Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski a promulgat legea minorităţilor, una profund discriminatoare

Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2022
Abonare
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat noua lege a minorităţilor naţionale, profund discriminatoare la adresa comunităţii româneşti din această ţară.
CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. În ciuda faptului că noua lege a minorităţilor din Ucraina a fost criticată de guvernele României și Ungariei, preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat-o vineri, în penultima zi a anului, sperâd probabil că Revelionul va atenua criticile, scrie jurnalistul Marius Holdean.
MAE de la București a declarat că este „regretabil” modul în care a fost adoptată legea și a cerut Ucrainei consultări cu Comisia de la Veneția și reprezentanții minorității române din această țară.
Legea a fost criticată şi de Guvernul Ungariei, care este nemulţumit că este prevăzut conceptul de cetăţenie unică, cea ucraineană, astfel că etnicii maghiari cu cetăţenie ucraineană şi ungară nu mai pot beneficia de anumite facilităţi, precum deţinerea de paşaport ungar. Legea a fost criticată de asemenea de Fundaţia Ungară pentru Drepturile Omului şi de Alianţa Culturală a Maghiarilor din Transcarpatia.
Un studiu realizat recent între românii din Ucraina arată că majoritatea și-ar dori ca Biserica Ortodoxă Română să deschidă biserici în regiunile locuite de ei și că 80% se consideră discriminați, într-o formă sau alta, de statul ucrainean.
Exercițiu militar NATO, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2022
Internațional
Nemții, mai puțin dedicați NATO decât românii?
Fluxul de știri
0