Scandal în USAID: corupție, furturi de miliarde

© Sputnik / Achilleas ZavallisMigrants
Migrants - Sputnik Moldova
Abonare
Miliarde de dolari oferite prin programele USAID de oferire a ajutoarelor umanitare, au fost furate în Siria. Autoritățile americane au demarat investigații în acest caz.

CHIȘINĂU, 16 Iul. — Sputnik. Inspectorul general al USAID, Ann Calvaresi Barr a afirmat, joi, într-un comunicat al Senatului American, despre furturile și delapidările care au avut loc în Siria în cadrul programelor de oferire a ajutoarelor umanitare, în valoare de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

În urma investigațiilor s-a constat că reprezentanții locali ai USAID au luat mită și comisioane ilegale de la companiile locale. Astfel, era facilitată câștigarea concursurilor de selectare a furnizorilor de produse.

În același timp, au fost semnalate cazuri în care ajutoarele au fost substituite cu produse mai ieftine, în facturi fiind indicat un preț supraestimat. Într-un caz, un furnizor turc a livrat pachete alimentare cu sare în loc de linte.

Din cauza necesității  urgente de a livra ajutor umanitar oamenilor din Siria, unii parteneri ai USAID au profitat de "procesul netransparent,  unde nu a existat o concurența loială la efectua achizițiilor pe scară largă de produse alimentare și nealimentare", a declarat Barr.

Partenerii USAID nu ar fi reușit să inspecteze în mod corespunzătoare livrările de mărfuri.  A fost acceptă livrarea de pache alimentare bazându-se pe cantinate, cu scopul de a înlocui conținutul pachetelor alimentare cu produse mai ieftine.

"Până în prezent, șase programe USAID au fost suspendate. Zece persoane, parteneri ai USAID, au fost concediați, iar 15 persoane sau companii, implicate în procedurile de licitație, au fost suspendate sau excluse din staff, fapt care a permis salvarea a circa 11,5 milioane", a afirmat Barr, citată de Reuters.

Începând cu luna februarie 2015, s-a constat o creștere semnificativă de plângeri în adresa USAID, fiind înregistrate 116 acuzații de fraudă, furt și luare de mită.

Fluxul de știri
0