Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

USAID a organizat un spectacol de generozitate fără precedent în țările CSI

© AP Photo / Fernando VergaraUSAID
USAID - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În a doua jumătate a anului 2022, agenția americană USAID a majorat brusc finanțarea proiectelor în spațiul post-sovietic. Asupra căror țări și sfere au țintit „șoimii umanitari” americani - în materialul Sputnik.
Iana Osipova, Sputnik. Finanțarea așa-numitei „susțineri a democrației” în țările CSI prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a constituit 248 de milioane de dolari în a doua jumătate a anului 2022. Pentru comparație: pe parcursul întregului an 2021, USAID a investit 243 de milioane de dolari în aceste țări (date de pe site-ul oficial usaid.gov).
Cei mai mari beneficiari ai granturilor au devenit Armenia, Georgia și Moldova, dar nici țările din Asia Centrală nu au fost defavorizate. Iar principalele ținte ale „șoimilor umanitari” (așa își spune chiar șefa agenției USAID, Samantha Power) sunt tinerii și jurnaliștii.
Pentru scopuri educaționale, USAID a alocat doar Georgiei în a doua jumătate a acestui an 15 milioane de dolari, iar un accent deosebit în proiectele agenției se pune pe necesitatea desființării „stereotipurilor de gen”. Americanii intenționează să îmbunătățească calitatea educației georgiene prin recalificarea profesorilor. De un grant de 250 de mii de dolari s-au învrednicit profesorii de jurnalism din universitățile locale - aceștia vor trebui să formeze jurnaliștii „potriviți”.
„În privința Ucrainei la început a fost la fel”, comentează investițiile agenției în tineret și mass-media, Evghenia Voiko, profesor la Universitatea Financiară de pe lângă Guvernul Federației Ruse.
USAID s-a dovedit a fi și mai generos pe ”ogorul” „democratizării economice”: în 2021 fondul a lansat în Georgia un program de cinci ani, costul fiind de 330 de milioane de dolari. Scopul anunțat oficial al acestor investiții este să reducă influența economică a Rusiei.
USAID nu se zgârcește nici în privința fondurile pentru „dezvoltarea democrației” și „independența mass-media” în Armenia: în a doua jumătate a acestui an, țării i-au fost alocate două granturi substanțiale - în valoare de 120 de milioane și de 4 milioane de dolari.
Menținerea gradului necesar al retoricii antirusești în mass-media locală este obiectivul comun al activității USAID în țările spațiului post-sovietic. Totuși, în Moldova și în țările din Asia Centrală agenția americană pune un accent deosebit pe finanțarea economiei. Și anume, încearcă să slăbească legăturile economice ale acestor țări cu Rusia și să redirecționeze fluxurile de mărfuri și finanțe.
Astfel, în ultima jumătate de an USAID i-a alocat Moldovei 50 de milioane de dolari, din care cea mai mare parte se presupune că va fi cheltuită pentru extinderea comerțului cu Uniunea Europeană și crearea unei infrastructuri corespunzătoare de transport și logistică.
„Reducerea dependenței Asiei Centrale de piețele și rutele de export rusești a fost o prioritate pe termen lung, însă acum aceasta este o nevoie stringentă”, este menționat pe site-ul agenției. S-a decis majorarea grantului pentru reorientarea exporturilor Turkmenistanului, Tadjikistanului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului și Uzbekistanului cu 15,2 milioane de dolari, până la 34 milioane de dolari. Acești bani vor fi folosiți pentru acordarea de asistență în logistică și căutarea contactelor cu contrapărți din Occident. Astăzi, principalul partener comercial și economic al țărilor din Asia Centrală este Rusia.
Migrants - Sputnik Moldova, 1920, 16.07.2016
Scandal în USAID: corupție, furturi de miliarde
Fluxul de știri
0