Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia, Kazahstan și Uzbekistan discută crearea unei „alianțe tripartite a gazelor”

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaNod de compresie a gazelor, arhiva foto
Nod de compresie a gazelor, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2022
Abonare
Potrivit ideii lansate de Moscova, „alianța tripartită a gazelor” va permite sporirea potențialului de export.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Ideea creării unei „alianțe tripartite a gazelor” a fost făcută publică odată cu vizita oficială la Moscova a președintelui Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, efectuată imediat după alegerile prezidențiale din Kazahstan.
Tokaev s-a arătat interesat de inițiativa Rusiei și a subliniat că o va studia cu atenție.
Ideea creării acestei alianțe a gazelor apare, așadar, pe fundalul confruntărilor economice și energetice la nivel global. Țările cu industrii dezvoltate și importatoare de resurse energetice încearcă să obțină condiții avantajoase, uneori în detrimentul țărilor exportatoare de resurse energetice. Unul dintre procedee este crearea de disensiuni între exportatorii de energie. Astfel, invitația Kazahstanului și Uzbekistanului într-o alianță de acest fel urmărește atât valorificarea la maximum a infrastructurii comune, creată încă în perioada sovietică, dar și evitarea situației în care fiecare exportator ar putea fi „jucat” separat de către importatori.
Plită de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2022
Moldova și Rusia
Rusia va continua să livreze gaz Republicii Moldova
Fluxul de știri
0