Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O țară din UE se confruntă cu un nivel record al prețurilor la produsele alimentare

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prețurile la alimente în Finlanda au crescut cu 15,7% în octombrie față aceeaşi perioadă a anului trecut.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Inflația alimentară în Finlanda a înregistrat cea mai mare creștere la nivel anual, de 15,7% luna trecută, potrivit RT, citând cele mai recente date publicate de centrul de statistică al țării.
Creșterea prețurilor, care este cea mai abruptă de când Finlanda s-a alăturat Uniunii Europene în urmă cu 27 de ani, a fost atribuită „creșterii prețurilor pentru îngrășăminte și transportatorii de energie, [creşteri] cauzate de pandemia de coronavirus și de conflictul din Ucraina.”
UE se confruntă cu o creștere accentuată a prețurilor la energie și cu o inflație record pe fondul sancțiunilor anti-Rusia și a unei politici de renunţare la petrolul rusesc, la gaze naturale, cărbune și alte mărfuri ruseşti. Situația se aşteaptă să conducă la raționalizare energetică și deficiențe în întreaga regiune.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la făină, ouă, cafea și unt. Prețurile la făină au înregistrat o creștere enormă de 46%, în timp ce prețurile pentru celelalte produse alimentare au crescut cu peste 30%.
„Prețurile vor continua să crească până la sfârșitul anului și cel puțin în prima jumătate a următorului an”, a declarat Jyrki Niemi, profesor de cercetare la Institutul de Resurse Naturale din Finlanda.
În urmă cu două săptămâni, datele preliminare ale Eurostat au arătat că în octombrie inflația în Finlanda a crescut la 8,3%, marcând cea mai mică rată în rândul statelor membre ale UE după Malta.
Luna trecută, Eurostat a raportat că prețul cafelei în UE a înregistrat o creștere medie la nivel anual de aproape 17%, Finlanda fiind în fruntea clasamentului. Creşterea prețurilor la cafea în țară a totalizat 44% în cele 12 luni până în august 2022.
НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Internațional
Șeful NATO îndeamnă să nu „se facă greșeala de a se subestima Rusia” și armata sa
Fluxul de știri
0