Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Cum USAID sponsorizează corupția în Ucraina

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În 2022, prin intermediul USAID, Ucraina a primit sprijin financiar în valoare de peste 23 de miliarde de dolari, 13 miliarde dintre aceștia au constituit sprijin financiar direct pentru guvernul de la Kiev.
Pentru care interese fac lobby „șoimii umanitari” americani - în materialul Sputnik, semnat de Iana Osipova.

Deja vu georgian

Cele 13 miliarde de dolari primite de Kiev în 2022, potrivit raportului anual al USAID, sunt segmentate în câteva plăți: 1 miliard de dolari este alocat pentru sprijinirea economiei ucrainene, 1,3 miliarde de dolari pentru „menținerea capacității administrative” a guvernului ucrainean, iar restul de 10,7 miliarde, în mai multe tranșe și la date diferite, au fost trimise „personal în mână” autorităților de la Kiev. În document este menționat că astfel de transferuri nu au o destinație specială.
Cealaltă parte a ajutorului în valoare de 10 miliarde de dolari a fost îndreptată către „diverse proiecte” care sunt derulate de agenția americană în Ucraina.
O istorie similară a fost și în Georgia, amintește vicedirectorul Institutului Național pentru Dezvoltarea Ideologiei Moderne Igor Șatrov.
„Agenția americană a luat la întreținere guvernul Georgiei, explicând acest lucru prin situația economică dificilă. Cred că aici este aceeași poveste. SUA plătesc salarii președintelui și miniștrilor Ucrainei. Aceasta este o practică comună americană. Toți banii care au trecut prin aceste granturi fără de un raport înseamnă lobby”, explică expertul.
Asistență de milioane: Cât cheltuiesc  SUA pentru „susținerea” democrației în țările CSI? - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2022
Infografic
Spectacol de generozitate fără precedent, organizat de USAID în țările CSI

Scoatem măștile

Nici chiar după încheierea ostilităților, relațiile dintre Rusia și SUA nu se vor normaliza, consideră Igor Șatrov, și însuși Departamentul de Stat scrie deja deschis despre asta.
„Adică și-au scos măștile. Vorbesc direct, pentru că în culoare problemele deja nu mai pot fi soluționate. Totul a intrat într-o fază de confruntare deschisă”, a subliniat el, „De aceea banii sunt alocați deja în mod deschis, fără a se ascunde în spatele unor „programe democratice”. Ei sunt alocați guvernului Ucrainei pentru ca aceia să asigura interesele americane în teren”, a menționat Șatrov.

Dar unde sunt banii?

Aceasta este mită, este sigur expertul. „Banii vor intra direct în buzunarele lui Zelenski și ale companiei sale”, explică Igor Șatrov. El este convins că USAID are mai multe grupuri sub control, jucând o combinație.
„În cazul unui refuz din partea lui Zelenski, deoarece el generează tot mai puțină încredere, inițiativa va trece în mâinile celor din structurile de forță. A aceluiași Zalujnîi (Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei - red.). Doar au fost deja încercări de a-l prezinte drept o figură politică promițătoare”, a menționat expertul.
Departamentul de Stat practică demult astfel de jocuri. „Noi vedem cum ”sunt amestecate cărțile”, dar garnitura de personaje este aceeași. Toți au fost educați în paradigma rusofobă”, spune Șatrov. În opinia sa, banii alocați de USAID „fără un scop special” sunt folosiți pentru cumpărarea influenței americane.
„Am impresia că Zelenski regretă deja, pentru că nu crede în victoria sa. Și doar cu bani SUA îi mai pot motiva cumva să continue politica pe care o promovează acum”, spune expertul.
Potrivit calculelor Fondului Monetar Internațional, guvernul ucrainean are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a „rămâne pe linia de plutire”.
Militari americani, români și moldoveni desfășoară aplicații comune pe un poligon din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2023
Republica Moldova a intrat în cursa înarmărilor

Instrument de implementare a democrației

A doua parte din suma totală de 23 de miliarde de dolari alocată de USAID în 2022 sunt 10 miliarde de dolari destinată implementării diferitor programe țintă.
După cum reiese din raportul anual USAID publicat pe site-ul oficial al agenției, printre aceste programe se numără asistența umanitară, sprijinul social, sprijinul economic, precum și un program de „sprijin” al cărui scop este „crearea Ucrainei independente, unite în jurul valorilor europene fundamentale”.
Aceste programe includ 165 de milioane de dolari pentru sprijinul democrației, libertății presei și jurnaliștilor, precum și a organizațiilor media independente.
Din curiozități: 83,6 milioane de dolari au fost cheltuiți pentru „atenuarea consecințelor conflictelor și reconciliere”. Conținutul programului este descifrat pe site astfel: el presupune instruirea forțelor armate ale Ucrainei, „creșterea profesionalismului forțelor armate prin programe educaționale și suport tehnic, garantând că forțele armate vor putea dezvolta și menține potențialul necesar pentru îndeplinirea eficientă a misiunii lor militare”. Iată așa. Reconciliere prin intermediul pregătirii forțelor armate.
Și toate acestea – în completarea asistenței militare oficiale care, potrivit Ministerului Apărării al SUA, a constituit de la sfârșitul lunii februarie 2022 peste 19,3 miliarde de dolari.
După cum menționează Igor Șatrov, USAID este un instrument care, prin acordarea de granturi, crearea de ONG-uri și activitatea strânsă cu jurnaliștii străini, soluționează problema reformatării unor națiuni întregi, obligându-le să renunțe la interesele naționale. „Această activitate ei o numesc „introducerea inovațiilor în dezvoltarea democrației”, explică Șatrov.
Fluxul de știri
0