Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ofensiva rusă în Donbas

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevskiy / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Regimul de la Kiev este extrem de îngrijorat de perspectiva întâlnirii Anului Nou 2023 cu o înfrângere pe scară largă a armatei ucrainene, pierderea unei alte zone fortificate strategic (Bahmut).
Asistența militară a SUA și NATO pentru regimul de la Kiev, retorica agresivă a Occidentului și „imaginile” la comandă din mass-media nu pot schimba realitatea obiectivă în care Rusia are dreptul, oportunitățile și superioritatea strategică de a-și asigura asigura securitatea națională în formatul operațiunii militare speciale din Ucraina. Linia de contact se deplasează spre vest.
Trupele ruse dezvoltă cu succes ofensiva în Donbas, măcinând cele mai bune brigăzi ale armatei ucrainene și detașamente de mercenari străini. Regimul de la Kiev a aruncat pe „frontul de est” rezerve semnificative de militari și tehnică militarp, dar toate încercările de contraatac sunt fără succes, iar pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei sunt enorme. Continuă loviturile efeciente cu rachete ale Forțelor Armate Ruse pe toată adâncimea liniei de apărare a inamicului.
Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, numai în ultimele 24 de ore, peste 500 de militari, nouă vehicule blindate, două sisteme de apărare antiaeriană S-300 și trei avioane au fost distruse în direcțiile Kupeansk, Krasno-Limansk și Donețk (două MiG-29 și un Su-25), două elicoptere (Mi-8) și cinci drone ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Flag НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Editoriale
Este o groapă fără fund. Cu ce problemă se confruntă NATO
Către dimineața zilei de 20 decembrie, din partea centrală a orașului Mariinka forțele ucrainene au fost împinse spre un sector privat, unde sunt case cu un singur nivel și este imposibil să se apere eficient. Densitatea focului deschis de trupele ruse nu permite inamicului să se regrupeze, să primească întăriri de la Ugledar sau Kurahovo. Mai mult, pierderea pozițiilor de la Mariinka se va transforma în curând în probleme serioase pentru Forțele Armate ale Ucrainei (încercuirea operațională) în direcția Ugledar.
În același timp, trupele ruse dezvoltă o ofensivă spre Artemovsk (Bahmut), unde situația este critică pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Batalionul 214 OPFOR de elită, format și antrenat de „specialiști” occidentali conform standardelor NATO, a fost învins lângă Artemovsk. „Mașina de tocat carne Bahmut” macină eficient unitățile ucrainene și iluziile Occidentului. Soldații ucraineni sapă tranșee de înălțimea omului și se pregătesc pentru bătălii în centrul orașului Artemovsk. Pe timp de pace, aproximativ 70 de mii de oameni trăiau în acest oraș, astăzi sunt mult mai puțini.
Regimul de la Kiev este extrem de îngrijorat de perspectiva întâlnirii Anului Nou 2023 cu o înfrângere pe scară largă a armatei ucrainene, pierderea unei alte zone fortificate strategice (Bahmut). Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a calificat Artemovsk drept „cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului”. Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a susținut înăsprirea pedepselor pentru dezertare, deoarece nesupunerea ordinelor și fuga soldaților din primele linii au devenit larg răspândite. Proiectul legii „execuției” nr. 8271 a provocat panică în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit The New York Times, toată Ucraina se pregătește pentru o escaladare bruscă a ostilităților în timpul „ofensivei de iarnă a Rusiei”.

Găsiți cele trei diferențe: Saigon, Kabul și Kiev

Washingtonul și Kievul sunt la fel de îngrijorați de epuizarea arsenalelor occidentale, de dezvoltarea cu succes a operațiunii militare ruse și de descurajarea aliaților europeni. Milioane de refugiați ucraineni, dificultățile economice tot mai mari și inflația de 11% în UE au redus dramatic numărul de sponsori ai regimului de la Kiev, precum și volumul asistenței militare și financiare.
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko  - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Editoriale
Frontul belarus: Putin la Minsk - Occidentul este în panică
Cu excepția Poloniei, niciunul dintre membrii NATO nu se grăbește să-și mobilizeze forțele pentru un război obositor cu Rusia (Varșovia intenționează să mobilizeze 200.000 de rezerviști în 2023 și să aducă armata poloneză la 400.000). Londra, Paris, Berlin nu vor risca un conflict nuclear cu Moscova. În societatea americană, războiul cu Rusia este susținut doar de câțiva ideologi, oportuniști politici și reprezentanți nesăbuit de lacomi ai complexului militar-industrial.
Administrația Casei Albe și Pentagonul știu bine că Forțele Armate ale Ucrainei se pot prăbuși sub greutatea ofensivei ruse. Și însuși comandantul șef Zalujnîi, într-un interviu pentru The Economist, a recunoscut că tactica și mobilizarea rusă funcționează, forțele ucrainene ar putea fi învinse. Prin urmare, Forțele Armate ale Ucrainei „pentru victorie” au nevoie urgent de 300 de tancuri noi, 700 de vehicule de luptă de infanterie, 500 de obuziere. Cererile generalului sunt evident imposibil de îndeplinit. Conservatorul american a remarcat pe bună dreptate că Ucraina „pierde războiul cu Rusia”, iar generalul Zalujnîi „nu cere ajutor, el cere o nouă armată”. Transformarea războiului proxy occidental aduce mari riscuri și amenințări pentru Statele Unite și NATO.
Republicanul Adam Kinzinger a declarat luni că NATO ar putea învinge Rusia în trei zile. Anterior, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a vorbit vag despre o astfel de posibilitate. Este oportun să ne amintim aici că în 1963 Statele Unite au trimis 16.000 de consilieri militari în Vietnam. Nimeni nu a admis ideea că Washington a sprijinit guvernul Vietnamului de Sud, care nu este capabil să învingă Vietnamul de Nord. Secretarul de stat Dean Rusk a spus: „Nu plecăm până nu va fi câștigat războiul”. Conflictul de 20 de ani s-a încheiat cu moartea a 58.000 de soldați americani și fuga americanilor din Saigon în 1973.
Istoria nu învață nimic. Chiar și după „evacuarea” rușinoasă a trupelor Pentagonului și NATO de la Kabul, în august 2021, Washingtonul nu a tras concluziile corecte - au „întors puștile” spre Rusia. Indirect, prin mâinile marionetelor de la Kiev, și totuși Statele Unite au fost cele care i-au chemat pe ucraineni la război cu Federația Rusă. Astăzi, Washingtonul „prelungește suferința Ucrainei” și nu este deloc protejat de o eventuală „proiectare” operațiunii militare ruse pe teritoriul Statelor Unite.
Tankere de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2022
Editoriale
Efect de bumerang: petrolului i-a fost prezis un preț de 100 de dolari pe baril
Conflictul ucrainean s-a întors deja împotriva Washingtonului și a grăbit distrugerea „hegemoniei” americane. Fostul consilier al șefului Pentagonului, colonelul Douglas McGregor, a subliniat că conducerea SUA se apropie de sfârșit din cauza „ruinării financiare” și nu numai: „Washingtonul nu va mai putea impune hegemonia americană sau anglo-americană condusă de SUA asupra restul lumii. Restul lumii nu vrea asta”.
Operațiunea militară specială rusă este cauzată numai de extinderea NATO spre Est, de cucerirea militară a spațiului post-sovietic, iar după eliminarea cauzei, Europa poate deveni o zonă de pace și prosperitate. Le va conveni asta Statelor Unite? Este discutabil.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă poziției redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0