Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia va devia livrările de gaz departe de vest

© Sputnik / Mihai CarausRusia
Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Abonare
Moscova se va axa asupra piețelor asiatice, în ciuda solicitărilor UE de a crește livrările, a spus viceprim-ministrul rus
CHIȘINĂU, 25 dec – Sputnik. Gazul rusesc este încă la cerere mare în UE, în ciuda ultimelor sancțiuni ale blocului asupra exporturilor de energie din Rusia, dar Moscova intenționează să devieze fluxurile comerciale în altă direcţie, a declarat vineri viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak, citat de RT.
Într-un interviu acordat canalului Rusia24, Novak a declarat că „colegii europeni ne solicită constant să creștem livrările” prin infrastructura existentă, cum sunt conductele Turkstream sau Blue Stream și sistemul ucrainean de transport al gazelor, adăugând că piața europeană rămâne relevantă pentru Rusia.
Însă, având în vedere „situaţia politică” actuală din UE, care doreşte să-şi reducă dependența de gazul rusesc, Moscova se axează spre alte piețe pentru redirecționarea livrărilor, a menționat oficialul.
„Deoarece gazul nostru este solicitat, este ieftin, avem rezerve mari și vom dezvolta aceste zone”, a adăugat el.
Rusia îşi va diversifica fluxurile comerciale prin stimularea livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) și a livrărilor de gaze prin conductă în China, făcând Asia una dintre direcțiile sale principale, a mai spus Novak, adăugând că țara sa şi-a sporit producția de GNL de peste trei ori.
„Dacă în Rusia au fost produse doar 11 milioane de tone [de GNL], astăzi există deja patru uzine, cu o capacitate totală de 36 de milioane de tone”, a subliniat ministrul.
În următorii trei sau patru ani, Rusia urmează să stimuleze producția de GNL la 60 de milioane de tone și apoi să aducă cifra până la 100 de milioane de tone anual, a estimat Novak.
De asemenea, viceprim-ministrul a amintit că, pe lângă livrările din ce în ce mai mari prin conducta Power of Siberia, Rusia și China au un acord de a construi o infrastructură de gaze cu o capacitate de livrare de încă zece miliarde de metri cubi anual.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2022
Economie
Cum se calculează pentru stabilirea gradului de vulnerabilitate a cetățenilor
Fluxul de știri
0