Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Nemții, mai puțin dedicați NATO decât românii?

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaExercițiu militar NATO, arhiva foto
Exercițiu militar NATO, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Germanii nu sunt la fel de dedicați cauzei NATO precum românii. Dacă România a fost prima țară NATO ce a îndeplinit obiectivul de a cheltui 2% din PIB pe înarmare, Germania riscă să îl rateze și în 2023.
Jusnalistul și politologul român Bogdan Duca observă într-un articol publicat luni că nemții și românii sunt foarte diferiți când e vorba despre cheltuielile bugetare în favoarea NATO. Berlinul doreşte să atingă acest obiectiv în această legislatură, a spus reprezentantul executivului german în conferinţa de presă periodică, adăugând că cancelarul Olaf Scholz încă nu a luat o decizie legată de creşterea ţintei NATO de 2% din PIB pentru apărare.
”Este adevărat că probabil nu vom atinge ţinta de 2% în acest an – există diverse indicii în acest sens; chiar şi pentru anul viitor chestiunea este deschisă în acest moment”, a explicat purtătorul de cuvânt.
Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a confirmat luni planurile guvernului său de a cumpăra avioane de vânătoare americane F-35, parte a eforturilor de modernizare masivă a armatei germane.
”Germania va continua să-şi respecte angajamentul faţă de aranjamentele nucleare comune ale NATO, inclusiv prin achiziţionarea de avioane de vânătoare F-35 cu dublă capacitate”, a scris Scholz într-un articol publicat de revista americană Foreign Affairs.
România și-a triplat cheltuielile cu înarmarea în ultimii 15 ani de zile, fiind printre primele state din NATO care și-a îndeplinit obligația de a crește cheltuielile cu armata la 2 % din PIB, în 2017.
Aceasta deși nu avem educație, spitale, drumuri, bani pentru bătrâni iar pentru multe școli și familii, toaletele sunt încă în fundul curții.
Militari - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2022
Societate
Ministerul Apărării, despre racheta căzută la Briceni
Fluxul de știri
0