Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Rusia va continua să livreze gaz Republicii Moldova

© Sputnik / Mihai CarausPlită de gaz
Plită de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că nu va reduce livrările de gaz către Republica Moldova prin Ucraina.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Gigantul energetic rus Gazprom a declarat luni că a primit plata datorată de Moldova pentru aprovizionarea cu gaze în noiembrie, anulând avertismente anterioare despre reducerea livrării, potrivit RT.
Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că a sifonat livrările de tranzit destinate Moldovei și a amenințat că, drept răspuns, va reduce exporturile printr-o conductă cheie, începând cu 28 noiembrie.
„Au fost primite de Gazprom fondurile pentru gaz destinat consumatorilor din Moldove și reținut pe teritoriul Ucrainei”, a declarat compania rusească, adăugând: „În această privință, s-a decis să nu se reducă livrările de gaz la punctul de interconectare Sudzha pentru tranzitul către Moldova”.
În același timp, Gazprom a menţionat că partea moldovenească încalcă în mod regulat obligațiile contractuale privind plata pentru gazele rusești, avertizând că își rezervă dreptul de a reduce sau opri fluxurile viitoare dacă Chişinaul nu reușește să efectueze plățile convenite.
Conducta Sudzha prin Ucraina este singura rută rămasă pentru livrarea gazului natural rusesc către vestul și centrul Europei, după ce conducta Nord Stream a fost deteriorată de o explozie suspectă în septembrie.
În anunţul că livrările vor continua, Gazprom a anunțat separat luni că va expedia 42,2 milioane de metri cubi (MCM) de gaz în Europa prin Ucraina. Cifra este ușor în scădere de la nivelul de duminică de 42,6 MCM și include fluxuri către Moldova.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2022
Politică
Dodon: Rusia și-a reconfirmat atitudinea prietenească față de Moldova
Fluxul de știri
0