Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Semnalul a fost dat”. Kievul a decis să adopte măsuri extreme

© Sputnik / StringerUn angajat al forțelor speciale ucrainene lângă mănăstirea Lavra Pecersk din Kiev, arhiva foto
Un angajat al forțelor speciale ucrainene lângă mănăstirea Lavra Pecersk din Kiev, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Abonare
Autoritățile ucrainene sporesc gradul de tensiune. Dovada acestui fapt sunt perchezițiile la Lavra Pecerska din Kiev și la alte mănăstiri.
Editorial de Nikita Bizin
Rada Supremă se pregătește să examineze legea cu privire la interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Presiunea asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice se intensifică – se ajunge până la arestări. La ce va duce aceasta – citiți în materialul RIA Novosti.

Lovitura puterii

Perchezițiile efectuate de SBU în mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (BOU-PM) continuă pentru a doua săptămână. În mănăstiri sunt căutate „literatura anti-ucraineană” și „propaganda lumii rusești”. Pe preoții arestați ca „colaboraționiști” sunt gata să-i schimbe cu Rusia pe prizonieri de război.
Pe 23 noiembrie, în Rada Supremă a fost depus un proiect de lege cu privire la interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse. Aceasta este o inițiativă a partidului ex-președintelui Petro Poroșenko „Solidaritatea europeană”.
"Scopul este de a preveni amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei și a asigura ordinea. Pentru că prea mult timp BORu a desfășurat o activitate anti-ucraineană și subversivă deschisă", a declarat copreședintele partidului Irina Gherașcenko.
Legea prevede interzicerea completă a organizațiilor și instituțiilor religioase care fac parte sau recunosc sub orice formă subordonarea față de BORu în chestiuni canonice, organizatorice și de altă natură.
Orice organizație religioasă nu poate avea centrul de conducere în afara Ucrainei, precum și să facă parte dintr-o structură străină, a cărei activitate este interzisă pe teritoriul țării. Astfel de legături sunt posibile doar „cu acordul autorității executive centrale”.
Toate tranzacțiile legate de utilizarea de către o astfel de organizație a proprietății statului vor înceta înainte de termen.

Dreptul exclusiv

Experții atrag atenția asupra unui alt aspect important: se propune reglementarea într-un mod nou a denumirii organizațiilor religioase.
În primul rând, singura structură bisericească legitimă devine, în esență, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (BOU), creată la sfârșitul anului 2018 de șeful de atunci al statului Petro Poroșenko și Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului drept contragreutate Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.
Toate celelalte comunități pot folosi cuvântul „ortodox” în denumire numai dacă sunt subordonate BOU.
Drept urmare, Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică este lipsită de statutul legal, deoarece se află formal sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, iar principala sa mănăstire - Lavra Pecerska din Kiev- aparține statului.
În afară de aceasta, posibil, se va realiza vechiul vis al lui Poroșenko: Biserica Ortodoxă Ucraineană va abandona Moscova, va recunoaște ”Tomosul acordat BOU și va deveni parte a „noii biserici”.
Inițiativa ”Solidarității Europene”, cel mai probabil, va fi susținută. Petiția publicată pe site-ul Președintelui pe 25 noiembrie a acumulat deja peste 25 de mii de semnături. Acest lucru este suficient pentru ca Zelenski să o examineze.
În vestul Ucrainei BOU-PM este deja interzisă – la asta au îndemnat de exemplu deputații regiunii Lvov și ai Consiliul orășenesc Cernigov.

O cetate asediată

Drept măsură de răspuns, pe 23 noiembrie a avut loc ședință sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, la care au fost discutate „cele mai importante probleme ale vieții bisericești”. A fost adoptată decizia de a relua prepararea sfântului mir.
Acesta este privilegiul unei biserici autocefale (independente). Însă episcopii au precizat: "Din punct de vedere istoric, prepararea mirului a început la Mitropolia Kievului de la mijlocul secolului al XV-lea. Mai departe, uleiul sfințit era produs la Lavra Pecerska din Kiev". După 1917 acest lucru a fost oprit, mirul era adus de la Moscova.
Apare întrebarea: nu face oare conducerea BOU-PM un pas către independența deplină? De facto, este deja așa. Iar chestiunea preparării mirului a fost discutată și mai înainte - la soborul local din luna mai.
"Este prematur să vorbim despre separare. Totuși, Patriarhul Moscovei nu a primit deocamdată o solicitare de la BOU-PM privind acordarea autocefaliei. După părerea mea, atât acum, cât și primăvara, biserica canonică încearcă să protejeze credincioșii", consideră doctorul în Istoria Bisericii, profesorul Universității Umanitare Ortodoxe ”Sf. Tihon” Vladislav Petrușko.
El a amintit: soborul local din luna mai a proclamat independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene față de Patriarhia Moscovei. Dar, de fapt, clerul și laicii au confirmat doar statutul bisericii lor, care le-a fost acordat încă în 1990.
„În ceea ce privește chestiunea preparării mirului – un marker atât de clar al autocefaliei – Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a referit cu prudență la tradiția istorică”, a adăugat profesorul.
În ceea ce privește planurile lui Poroșenko și ale aliaților săi privind fuzionarea celor două biserici, aici Biserica Ortodoxă Ucraineană este de neclintit. Dialogul cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei este posibil numai după pocăință „pentru schisma religioasă comisă”.

”Vor ajunge în afara legii”

Experții vorbesc despre două scenarii. Unul deja se realizează.
"Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a pomenit sub o presiune puternică din partea forțelor naționaliste. Și în același timp ea încearcă din toate puterile să acționeze în cadrul canoanelor", spune directorul adjunct al Institutului Europei de la Academia Rusă de Științe, doctorul în științe politice Roman Lunkin.
Devine tot mai greu să ”joci conform regulilor”. Autoritățile sporesc gradul de tensiune. Dovada acestui fapt sunt perchezițiile la Lavra Pecerska din Kiev și alte mănăstiri.
„Vedem cum dosarul penal este inițiat din cauza unei foițe cu felicitări din partea Patriarhului Kiril găsite asupra unui călugăr sau a diversei literaturi educaționale – doar pentru că este în limba rusă”, menționează Lunkin.
Dacă Rada Supremă va aproba proiectul de lege cu privire la interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acesta va fi un semnal: politicienii sunt gata să treacă la al doilea scenariu.
Drept urmare, cea mai mare și, principalul, singura Biserică Ortodoxă canonică în Ucraina va fi scoasă în afara legii. Vor urma represiuni în masă. Și apoi - fuziunea cu BOU schismatică.
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Internațional
Zelenski ia măsuri punitive împotriva celei mai mari biserici din Ucraina
Fluxul de știri
0