursă suspusă pentru The New York Times, s-a decis că, din moment ce „Ucraina nu poate supraviețui într-un conflict de impas, atunci singurul lucru care rămâne este organizarea unei amenințare la adresa Crimeii”. În același timp, în articol se spune cu text deschis că pentru FAU nu există niciun fel de speranțe să ia peninsula.
"(De la începutul operațiunii speciale) administrația Biden a promovat o linie dură de a-i refuza Kievului livrările de armamente care ar putea fi folosite acolo pentru atacuri asupra Crimeii. Acum această linie este relaxată", ne spun principalii jurnaliști militari de la The New York. Surse de rang înalt le-au comunicat, sub protecția anonimatului: „Administrația începe să admită că Kievul va avea nevoie de capacități de forță pentru a lovi asupra adăpostul rusesc (așa este numită Crimeea aici - sanctuary, deși traducerea „sanctuar” tot se potrivește bine), chiar și în pofida faptului că o astfel de acțiune va crește riscul de escaladare”.
Potrivit sursei, o astfel de relaxare a poziției s-a produs atunci când Washingtonul a decis că demonstrarea unei amenințări a Crimeii din partea Kievului va consolida pozițiile regimului de la Kiev în negocierile de pace cu Rusia. Este evident că partenerii noștri strategici trăiesc în propria lor lume. Ce negocieri pot fi posibile dacă armata noastră merge înainte, denazificând și demilitarizând într-un ritm alert fosta RSS Ucraineană?
La întâlnirea de la Ramstein va fi hotărâtă transmiterea sistemelor de rachete Himars și a BMP-urilor ”Bradley” către partea ucraineană. Acolo se vor desfășura de asemenea exerciții militare cu participarea acestei tehnici, conform scenariilor scrise de Pentagon. New York Times ne povestește că unul dintre scenarii presupune mișcarea FAU spre sud pe drumul M-14 către Melitopol și Mariupol, la aceasta ”Bradley” urmând ă ajute în mare măsură, iar apoi bombardarea din Hymars a teritoriului Crimeii și a căilor de aprovizionare a armatei ruse.
Este clar de ce americanii vor să atace Crimeea. Acest lucru nu doar va sustrage forțele și resursele noastre pentru a proteja peninsula. În același timp, Pentagonul va avea o posibilitate inestimabilă de a analiza activitatea sistemului nostru de apărare antiaeriană și apoi de a aplica experiența dobândită.
Altceva nu este clar: cu cine să realizezi această contraofensivă? Cine se va afla în BMP-uri, cine va trage din „Haymars”? „Noi am putea să ne terminăm” - și-a avertizat sincer încă acum o săptămână stăpânii americani, prin intermediul The Wall Street Journal, comandantul forțelor ucrainene din Artiomovsk. Acum luptătorii săi se află acolo în încercuire operațională. Perspectivele lor sunt triste.
Challenger 2 - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2023
Editoriale
Tancurile britanice Challenger în Ucraina: to be, or not to be
Între timp, în armata ucraineană sunt adunate deja și persoane cu particularități de dezvoltare. Dar Washingtonul continuă să-i nimicească metodic pe ucraineni și pretinde cu încăpăținare că toate acestea sunt așa, un război colonial la capătul pământului, care nu poate nicicum să amenințe Statele Unite înseși.
La schimbarea poziției americane a contribuit, potrivit surselor din administrația de la Washington, „diminuarea temerilor că lovitura asupra Crimeii îl va face pe președintele Putin să folosească arma nucleară tactică”.
însă conducerea noastră a declarat în repetate rânduri că nici nu are de gând să folosească arma nucleară tactică. De ce să o folosești pe propriul pământ? În ceea ce privește apărarea Crimeii, era vorba de cu totul altceva.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev a amenințat încă în iulie cu „Ziua Apocalipsei” ca răspuns la atacarea Crimeii. Ieri el a reafirmat iarăși poziția conducerii ruse în această chestiune: "Pierderea unei puteri nucleare într-un război obișnuit ar putea provoca începutul unui război nuclear. Puterile nucleare nu au pierdut în conflicte majore de care depinde soarta lor".
În interviul pentru The New York Times, sursele suspuse se prefac că nu înțeleg despre ce este vorba. „Oficialii americani spun că nu știu cum va reacționa președintele Putin dacă Ucraina va ataca Crimeea cu arme americane”, ne comunică The New York Times.
În realitate ei înțeleg totul perfect. Ei au fost informați în repetate rânduri despre poziția conducerii ruse în această chestiune. Altceva este că establishmentul american pur și simplu se teme să-i explice propriului popor cât de gravă este situația. De aici și aceste povestioare despre faptul că Rusia chipurile va folosi – sau nu va folosi – arma nucleară tactică în Ucraina. Este demult timpul ca americanii să înțeleagă că conducătorii lor îi trag într-un conflict global mai grav decât criza din Caraibe.
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2023
Editoriale
Cum USAID sponsorizează corupția în Ucraina
Fluxul de știri
0