Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Este o groapă fără fund. Cu ce problemă se confruntă NATO

© AP Photo / Vadim GhirdaFlag НАТО
Flag НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Abonare
NATO se confruntă cu tot mai multe probleme din cauza livrărilor în Ucraina. Multe țări din Occident, care au inundat Kievul cu arme, se confruntă cu un deficit al muniției de artilerie. Despre viitoarea „foame de proiectile” - în materialul RIA Novosti.

Un material deficitar

Armamentul occidentali merge spre Ucraina într-un flux nesfârșit timp de aproape zece luni. Țările NATO aruncă din ce în ce mai mult echipament militar. În același timp, în Europa și Statele Unite se aud voci care își exprimă tot mai des îndoielile cu privire la oportunitatea unei asistențe în continuare.
Miza pusă pe forța aeriană unită a jucat festa: Bruxelles și Pentagonul, după cum s-a dovedit, nu au contat pe bătălii cu utilizarea masivă a artileriei și a vehiculelor blindate.
O preocupare deosebită pentru politicieni și militari este consumul colosal de muniție de către ucraineni. Cea mai mare parte a livrărilor occidentale este piesa de artilerie cu calibru cel mai răspândit în NATO de 155 de milimetri.
Kievul a primit sute de obuziere americane M777 remorcate, tunuri autopropulsate franceze Caesar, tunuri autopropulsate germane PzH 2000, sisteme Archer suedeze și așa mai departe.
Toate acestea sunt utilizate în mod activ pe front, ceea ce duce la uzura echipamentului și necesită, de asemenea, o aprovizionare constantă și neîntreruptă cu proiectile. Dar stocurile NATO sunt departe de a fi nesfârșite.
Germanii au fost printre primii care au tras un semnal de alarmă. Ziarul Die Welt a calculat că obuzele de artilerie de tun ale Bundeswehr-uli ar fi suficiente pentru maximum câteva zile de ostilități intense.
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko  - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Editoriale
Frontul belarus: Putin la Minsk - Occidentul este în panică
Nu va fi posibil să se completeze rapid pierderile: industria de apărare, pur și simplu, nu este proiectată pentru producția în masă de muniție de calibru 155 mm.
Situația este agravată de deficitul de materii prime. Germania importă fire de bumbac necesare producției de proiectile din China, iar la începutul lunii decembrie, din motive necunoscute, RPC a amânat trimiterea următorului lot.
Mai mult, Bundeswehr a recunoscut că în ultimele luni timpul de fabricare pentru acest material s-a triplat.
Lipsa fondurilor împiedică și rezolvarea problemei. În decembrie, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a refuzat o cerere a ministrului Apărării, Christina Lambrecht, de a aloca bani pentru muniție. Motivul oficial sunt „procedurile birocratice complicate”.

Creșterea producției

Americanii au predat Kievului un milion de obuze de 155 mm. Depozitele militare ale Pentagonului s-au golit în mod evident. Drept urmare, doar 21.000 de piese de muniție pentru obuziere M777 au fost trimise la Kiev în noiembrie, deși în vară au fost livrate de la 75.000 la 120.000 pe lună.
„Eforturile administrației Biden scot la iveală două grave probleme de securitate națională: o aprovizionare insuficientă cu muniție și dificultățile cu care se confruntă complexul militar-industrial din cauza creșterii rapide a producției de produse critice”, subliniază ediția americană a The National Interest. „Din păcate, industria a fost subfinanțată de zeci de ani. Și asta a creat deficitul”.
Anterior, The Wall Street Journal a anunțat că aproximativ 100.000 de obuze pentru Forțele Armate ale Ucrainei vor fi achiziționate din Coreea de Sud. Washingtonul înțelege că aceasta este doar o soluție temporară: Seulul are nevoie de muniție pentru a neutraliza amenințarea artileriei din RPDC.
Tankere de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2022
Editoriale
Efect de bumerang: petrolului i-a fost prezis un preț de 100 de dolari pe baril
Statele Unite încearcă să corecteze urgent situația. Pentagonul a plasat recent două comenzi guvernamentale pentru producerea de muniții de 155 mm. Noi linii de producție se vor deschide în Texas și Ohio.
Armata americană a promis că va ajunge la 20 de mii de obuze pe lună până în primăvară, până în 2025 - până la 40 de mii. Nu este clar, însă, cât de mult va ajuta acest lucru Forțele Armate ale Ucrainei, care trage până la zece mii de obuze de calibru NATO pe zi. Artileria rusă de-a lungul întregii linii de contact folosește în medie de trei ori mai mult.

Regândirea abordării

Epuizarea stocurilor a fost anunțată și în Franța, Italia și Marea Britanie. Cu toate acestea, Londra, potrivit The Guardian, va trimite în curând sute de mii de piese de muniție de artilerie la Kiev - în baza unui contract de 250 de milioane de lire sterline.
De asemenea, vor fi predate sisteme de rachete și tunuri antiaeriene. Totodată, prim-ministrul Rishi Sunak a dat indicații oficialilor să evalueze cursul conflictului ucrainean și rolul jucat de sprijinul britanic. Cu alte cuvinte, a ordonat un audit financiar al fondurilor investite în Forțele Armate ale Ucrainei.
„Tendința generală se schimbă, deoarece livrarea de arme scumpe nu poate fi nesfârșită”, spune Alexei Podberezkin, directorul Centrului de Cercetare Militar-Politică al MGIMO. „Un obuz costă mii de dolari. Dar ele sunt consumate mai repede decât sunt produse. Livrările, să zicem, pentru un batalion de artilerie sunt suficiente pentru o săptămână sau două. Și ciclul mediu al producției lor este de aproximativ un an”.
În condiții de deficit, NATO a decis să ofere obuziere de 105 mm în loc de obuziere de 155 mm. Aceste arme ușoare, produse în anii 1950, sunt cu mult inferioare armelor moderne. Raza de acțiune - nu mai mult de zece kilometri.
Aceasta înseamnă că echipajele de artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei vor trebui să se apropie foarte mult de linia de contact - sub focul dens de răspuns.
Desigur, după cum notează analiștii, dacă NATO va pune pe roate industria de apărare, muniția nu va lipsi. Dar asta va dura mult timp.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2022
Editoriale
Armaghedon pentru armata ucraineană în Donbas - „black spot” pentru alianță
Fluxul de știri
0