Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov a făcut declarații la summit-ul G20

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaLavrov la summitul G20 în Bali
Lavrov la summitul G20 în Bali - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Abonare
În declarațiile sale pentru presă ministrul rus de Externe, Lavrov, a vorbit despre subtilitățile dialogului dificil al Rusiei cu Occidentul, despre situația din Ucraina și despre alte probleme importante.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, care conduce delegația rusă la summit-ul G20 de la Bali, a informat presa că lucrul asuprea textului final al declarației acestui summit practic este finalizat.
„Occidentul a inclus acolo fraza, că multe țări au condamnat Rusia, iar noi am adăugat mențiunea că au fost și puncte de vedere alternative”, a spus Lavrov.
El a mai menționat că a avut discuții scurte cu Emmanuel Macron și cu Olaf Scholz, cărora le-a atras atenția asupra faptului că Ucraina compromite procesul de negocieri cu Rusia.
„În pofida declarațiilor SUA, mai multe state se conving tot mai mult că în Ucraina conflictul este provocat de Washington”, a mai declarat Lavrov.
Un alt subiect important este acordul privind exportul de produse alimentare. Potrivit lui Lavrov, SUA au promis în scris într-o scrisoare adresată ONU că vor elimina restricțiile la exportul de cereale și de fertilizanți agricoli din Rusia. „Vom vedea cum va fi realizată această promisiune”, a precizat Lavrov.
Șeful diplomației ruse a mai subliniat că a sesizat interesul lui Emmanuel Macron pentru dialog cu Vladimir Putin. Scholz de asemenea se arată interesat de continuarea dialogului cu liderul rus. Totodată, Lavrov a acuzat Kievul și pe președintele ucrainean Zelenski că acesta din urmă ignoră sugestiile Occidentului de a accepta dialogul și negocierile.
Potrivit lui Lavrov, Moscova vrea semnale clare că Occidentul este dispus să-l disciplineze pe Zelenski și să-i explice acestuia că tot ce se întâmplă nu e nici în interesul poporului ucrainean.
„Cu cât mai mult timp Ucraina o să refuze dialogul, cu atât va fi mai greu să se ajungă la o înțelegere”, potrivit lui Lavrov. El a calificat drept „zvonuri” știrile despre faptul că SUA ar pregăti terenul pentru negocieri în problema ucraineană.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Rusia
Rusia s-a opus politizării problemelor energetice la summitul G20
Fluxul de știri
0