Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova prezintă planurile pentru o forță militară comună cu aliatul său cheie

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaPutin și Lukașenko
Putin și Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Abonare
Forța militară comună între Belarus şi Rusia îndeplinește un rol defensiv singur, a declarat sâmbătă ministrul adjunct rus de Externe, Mihail Galuzin
CHIȘINĂU, 25 dec – Sputnik. De asemenea, diplomatul a respins orice speculație că forţa comună ar putea fi implementată în conflictul din Ucraina.
Galuzin a menționat că „sarcina grupului comun de trupe Rusia-Belarus este să lupte, dacă este necesar, împotriva unui agresor posibil, în cazul în care teritoriul aliatului nostru belarus ar fi invadat”.
„Este incorect să se considere că acest lucru ar duce la posibilitatea utilizării acestei forțe în operațiunea militară specială din Ucraina”, a adăugat ministrul adjunct, potrivit RT.
Diplomatul a menționat că, potrivit doctrinei militare a Uniunii Statale Rusia-Belarus, dacă un stat membru este atacat, o astfel de mișcare ar fi considerată o invazie împotriva organizației în ansamblu. Măsurile de răspuns în acest caz „rămân la discreția conducerii politice și militare a Rusiei și Belarusului”, a adăugat acesta.
Forța comună a fost anunțată pentru prima dată la începutul lunii octombrie de către președintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, menţionând ca motiv activitatea militară sporită a NATO la granițele țării. Se relatează că forţa este alcătuită din aproximativ 9.000 de trupe rusești şi aproximativ 70.000 de membri din Belarus drept cea mai mare parte a forței. La începutul acestei luni, președintele belarus a spus că militarii celor două țări se „antrenează ca o singură forță, o singură armată”.
Minsk a acuzat în mod repetat Ucraina că a încercat să creeze provocări și că şi-a menţinut planurile de a efectua un atac asupra Belarusului, însă Kievul a negat vehement acest lucru.
La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a purtat discuții cu Lukaşenko la Minsk, susținând, în timpul unei conferințe de presă, că cele două ţări aliate își vor continua exercițiile comune pentru a-și spori disponibilitatea militară. De asemenea, el a reiterat că Rusia nu are absolut niciun plan sau interes pentru a „acapara” Belarusul, adăugând că Moscova intenționează doar să favorizeze integrarea economică cu Minskul.
Belarusul este un aliat strâns al Rusiei și a permis Moscovei să-i folosească teritoriul în timpul operațiunii militare din Ucraina.
Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Rusia
Rusia va devia livrările de gaz departe de vest
Fluxul de știri
0