Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Unităţile FAU din Soledar sunt încercuite, este aproape eliberarea Artiomovskului

© SputnikLuptătorii companiei militare private „Vagner” alături de omul de afaceri Avgheni Prigojin în Soledar
Luptătorii companiei militare private „Vagner” alături de omul de afaceri Avgheni Prigojin în Soledar - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Abonare
Cu o zi mai devreme, trupele rusești au început asaltul Soledarului din câteva direcții.
Eliberarea orașului Soledar de trupele ucrainene de ocupație este doar o mică parte a imaginii ample a acţiunilor de luptă din Donbass, dar este totuși un indicator al superiorității tactice și strategice incontestabile a trupelor rusești în zona operaţiunii militare speciale. Drumurile din Soledar și din Artiomovskul vecin (Bahmut) duc spre Slaviansk, Kramatorsk (aproximativ 30 km) și mai departe spre vest. Sarcinile de demilitarizare și denazificare a regimului de la Kiev sunt soluţionate de către Forțele Armate ale Rusiei în mod sistematic și metodic, cu o viteză care asigură eficiență sporită și rezultate convingătoare.
Pe 11 ianuarie, trupele ruseşti au preluat controlul deplin asupra orașului Soledar, situat la 6 km de Artiomovsk/Bakhmut. Garnizoana Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) încercuită în centrul orașului Soledar (câteva unități ale brigăzilor 61de Infanterie, 46 aeromobile și 128 de asalt-montană) este despicată în patru sectoare, care sunt neutralizate (nimicite) unul după altul cu forțele PMC ”Wagner”. „Elita militară” ucraineană preferă să se ascundă în sistemul de mine de sare și peșteri cu lungimea de 200 de km sau în subsolurile blocurilor de locuințe – ascunzându-se în spatele civililor, așa cum obișnuiau să facă pușcașii marini ai FAU la Mariupol.
Cu o zi mai devreme, trupele rusești au început asaltul Soledarului din câteva direcții. Comandantul șef al FAU, Valerii Zalujnîi, i-a raportat conducerii despre situația critică, a insistat asupra retragerii unităților ucrainene din oraș, pentru a evita încercuirea. Concomitent, în mai multe surse au apărut informații despre dezertarea în masă a trupelor ucrainene în Soledar. Unitățile FAU, detașamentele de mercenari polonezi și britanici au suportat pierderi enorme, fără precedent, iar acest lucru este mai important decât câștigurile teritoriale.
Succesul strategic al fiecărei operațiuni militare serioase se măsoară mai mult prin distrugerea armatei inamicului decât în kilometri pătrați. În ziua în care armata ucraineană va fi distrusă complet, controlul teritorial în zona operațiunii speciale va trece automat la învingător - Forțele Armate ale Rusiei. Iar deocamdată operațiunea militară specială este în dezvoltare și garnizoana ucraineană din orașul vecin Artiomovsk/Bakhmut se află în semiîncercuire, care se închide metodic prin eforturile Forțelor Armate ale Rusiei și PMC ”Wagner” (”muzicienii” paradoxali au devenit o parte demnă a Forțelor Armate).
Comunicațiile de transport sunt blocate - este practic imposibilă aducerea rezervelor sau transportarea spre vest a unităților FAU sub controlul de foc al artileriei ruse. La trei kilometri sud de Artiomovsk/Bahmut, continuă luptele în satul Kleșceevka, unde sunt concentrate ultimele linii de apărare FAU în direcția sud.

Lovitura de Crăciun

Pe 6 ianuarie, comandantul șef , Valerii Zalujnîi, i-a propus președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, să fie lăsat Bahmutul - „punctul de ardere a rezervelor”, dar la Kiev a dominat în mod tradițional nesăbuința politică. Refuzând încetarea focului de Crăciun, propusă de Moscova, regimul de la Kiev a primit lovituri zdrobitoare de la trupele rusești pe linia de contact din Soledar și Artiomovsk. Aici au fost distruse ase brigăzi ale FAU și totuși păstrarea orașului „cu orice preț” nu este posibilă.
La Soledar, au fost distruse sau au fugit chiar și cele mai pregătite, motivate ideologic unități ale forțelor speciale ”Karpatî”și ale brigăzilor de asalt montane. Statisticile pierderilor irecuperabile ale FAU în șapte zile de lupte la Soledar și Artiomovsk - până la două mii de uciși. Aruncarea în continuare a rezervelor ucrainene în „mașina de tocat Bahmut” nu are sens. Pierderea pozițiilor de apărare pe linia de 30 de kilometri Artiomovsk - Soledar - Seversk amenință FAU cu prăbușirea „frontului” (linia de apărare Kramatorsk) și alte consecințe neplăcute (posibil o reducere a asistenței militare din partea Occidentului).
În afară de aceasta, acțiunile active ale trupelor ruse și ale PMC „Wagner” la Artiomovsk și Soledar au zădărnicit planurile de contraofensivă a FAU spre Melitopol. Unitățile Forțelor Armate ale Rusiei au eliminat inamicul din mai multe puncte fortificate la vest de drumul Svatovo-Kremennaia și continuă să-i scoată metodic pe ocupanții ucraineni de pe teritoriul RPL și a Donbasului în ansamblu.
În ceea ce ține de dominarea incontestabilă a trupelor rusești de rachetă, artileriei și RKhBZ, Ministerul rus al Apărării menționează în special eficiența sporită a sistemelor de aruncătoare de flăcări grele TOS-1A ”Solnțepek”. În zona de utilizare a acestora, naționaliștii ucraineni se predau mai des de bună voie, părăsind pozițiile, ignorând ordinele comandanților.
Fiecare nou val de mobilizare în masă îi aduc armatei ucrainene soldați tot mai puțin valoroși, care nu sunt pregătiți fizic și moral, care nu sunt în stare să lupte cu îndârjire și să moară pentru interesele SUA și ale regimului nazist de la Kiev. Lipsa de personal a dus la o recrutare masivă a femeilor ucrainene în armată. În direcția Harkov, în emisia radio se aude tot mai mult vorbă străină (predomină voluntarii din Polonia). La Kiev, Zelenski a fost nevoit să-și formeze de urgență propriul „hitlerjugend” din adolescenți de 14-16 ani - astăzi, „soldații” minori sunt instruiți pentru FAU de către organizațiile neonaziste „Plast”, „Tineretul de Dreapta” si altele. Publicațiile occidentale influente, care pe parcursul mai multor luni au prezis o victorie rapidă a regimului de la Kiev, sunt nevoite să constate succesele trupelor rusești în zona operațiunii militare speciale și să recunoască inevitabilitatea înfrângerii FAU.
Dislocare de forțe militare terestre, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Editoriale
Cum vor ajuta BMP Bradley și Marder regimul de la Kiev
Fluxul de știri
0