Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Grosu: Nu există pericole iminente dinspre Transnistria

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Grosu
Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2023
Abonare
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, nu vede un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.
BUCUREȘTI, 16 ian - Sputnik, Bogdan Duca. Prezent în România, de Ziua Culturii Naționale, Grosu nu a lăsat seara petrecută la Opera Națională din București să treacă fără declarații politice.
Astfel, potrivit Agerpres, Igor Grosu nu vede un risc imediat în ceea ce privește tensiunile dintre Republica Moldova și autoritățile care controlează regiunea separatistă transnistreană. Precizările au venit după ce a fost întrebat de jurnaliști.
Alexandru Musteață - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2022
Analize și opinii
Șeful SIS s-a pomenit în centrul unu scandal fără precedent
Jurnaliștii români au pus întrebarea în contextul declarațiilor din decembrie, anul trecut, ale directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteață. Acesta spunea că din informațiile pe care le deține, Federația Rusă ar avea în plan și invadarea Transnistriei.
"Domnul director s-a referit la analize care se fac şi la baza acestor analize au fost şi mai multe declaraţii ale generalilor armatei Federaţiei Ruse. Chiar au fost prezentate nişte hărţi şi de pe acele hărţi se vedea foarte clar intenţia de a avansa spre Nicolaev, Odesa, cu joncţiunea spre Transnistria. La moment, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu. Deci, la moment nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului, a războiului în Transnistria. În Transnistria propriu-zis, situaţia este tensionată, dar în acelaşi timp vedem o preocupare şi la nivelul populaţiei, dar şi la nivelul aşa-numitei administraţii de acolo. Per total, cei de acolo nu îşi doresc escaladarea. Noi vedem lucrul acesta şi din dialog, şi din comportament. Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea, sper să o menţinem şi în continuare", a precizat Igor Grosu.
Legat de aceasta este și criza energetică. Grosu declarându-se optimist cu privire la buna funcționare a sistemului energetic, cu ajutorul românesc , lucru care duce și la detensionarea relațiilor cu Transnistria.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova s-a arătat încrezător în ce priveşte posibilitatea ca autorităţile de la Chişinău să poată procura medicamente din România, după ce vor fi asigurate rezervele interne.
"Ştiu că se poartă discuţii la nivel de miniştri ai Sănătăţii. Doamna ministru a venit cu o solicitare: atunci când rezervele sau necesarul pentru România este atins, prima ţară care ar putea beneficia de acest surplus, ca să zic aşa, să fie Republica Moldova. Eu cred că o să găsească o soluţie. (...) Medicamente sunt (în Republica Moldova - n.r.). Stocurile ne permit să facem faţă provocării şi sigur vom apela la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vom apela şi la alte platforme, alţi parteneri pentru a răspunde acestei provocări", a spus Grosu.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2023
Moldova și Rusia
Moldova nu aderă la sancțiunile antirusești de teamă că va rămâne fără gaze
Fluxul de știri
0