Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Polonia va transmite o duzină de tancuri Leopard armatei ucrainene: NATO „arde punțile”?

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKLeopard 2/A4
Leopard 2/A4 - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2023
Abonare
Transmiterea unei „companii” poloneze de tancuri Leopard de fabricație germană către regimul de la Kiev arată ca un act sinucigaș de disperare al Alianței Nord-Atlantice.
Marele război bate la ușile Europei și SUA, care încearcă să disperseze și să pună unul asupra altuia responsabilitatea pentru agresiunea nedisimulată împotriva Rusiei.
Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat, pe 11 ianuarie, la Lvov, livrarea către regimul de la Kiev a 12 tancuri Leopard 2 (din componența celor 242 de mașini ale armatei poloneze), în cadrul efortului amplu al „coaliției internaționale”. Publicația americană Breaking Defense a văzut în acest pas al Varșoviei peste „liniile roșii” ale Rusiei „o schimbare decisivă în gândirea colectivă occidentală” și determinarea pentru escaladarea ostilităților în Europa. Determinarea și disponibilitatea tehnologică a aliaților de a muri pentru interesele SUA sunt în mod evident exagerate.
Armatele a 13 țări europene (Ungaria, Germania, Grecia, Danemarca, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Finlanda) dispun în total de două mii de tancuri Leopard de diverse modificări. Anterior, Britania și-a anunțat disponibilitatea de a trimite în Ucraina 10 tancuri Challenger 2 dintre cele 227 de unități ale sale.
Обучение мобилизованных на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2023
Editoriale
Occidentului nu i-a mai rămas mult ”până la ultimul ucrainean”
Însă trupele rusești au distrus în 10 luni ale operațiunii speciale peste 7480 de tancuri și vehicule blindate ale FAU, adică în medie aproximativ 750 de unități pe lună, inclusiv furnizate de NATO. Prin urmare, întreaga armată europeană de „Leoparzi” va fi suficientă în teatrul de operațiuni ucrainean pentru aproximativ trei luni de luptă. Dacă Forțele Armate ale Ucrainei (FAU) vor primi de asemenea și toate tancurile Armatei SUA - puțin peste 4000 de unități - vor putea rezista până la 10 luni. Dar ce va fi după?
Surse ucrainene informează că administrația SUA îi cere regimului de la Kiev să organizeze o contraofensivă asupra Melitopolului, „oferă” tancuri pentru blocarea „coridorul terestru” către Crimeea și acapararea centralei nucleare Zaporojie. Acest lucru va asigura chipurile încrederea Occidentului în victoriile de mai departe ale SAU și va determina limitele asistenței militare. Washingtonul operează cu o realitate imaginară, iar în lunile următoare se va putea convinge de imposibilitatea „recuceririi” teritoriilor de la Rusia.
Țările NATO sub conducerea Statelor Unite forțează agresiv și nesăbuit Moscova să acționeze dur și asimetric.
Dislocare de forțe militare terestre, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Editoriale
Cum vor ajuta BMP Bradley și Marder regimul de la Kiev

Planul „Leopard”

Strategii NATO consideră că Ucraina „trebuie să treacă la o nouă fază a războiului” cu Rusia, iar la baza acestor eforturi trebuie să stea planul european de furnizare a tancurilor Leopard. În primăvara anului 2022, Kievul a cerut și a contat pe 88 de tancuri vechișoare Leopard 1A5 și 100 de BMP Marder. Astăzi, pentru „contraofensivă”, comandantul șef al FAU, Valerii Zalujnîi are nevoie deja de 300 - 350 de unități de Leopard 2 mai moderne, precum și de 600-700 de blindate, 500 de obuziere de standarde NATO. Și asta calculat pentru o singură operațiune ofensivă. Apetitul regimului de la Kiev este în creștere, eficiența FAU este în scădere odată cu optimismul țărilor europene NATO. Americanii intenționează să creeze un centru pentru contracararea dezinformării în privința Ucrainei - din cauza minciunilor permanente ale guvernului ucrainean.
Armamentul occidental în valoare de zeci de miliarde de dolari au ajutat Forțele Armate ale Ucrainei să evite înfrângerea în primele 10 luni ale operațiunii militare speciale rusești, dar nu au influențat totuși asupra superiorității puterii de foc, tactice și strategică a Forțelor Armate ale Rusei și asupra bilanțului impresionant al anului 2022. „Compensatorul” NATO sub formă livrărilor de tehnică blindată grea ar trebui să servească pentru „războiul manevrabil” al FAU de tip nou și va deveni, chipurile, „decisiv”.
Mașina blindată cu șenile M113, SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Editoriale
„Rușii o vor păți acum”. Asistența NATO pentru Kiev a atins un nou nivel
Negocierile dintre SUA și Ucraina cu privire la livrarea de tancuri Abrams de fabricație americană continuă, progresul nu este prea mare, iar administrația Casei Albe consideră că mai bună este soluția „europeană” - Pentagonul nu are de gând să furnizeze către FAU propriile tancuri. Între timp, pozițiile țărilor europene NATO în privința Ucrainei nu sunt la fel.
Londra nu a luat o decizie finală cu privire la furnizarea a 10-12 tancuri Challenger 2 către Kiev, deși un asemenea număr, potrivit fostului șef al Statului Major britanic, Richard Dannatt, este doar un „gest simbolic”.
Berlinul se opune presiunii și planurilor SUA de a livra ”Leoparzi” de fabricație germană „prin intermediul unei alianțe mai largă a țărilor europene”. Germania a remarcat că președintele polonez Duda a autorizat de facto utilizarea tancurilor germane pe teritoriul noilor regiuni ale Federației Ruse, fără ca măcar să ceară permisiunea RFG pentru transmiterea (reexportarea) tancurilor Leopard Ucrainei. Publicația Die Welt consideră asta drept o insultă personală fără precedent la adresa cancelarului Olaf Scholz.
Urmărindu-și propriile scopuri egoiste, Polonia și Franța încearcă să forțeze Germania să transmită către FAU tancuri Leopard și intenționează să-și atingă acest scop pe 22 ianuarie. Aliații din NATO pur și simplu „expun” Berlinul, verificând dacă va sosi sau nu răspunsul hipersonic probabil din partea Rusiei.
Pe de altă parte, regimul de la Kiev contează să obțină în viitor rachetele ATACMS (cu rază de acțiune de până la 300 km) pentru HIMARS MLRS, 10 baterii ale sistemului de apărare aeriană Patriot și avioanele de atac NATO. Nu există deocamdată un consens al SUA și NATO în privința acestor livrări, însă la o anumită etapă a „escaladării controlate”, americanilor și aliaților lor „le va veni” cu siguranță răspunsul. Americanii și aliații lor europeni s-au băgat într-o nouă aventură de tip vietnamez-afgan, escaladarea confruntării cu Rusia amenință Occidentul cu o catastrofă. Niciun fel de iluzii proxy nu-și au locul aici.
AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2023
Editoriale
Miturile hipersonice ale Pentagonului care încearcă să „ajungă din urmă”
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat despre extinderea arsenalului armamentelor de atac rusești și l-a numit în funcția de comandant al Grupării unificate de trupe în zona operațiunii militare speciale pe șeful Statului Major Valerii Gerasimov, care are toate competențele și un spectru larg de împuterniciri pentru nimicirea operativă a inamicului cu toate forțele și mijloacele. Cuvântul cheie este „toate”. Și nu întâmplător, Statul Major al FAU prognozează o nouă ofensivă a Forțelor Armate ale Rusiei.
În ceea ce ține de posibilele livrări către Kiev a tancurilor Leopard 2 și Challenger 2, în zona operațiunii speciale acestea vor arde la fel de bine. Orice tanc de pe câmpul de luptă este o unitate consumabilă, există multe modalități de a distruge țintele blindate. Și nemții țin minte asta mai bine decât alții. Astfel, cititorii publicației Spiegel au menționat: „Dacă doriți să predați tancuri la fier vechi, atunci Ucraina este ceea de ce aveți nevoie: confruntarea între artilerie, rachete, drone și mijloacele antitanc”. Amintesc, numai în timpul eliberării micului oraș Soledar, trupele rusești au nimicit și au luat drept trofee peste 70 de unități de tehnică străină aparținând FAU, inclusiv transportoare blindate americane M113.
Militari ruși și tehnică militară rusească de ultimă generație, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2022
Editoriale
Operațiunea militară specială rusească: totalurile anului 2022
Fluxul de știri
0