Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Chișinăul s-a angajat într-o confruntare periculoasă cu Tiraspolul

© Sputnik / Rodion ProcaDrapelul Republicii Moldova
Drapelul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Autoritățile moldovenești s-au angajat într-o confruntare periculoasă cu Tiraspolul, adeclarat Igor Șornikov.
CHIȘINĂU, 26 dec – Sputnik. Ultimii pași ai autorităților moldovenești indică clar un curs către o confruntare periculoasă cu Transnistria nerecunoscută, care este plină de posibile destabilizari în regiune, a declarat pentru RIA Novosti Igor Șornikov, directorul Institutului de Cercetare Socio-Politică și Dezvoltare Regională din Tiraspol.
Anterior, comisia juridică a parlamentului moldovenesc a aprobat un proiect de modificare a Codului penal, care introduce pedepse pentru „separatism” și „conspirație împotriva Moldovei”. La articolul „separatism” se preconizează pedeapsa de la 2 la 7 ani de închisoare. Pentru instigare la separatism, amendă de până la 1.500 de euro, iar pentru funcționari până la 7 ani închisoare. Se dovedește că fiecare locuitor din stânga Nistrulu și aproape fiecare găgăuz poate intra sub noul articol.
Maia Sandu (Președintele Republicii Moldova) și Oleg Serebryan (viceprim-ministrul moldovean pentru reintegrare) sugerează că Chișinăul are niște planuri pentru Transnistria. Uneori spun că acestea sunt planuri pentru o reglementare diplomatică pașnică, alteori adaugă că vor fi pregătiți pentru implementarea lor „după victoria Ucrainei”. Cu toate acestea, retorica unor persoane nu atât de înalte din comunitatea politică moldovenească din ultimele zile sugerează că Chișinăul nu mai vrea să aștepte o schimbare în situația internațională”, a spus Shornikov. El a amintit că infamii politicieni moldoveni - deputatul - parașutist Oazu Nantoi și fostul ministru al Apărării - veterinarul Anatol Salaru - au făcut atacuri extrem de agresive împotriva Găgăuziei și a Transnistriei. De fapt, ei au cerut desființarea autonomiei găgăuze și încetarea dialogului cu Tiraspolul . Și toate acestea se întâmplă pe fondul înăspririi Codului Penal cu amendamente despre „separatism” și despre „o conspirație împotriva Moldovei”.
Putin și Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Rusia
Moscova prezintă planurile pentru o forță militară comună cu aliatul său cheie
„Actualele autorități din Moldova ne-au învățat că nu se întorc niciodată pe spate. Amendamente la Codul penal au fost deja adoptate în primă lectură și cel mai probabil vor intra în vigoare în viitorul foarte apropiat. Dacă se va întâmpla acest lucru, procesul de negociere, cel mai probabil va fi perturbat. Până la urmă, nici măcar un oficial transnistian nu se va putea simți în siguranță aflându-se pe teritoriul Moldovei. Nimeni nu va negocia în condițiile în care poți fi arestat în orice moment", a spus interlocutorul agenției.
„Trebuie subliniat că acțiunile autorităților moldovenești nu sunt un fel de încercare de a-și consolida pozițiile de negociere în dialogul cu Tiraspolul, aceasta este o alunecare către confruntare directă, o amenințare de destabilizare a întregii regiuni”, a spus expertul.
„Moldova, desigur, este complet nepregătită pentru o escaladare armată, moldovenii nu vor să lupte și cer autorităților lor să respecte neutralitatea, care este consacrată în Constituție. Dar se pare că o parte din elitele moldovenești au decis că în în faţa slăbirii influenţei Rusiei în regiune, se pot bucura de permisivitate „În cazul unei agravări a situaţiei din Găgăuzia sau din orice altă regiune a Moldovei, pot chema în ajutor românii, iar în cazul unei agravări cu Transnistria, pot apela la Kiev pentru ajutor. Impunitatea este o iluzie periculoasă. Regimul Sandu este extrem de nepopular și instabil. Tensiunile în societate au ajuns acum la maximum și orice acțiune prost concepută poate duce la rezultate imprevizibile, chiar și pentru curatorii occidentali ai Moldovei. ”, a subliniat Shornikov.
Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Rusia
Rusia va devia livrările de gaz departe de vest
Fluxul de știri
0