Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Embargoul petrolier și plafonarea prețului: ce înseamnă asta pentru Rusia și Europa

© AFP 2024 / ANGELOS TZORTZINISTankere de petrol
Tankere de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2022
Abonare
UE a interzis din 5 decembrie transportul maritim al petrolului rusesc, iar din februarie - și al produselor petroliere.
În paralel, Europa a convenit asupra plafonului de preț pentru achiziționarea petrolului de proveniență rusească - 60 de dolari pe baril. Analiştii au considerat decizia extrem de nechibzuită. Europa va trebui să plătească prețuri exagerate pentru resurse, în timp ce Moscova, dimpotrivă, își poate crește acum veniturile.

Rusia s-a pregătit

Uniunea Europeană a adoptat opt ​​pachete de sancțiuni antirusești, dintre care unul prevede impunerea treptată a embargoului la petrol. Interdicția privind transportarea combustibilului pe mare intră în vigoare din 5 decembrie. Majoritatea țărilor UE au renunțat din timp la tancuri. Potrivit agenției de prețuri Argus, către luna octombrie acest gen de livrări s-au redus la jumătate – până la 770 de mii de barili pe zi. În ianuarie a fost de 1,6 milioane.
Moscova s-a reorientat deja către India, China și Turcia.
Din ianuarie până în octombrie curent, China a achiziționat cu 9,5% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut - 71,97 milioane de tone. Potrivit estimărilor șefului ”Rosnefti” Igor Secin, aceasta i-a adus Rusiei 49,19 miliarde de dolari. Beijingul a devenit cel mai mare cumpărător cu transportare pe mare.
În China, Moscova i-a cedat totuși Arabiei Saudite în ceea ce privește exporturile, iar în India a depășit-o. Potrivit analiștilor de la compania de analiză din ramură Vortexa, în octombrie New Delhi a primit pentru prima dată mai mult petrol pe mare din Rusia decât Uniunea Europeană - cu 34%.

Ce se întâmplă cu asigurarea

Situația este complicată de interzicerea asigurării tancurilor petroliere de către companiile occidentale. Expeditorii și armatorii ruși s-au confruntat deja cu refuzurile jucătorilor europeni care domină piața.
Însă Turcia, de exemplu, a recunoscut asigurarea rusească. Altfel navele ar fi fost blocate în Marea Neagră, întrucât 90% din tancurile din lume sunt deservite de grupul internațional de asigurători P&I Clubs, cu sediul în Marea Britanie. Evident, ei respectă sancțiunile occidentale.
Dar iată China nu a urmat deocamdată exemplul Turciei, a declarat marți ministrul adjunct al Transporturilor Iuri Poșivai.
Experții consideră că Beijingul a adoptat o poziție de expectativă. Vor să evalueze posibilele consecințe pentru sine: ce sancțiuni secundare îi amenință, este posibilă oare obținerea de facilități.
Militari ruși - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2022
Editoriale
Operaţiunea specială: Este oare posibilă o lovitură asupra FAU din Belarus?
"Pe fundalul faptului că autoritățile chineze sunt totuși gata să relaxeze politica de toleranță zero față de coronavirus, consumul de petrol va crește, așa că este puțin probabil că vor renunța la cumpărarea petrolului rusesc cu reducere. Probabil, livrările se vor complica și vor deveni mai puțin profitabile pentru Moscova, volumul ar putea să scadă temporar, însă nu critic. Iar Rusia va trebui să caute variante de asigurare pe piețe mici, mai puțin dezvoltate, ceea ce va limita parțial exportul", a declarat Evgheni Șatov, partener la Capital Lab.
„Probabil, vor atrage un nou grup de companii de asigurări, în primul rând din țări asiatice, inclusiv China însăși”, este de părere Mark Goihman, economist principal la Centrul de informare și analiză TeleTrade.

Trei scenarii

Analiștii vorbesc despre trei scenarii probabile pentru evoluțiile ulterioare. În primul rând, importurile de petrol pe mare vor scădea la zero, în schimb va crește pomparea prin conducta ”Drujba”.
"În 2021, prin ”Drujba” au fost exportate în țările de peste hotare 37,5 milioane de tone, la o capacitate de 66,5 milioane. Adică, resurse există. Prin urmare, se va schimba pur și simplu metoda de livrare. Nici petrolul, nici produsele sale prelucrate nu se vor scumpi în UE", spune expertul industrial independent Leonid Hazanov. Conform celui de-al doilea scenariu, continuă el, pomparea prin ”Drujba” nu se va schimba. A treia variantă: Rusia va înceta exporturile în calitate de conrasancțiune. Și atunci criza energetică din UE va izbucni cu o nouă amploare, cotațiile vor sări peste 100 de dolari.
În orice caz, Rusia poate redirecționa volumele rămase către țările asiatice. Iar acestea, la rândul lor, vor procesa surplusul pentru furnizarea benzinei și motorinei în Uniunea Europeană. Bineînțeles, la prețuri exorbitante.
Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2022
Editoriale
Cetățenii ruși au făcut alegerea: vacanța de Revelion - în țările învecinate

A început numărătoarea

În paralel, țările UE, iar după ele - G7 și Australia, au convenit asupra unui preț maxim pentru achiziționarea petrolului de origine rusească la 60 de dolari pe baril. Sancțiunile permit ajustarea indicatorului. Limita respectivă va intra în vigoare în paralel cu embargoul Uniunii Europene la achiziționarea petrolului rusesc transportat cu cisternele.
Potrivit viceprim-ministrului Aleksandr Novak, Rusia examinează mecanismele care să interzică impunerea unui „plafon de petrolier”. „Acest instrument nu este de piață, este ineficient, intervine brutal pe piață, contrar tuturor regulilor și aceleiași OMC”, a menționat viceprim-ministrul. El a subliniat că Rusia va vinde petrol și produse petroliere țărilor care sunt gata să lucreze în condițiile pieței, chiar dacă va trebui să reducă producția.
Experții au considerat că măsura este absolut inutilă: pe fondul crizei energetice, nu va fi posibilă obținerea de reduceri la petrolul rusesc. „De fapt, a început numărătoarea privind încetarea furnizării resurselor energetice rusești în Occident, pe fondul îngrijorării OPEC+ cu privire la manipularea politică directă a prețurilor de pe piața mondială a petrolului. Poziția Rusiei astăzi este una câștigătoare și poate fi consolidată serios prin cererea de prime suplimentare pentru orice livrări de materii prime către UE, inclusiv tranzitul petrolului și gazelor din alte țări”, subliniază Vladislav Antonov, analist financiar la BitRiver.
Un angajat al forțelor speciale ucrainene lângă mănăstirea Lavra Pecersk din Kiev, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Editoriale
„Semnalul a fost dat”. Kievul a decis să adopte măsuri extreme

Este un fiasco

În toată perioada din urmă, europenii au compensat deficitul cu importuri din diverse regiuni, adunând câte puțin din toată lumea. Livrările alternative din SUA, Orientul Mijlociu și Africa de Nord au crescut într-adevăr simțitor. Dar nimeni nu va putea înlocui Rusia.
"Nicio țară nu este în stare să crească brusc producția pentru piața europeană. Și nu sunt atâtea tancuri petroliere libere", subliniază Leonid Hazanov.
"Acest lucru se va solda cu scumpirea combustibilului și energiei, ceea ce se va reflecta asupra prețurilor la bunuri și servicii. Deoarece chiar și în octombrie, după reducerea importurilor din Rusia către UE, au fost 2,4 milioane de barili de petrol și produse petroliere pe zi. Iar cea mai mare parte a fost transportată anume pe mare. Acum vor fi complicații", confirmă Mark Goihman.
Pentru Rusia însă, efectul embargoului s-ar putea dovedi a fi exact opusul aspirațiilor Bruxellesului: creșterea veniturilor din contul cotațiilor ridicate ale petrolului.
Impunerea plafonului de preț la petrolul rusesc se va solda cu un eșec pentru SUA și Europa, constată publicația The Hill.
"În pofida sancțiunilor Occidentului, Rusia se scaldă în petrodolari. Plafonul de preț are toate semnele unui fiasco istoric iminent. Acum practic pe piața mondială a energiei nu mai există petrol liber. De aceea este mare riscul ca după introducerea restricțiilor prețurile la materiile prime să crească exploziv”, este menționat în material.
Până la sfârșitul anului, potrivit estimărilor Ministerului Economiei, Rusia va primi un venit record din exporturile de surse energetice - 338 de miliarde de dolari. Decizia din decembrie a OPEC+ nu-i va aduce, cu siguranță, un plus de optimism Europei: pe fundalul impunerii plafonului de preț, membrii alianței au păstrat planul de limitare a producției. Aceasta înseamnă că în apropiata jumătate de an va fi produs tot mai puțin petrol. Experții prognozează că reducerea ofertei pe piața mondială ar putea duce cotațiile către limitele de 100-120 de dolari pe baril și mai mult.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Editoriale
Operațiunea specială: perspectivele unei ofensive de amploare a Forțelor Armate ale Rusiei
Fluxul de știri
0