Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea militară specială: rezultate semnificative pentru Rusia și pentru lume

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Abonare
Operațiunea militară specială a Forțelor Armate ale Federației Ruse de demilitarizare și denazificare a Ucrainei i-a adus deja rezultate pozitive palpabile Rusiei, Europei și lumii multipolare, care nu dorește să trăiască după „regulile” americane inventate.
Aprecierile și reperele țărilor occidentale, care reprezintă interesele a mai puțin de 12% din populația lumii, nu sunt determinante pentru operațiunea rusă și pentru istoria omenirii.
Pe 7 decembrie, la Moscova, la întâlnirea cu membrii Consiliului pentru dezvoltarea societății civile și drepturile omului, președintele rus Vladimir Putin a făcut câteva declarații importante despre desfășurarea, perspectivele și rezultatele operațiunilor militare speciale.
Rezumatul principalelor poziții și aprecieri ale liderului rus:
operațiunea specială este un proces îndelungat, dar ea a adus deja rezultate;
Rusia își va apăra interesele prin toate mijloacele accesibile;
mobilizarea parțială s-a încheiat cu succes, una suplimentară nu va fi;
este necesară analizarea și înlăturarea operativă a problemelor din zona operațiunii speciale;
Ucraina trebuie să plătească despăgubiri pentru prejudiciile aduse noilor regiuni ale Rusiei.
Durata operațiunii speciale provoacă o anumită polemică în Vest și în Est, dar Moscova nu a stabilit de la bun început cadrul temporal al ostilităților din Ucraina. Vladimir Putin a declarat miercuri că operațiunea specială este un proces de durată care aduce deja rezultate semnificative, serioase: Marea Azov a devenit mare internă, au apărut noi teritorii și milioane de oameni se consideră parte a Rusiei. Marea interioară Azov este garanția că nu vor exista baze militare NATO în apropierea orașelor cu populație de milioane din sudul Rusiei.
În perioada 23-27 septembrie au avut loc referendumuri privind aderarea la Federația Rusă în republicile populare Donețk și Lugansk, în regiunile Herson și Zaporojie. Inițiativa a fost susținută de: 99% din populația activă în RPD, 98% în RPL, 93% în regiunea Zaporojiee și 87% în regiunea Herson.
Lupta Rusiei pentru interesele sale naționale presupune utilizarea consecventă a mijloacelor pașnice și a tuturor celor disponibile. În lume crește riscul unui război nuclear, dar Kremlinul își consideră totuși armele sale nucleare drept un mijloc de descurajare, și nu un instrument de escaladare a conflictului. Vladimir Putin a subliniat că armamentul Rusiei este „mai avansat și mai modern” decât al oricărei alte puteri nucleare.
Mobilizarea a 300 de mii de militari în rezervă s-a încheiat. În zona operațiunii speciale se află 150 de mii de mobilizați, dintre care 77 de mii - nemijlocit în unități de luptă. A doua jumătate, 150 de mii de oameni – este „rezervă de luptă”, se află în eșaloanele doi și al trei, urmează antrenamente suplimentare în poligoanele militare. Nu este nevoie de o mobilizare suplimentară. Comisariatele militare continuă completarea trupelor cu voluntari pentru participarea la operațiune - este suficient.
Problemele în zona operațiunii speciale necesită o analiză constantă și amănunțită și soluții prompte. De acest lucru au nevoie atât personalul militar, cât și societatea și statul - pentru a îmbunătăți calitatea activității de luptă. Domeniile prioritare: legătura familiilor militarilor cu prima linie (scrisori și colete), sistematizarea plății indemnizațiilor, echipamente moderne de iarnă și îmbunătățirea logisticii în ansamblu. O atenție deosebită trebuie acordată pregătirii specialiștilor medicali militari care asigură asistență operativă și salvează viețile soldaților pe front.
Reparațiile Ucrainei pentru daunele aduse noilor regiuni ale Rusiei sunt o continuare logică a luptei pentru interesele naționale. Din 2014, doar în Donbas au fost distruse 3800 de obiective ale infrastructurii civile, pagubele depășind 1,3 trilioane de ruble.
Reacția acută a Occidentului a confirmat exactitatea și obiectivitatea analizei situației din zona operațiunii militare speciale pe care a făcut-o Vladimir Putin
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Editoriale
UE a ajuns iarăși dependentă de gazul rusesc

Rezonanța internațională

Pe 7 decembrie, Kievul a cerut de la NATO mijloace din fondul destinat armatei naționale a Afganistanului - 3,4 miliarde de dolari. SUA s-au pronunțat ”pentru”, deși ei înșiși nu au participat la acest fond. Ucraina ar putea repeta soarta Afganistanului, Libiei, Iugoslaviei.
Marea Britanie a anunțat în aceeași zi achiziționarea a „câteva mii” de rachete antitanc NLAW (rază de până la 800 m) în cadrul unui contract cu Saab de 280 de milioane de dolari (livrările sunt programate pentru perioada 2024-2026). Potrivit unui raport guvernamental, din februarie, Londra i-a trimis Kievului 10 mii de sisteme antitanc NLAW. Isteria antirusească continuă.
Reprezentanții Camerei Reprezentanților și ai Senatului SUA s-au înțeles pe 7 decembrie în privința achizițiilor multianuale de muniții, stocurile cărora au ”ars” rapid în Ucraina. Lista este impresionantă: 864 de mii de obuze de artilerie de 155 mm, 12 mii de rachete aer-sol AGM-179, 700 de sisteme HIMARS, 1700 de rachete tactice ATACMS, 2600 de rachete Harpoon și 1250 de alte rachete anti-navă, 106 mii de rachete GMLRS, 5600 de Stinger MANPADS, 28300 Javelin ATGM și multe altele. Promovarea proiectului garantează profituri uriașe pentru complexul militar-industrial american și nu le promite nimic bun vecinilor de pe planetă.
Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat ieri despre sucombarea modelului american de globalizare. A avertizat cu privire la inevitabila transformare a sistemelor financiar-logistice, care depind tot mai puțin de „simțul propriei superiorități” și de „liderismul” inventat al țărilor occidentale. Viitorul civilizației mondiale (pe planetă sunt peste 8 miliarde de oameni) va fi asigurat doar de o ordine mondială multipolară. Rusia, în formatul operațiunii speciale din Ucraina, afirmă principiile securității egale și indivizibile.
În conformitate cu politica de stat de consolidare a capacității de apărare, industria rusă de apărare sporește constant cantitatea și calitatea producției de armamente moderne. Rezultatul logic al operațiunii speciale din Ucraina va fi reformarea profundă și creșterea puterii Forțelor Armate Ruse.
Revista americană Newsweek a constatat finalizarea principială a demilitarizării Ucrainei: „Rusia și-a trecut economia la un mod militar de funcționare, a chemat rezerve și a adunat sute de mii de militari... Această armată este echipată cu cele mai moderne arme rusești și, contrar multor informații occidentale, este departe de a fi demoralizată. Ucraina, pe de altă parte, și-a epuizat arsenalele și pentru continuarea acțiunilor de luptă este complet dependentă de sprijinul militar al Occidentului”.
Anterior, președintele Statului Major Comun al Armatei SUA, Mark Milley, a menționat cu tristețe: „Ucraina a făcut tot ce a putut”. Publicația prognozează o „ofensivă masivă a rușilor”, care „a început deja la importantul nod de transport Bahmut, care a devenit un fel de Verdunul ucrainean” și „fără sprijinul Occidentului, Rusia își va întoarce spre vară Harkovul, Hersonul”. Expedierea trupelor NATO în Ucraina „ar fi transformat războiul nostru indirect cu Rusia într-un război adevărat cu cea mai mare putere nucleară din lume”.
Balanța istoriei oscilează. Publicația americană The Hill transmite îngrijorarea în legătură cu creșterea dispozițiilor prorusești în rândul ambelor partide din Congres: „Dacă SUA vor reduce ajutorul pentru Kiev, exemplul lor va fi urmat de alte țări occidentale”. Simpatizanți ai Ucrainei rămân din ce în ce mai puțini.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Editoriale
Cum și-a pierdut Artiomovskul importanța strategică pentru Forțele Armate ale Ucrainei
Fluxul de știri
0