Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Cum și-a pierdut Artiomovskul importanța strategică pentru Forțele Armate ale Ucrainei

© AP Photo / Evgeniy Maloletkaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Gruparea trupelor ruse își menține dominația strategică și superioritatea necondiționată de luptă în zona operațiunii militare speciale.
Arcul încins de 150 de kilometri de la Soledar și Artiomovsk până la Mariinka și Ugledar rămâne principalul instrument de utilizare a efectivului FAU și „fluxului de fierărie” al asistenței NATO pentru regimul de la Kiev. Proiectul ucrainean al SUA se îndreaptă spre finalul rușinos.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 6 decembrie eliberarea într-o perioadă scurtă a șase localități din Donbass - Maiorsk, Pavlovka, Opîtnoe, Andreevka, Belogorovka, Iujnîi, Kurdiumovka. Și a menționat că pierderile inamicului au constituit în noiembrie peste 8300 de militari, 15 avioane și elicoptere, 149 de tancuri și 300 de vehicule blindate de luptă.
În zonele Artiomovsk, Avdeevka, Mariinka și în direcția Ugledar, unitățile rusești asaltează energic pozițiile trupelor ucrainene. Donbasul devine o groapă comună pentru mii de soldați ai FAU, „legionari” străini și militari NATO îmbrăcați în uniforme ucrainene.Sub atacurile detașamentelor de artilerie și asalt rusești, mai multe unități ale FAU au ieșit miercuri din orașul Mariinka, adiacent periferiei de est a Donețkului.Iarna în zona operațiunii speciale promite să fie fierbinte.
Luptele crâncene din suburbiile Artiomovskului s-au transformat pentru trupele regimului de la Kiev în „mașina de tocat Bahmut” în care sute de soldați ucraineni mor în fiecare zi sub loviturile artileriei și sistemelor grele de aruncătoare de flăcări „Solnțepek”. Președintele Vladimir Zelenski a afirmat săptămâna trecută că în bătălia pentru Bahmut (Artiomovsk) este decisă soarta țări și i-a cerut comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zalujnîi să stea aici „până la urmă”. Însă de luni, 5 decembrie, Kievul a început să pregătească opinia publică ucraineană pentru predarea Artiomovskului și deja consideră că orașul „nu are importanță strategică”. FAU învinuiește pentru pierderile colosale de aici specialiștii militari din Britania și SUA. Primii nu ar fi pregătit corect unitățile ucrainene (după programul de luptă cu insurgenții). Al doilea a trimis în ajutor contingentul PMC „Mozart”, care a luat asupra sa controlul luptei și i-a trimis pe ucraineni sub valul artileriei rusești.
Între timp, soarta ”citadelei Bahmut” ar putea s-o împărtășească zona fortificată Slaviansk-Kramatorsk a FAU, situată la 30 km vest de Artiomovsk. Analiștii NATO prognozează disecarea FAU în Donbass în două părți, creșterea pierderilor și retragerea în continuare a luptătorilor regimului de la Kiev.
Steagurile UE și SUA - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2022
Editoriale
Oceanul dintre Europa și SUA devine tot mai larg și mai adânc
Punctul fără întoarcere
Numai în ultimele 24 de ore, în direcțiile Donețk, Krasno-Limansk, Kupiansk au fost nimiciți peste 340 de militari ai FAU, 10 sisteme de artilerie autopropulsate și vehicule blindate de luptă. În secțiile combinatului metalurgic de la Krivoi Rog au fost „demilitarizate” șase lansatoare multiple de rachete MLRS, precum și peste 70 de obuze HIMARS MLRS. Cu o lovitură asupra punctului de restaurare a tehnicii FAU în zona localității Malotaranovka din RPD a fost nimicit un lansator multiplu de rachete HIMARS și 48 de proiectile pentru acesta.
Trupele ruse nimicesc cu lovituri de înaltă precizie obiectivele energetice, de comunicații și logistică cu dublă destinație ale FAU. Forțele regimului de la Kiev se confruntă cu lipsa rezervelor, a combustibilului, munițiilor și tehnicii militare. Chiar și luând în calcul continuarea livrărilor de arme către regimul de la Kiev de către țările NATO, în mod obiectiv trupele ucrainene și-au pierdut stabilitatea de luptă și au ajuns în punctul fără întoarcere la operațiunile ofensive active. Pe durata operațiunii militare speciale ruse, au fost distruse peste 520 de avioane și elicoptere, 2638 de drone, 392 de sisteme mobile de apărare aeriană, 7020 de tancuri și alte vehicule blindate, 913 MLRS de luptă, 3664 de tunuri de artilerie ale FAU.
Pe lângă pierderile uriașe, o mare problemă pentru regimul de la Kiev pare să devină iarna rusească. Gerul și câmpia înzăpezită complică mișcarea neobservată și exploatarea nemijlocită a tehnicii militare de standarde NATO – pe ger nu pornesc motoarele, se „macină” cauciucul, eșuează electronica. Reparația pe teren este imposibilă și se întinde pe luni de zile - pe teritoriul polonez sau baltic.
Potrivit The Washington Post, unitățile FAU din prima linie sunt distruse moral de bombardamentele permanente ale artileriei, „lipsa căldurii și a cafelei”. Publicația Newsweek adaugă că infrastructura energetică a Ucrainei ar putea ieși complet din funcțiune până la sfârșitul anului 2022, și atunci deconectările de curent vor dura săptămâni, orașele „vor deveni practic nepotrivite pentru viață în următoarele patru luni”. În acest context, președintele ucrainean Vladimir Zelenski intenționează să agraveze la maximum situația în zona operațiunii speciale și să atragă NATO într-un conflict militar deschis cu Rusia.
Majoritatea europenilor au alte planuri. Germania, Italia și Franța și o serie de alte țări „încetinesc” livrările de arme, se distanțează vizibil de regimul evident învins de la Kiev, pentru a evita o posibilă „sinucidere a Europei”. Ziarul francez Le Figaro a publicat apeluri privind ridicarea sancțiunilor antirusești, încetarea furnizării de armamente Kievului - întrucât Zelenski nu apără Ucraina, ci dorește, „sacrificându-și poporul, să devină un instrument de distrugere a Rusiei”. Vom menționa că, în cazul extrem de asemenea nesăbuință agresivă a vecinilor săi de planetă, Moscova dispune de cel mai puternic arsenal nuclear din lume, nu se sfiește de puterea sa și intenționează să apere prin toate mijloacele principiile securității egale și indivizibile – până la nivelul garantat al securității naționale.
Moldoveni adunați la un miting antiguvernamental - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2022
Editoriale
Opinie de la Moscova: Încotro se îndreaptă Moldova
Fluxul de știri
0