Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Emblema luptei împotriva Rusiei”. Washingtonul a ales un nou „stăpân al Europei”

© AP Photo / Mindaugas KulbisTancurile Abrams
Tancurile Abrams - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Polonia a promis să-i doneze Kievului tancuri. În același timp, ea însăși se înarmează activ. Experții consideră că Varșovia este unul dintre beneficiarii conflictului din Ucraina. În ce constă câștigul polonez citiți în materialul RIA Novosti, semnat de David Normania.
Varșovia i-a expediat Kievului 240 de T-72 de pe timpurile socialiste, tancuri PT-91 Twardy, BM-21 MLRS sovietice, tunuri autopropulsate Krab. În valoare de trei miliarde de euro – aceasta constituie 0,5% din PIB-ul polonez. Mai generoase în sprijinirea lui Zelenski s-au dovedit a fi doar Estonia și Letonia, care nu au cruțat 1,1 și, respectiv, 0,93 procente din PIB. Însă cifrele absolute, evident, sunt incomparabile.
Обучение мобилизованных на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2023
Editoriale
Occidentului nu i-a mai rămas mult ”până la ultimul ucrainean”

Nu în detrimentul său

Din banii cheltuiți de Varșovia, mai mult de jumătate constituie anume livrările militare - 1,8 miliarde. Însă Polonia nu va deveni mai slabă: îi ajută aliații, în primul rând SUA. Astfel, săptămâna trecută, Ministerul Apărării Naționale a raportat despre achiziționarea a 116 tancuri Abrams. Ucrainei însă îi vor da o singură companie de „Leoparzi” - 10-12 vehicule.
Acest lucru îi permite Varșoviei să ”înghesuie” Berlinul și să devină principalul apărător al Europei împotriva „amenințării rusești”. Declarațiile lui Scholz despre faptul că Germania intenționează să fie garantul securității regionale sunt spulberate de lipsa de pregătire a Bundeswehrului.
S-a dovedit că o parte semnificativă a tehnicii militare germane este inaptă pentru utilizarea activă - de exemplu, majoritatea blindatelor Puma și tunurilor autopropulsate PzH 2000. Probleme similare au și Forțele aeriene: nu există suficiente elicoptere de atac ”Tiger” , elicoptere multifuncționale NH-90 și chiar bombardiere ”Tornado” învechite.
Se face simțită și „foametea de proiectile” cauzată de livrările către Ucraina. Mai mult decât atât, din cauza lipsei resurselor energetice care erau asigurate de Rusia, industria militară nu poate crește ritmurile de producție până la nivelul necesar. Polonia însă nu s-a confruntat cu asemenea probleme.
Luptătorii companiei militare private „Vagner” alături de omul de afaceri Avgheni Prigojin în Soledar - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Editoriale
Unităţile FAU din Soledar sunt încercuite, este aproape eliberarea Artiomovskului

Cursul spre Vest

Varșovia este susținută activ și de mult timp. Încă din 1989, Polonia a adoptat cursul spre apropierea de Washington. Acest lucru a fost facilitat de transformările economice relativ nedureroase - cel puțin în comparație cu fostele republici sovietice.
Ce-i drept, despre NATO nu era vorba atunci. Politicienii dădeau asigurări că ar putea fi cel mult aderarea la sistemul de securitate al Uniunii Europene. Însă în 1999 Polonia a aderat la blocul nord-atlantic.
De atunci, acesta este „flancul estic al NATO”. În țară există cinci baze ale Alianței și încă cincisprezece americane. Pentagonul planifică să mai deschidă două.
Dislocare de forțe militare terestre, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Editoriale
Cum vor ajuta BMP Bradley și Marder regimul de la Kiev

Militarizarea în stil polonez

Către începutul anilor 1990, Polonia avea o armată de 400 de mii de persoane, cu un parc impunător de tehnică sovietică: aproximativ 700 de T-72, sute de transportoare blindate, zeci de elicoptere Mi-2, Mi-8 și Mi-24.
Treptat, forțele armate s-au reduse - până la 120 de mii de oameni către 2013. La asta a contribuit în mare măsură tranziția la serviciul de tip contractual.
În paralel, armata era modernizată. O parte din tehnica sovietică a fost expediată în depozite, fiind înlocuită cu modele mai moderne. La acele T-72 rămase în serviciu au fost adăugate peste două sute de PT-91 Twardy - aceasta este o modificare locală a mașinii sovietice. Iar ceva mai târziu - aproape 250 de Leopard 2 de diverse modificări și trei duzini de ”Abrams”.
Era înnoit și parcul de artilerie autopropulsată - în primul rând din contul obuzierelor AHS Krab de 155 mm produse în Polonia.
De asemenea, Varșovia achiziționa activ avioane americane: către 2020, flota sa aeriană număra în jur de 50 de avioane F-16. Tot atunci au convenit să achiziționeze 32 de cele mai noi F-35.
Anul trecut, autoritățile poloneze au găsit un nou furnizor - Coreea de Sud. Au fost semnate contracte cu Seulul pentru o cantitate imensă de tehnică:
o mie de tancuri K2 Black Panther;
peste 600 de obuziere K9;
trei escadroane de avioane de vânătoare FA-50.
Însă au decis să nu se limiteze la achiziții. În martie, președintele Andrzej Duda a semnat legea „Cu privire la apărarea patriei”, potrivit căreia cheltuielile militare trebuie să constituie începând cu 2023 nu mai puțin trei procente din PIB. În afară de aceasta, va crește și efectivul armatei – de două ori, până la 300 de mii de oameni. Două sute cincizeci de mii dintre aceștia vor fi militari profesioniști, iar încă 50 de mii - luptători ai apărării teritoriale.
Vor fi mai mulți rezerviști. Această măsură a provocat multă zarvă, în primăvară autoritățile vor să recruteze până la 200 de mii de cetățeni.
„Transformarea într-o nouă Germanie din punct de vedere al apărării împotriva „amenințării rusești” nu este un proces rapid, dar iată decizia cu privire la recrutare este o măsură absolut concretă, care este mai ușor de realizat”, - afirmă doctorul în științe militare Constantin Sivkov. - Toate acestea sunt făcute pentru ca, sub pretextul unor exerciții, să fie introduse trupe în Ucraina de Vest”.
O astfel de militarizare îi permite Poloniei nu numai să-și consolideze propria securitate, ci și să pretindă la rolul de „scut al Europei”, care anterior i-a aparținut Germaniei. Dacă Varșovia va reuși acest lucru, atunci „bonusurile” militare vor fi urmate și de cele politice, ceea ce va schimba definitiv raportul de putere pe continent.
Mașina blindată cu șenile M113, SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Editoriale
„Rușii o vor păți acum”. Asistența NATO pentru Kiev a atins un nou nivel
Fluxul de știri
0