Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

BNM prognozează o scădere a inflației în 2023

© Sputnik / Miroslav RotariBNM
BNM - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Abonare
Guvernatorul BNM a anunțat că la finele lunii octombrie, inflația a atins nivelul de 34,6%.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunţat astăzi că pentru următoarea perioadă prognozează că rata anuală a inflației își va schimba traiectoria și va începe să se diminueze.
Efectul se va produce urmare a deciziilor de politică monetară ale BNM din ultimul an.
„Luând în calcul prognozele curente, BNM urmează să treacă de la o politică monetară restrictivă la una stimulativă. Astfel, se urmărește crearea unor condiții prielnice de finanțare pentru mediul de afaceri și populație. Inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul IV, anul 2022, iar ulterior va intra într-o nouă fază, diminuându-se pentru următoarea perioadă prognozată. Această scădere a inflației va avea loc pe toate componentele. Urmează ca cererea agregată să fie negativă din cauza deteriorării cererii externe și a finanțării consumului casnic, precum și datorită condițiilor monetare restrictive aplicate până acum de BNM”, arată prognoza băncii centrale.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armașu, a prezentat ultimul raport asupra inflației din anul curent şi a menționat că toate tendințele, pe care BNM le-a anticipat în prognozele anterioare, rămân în general valabile. Chiar dacă urmează o schimbare de traiectorie a ratei anuale a inflației, șeful băncii centrale precizează că trebuie luate în calcul și eventuale riscuri și incertitudini pentru perioadă de prognoză ce urmează.
„BNM va continua să monitorizeze situația și, la necesitate, va interveni cu ajustările de rigoare. Printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților, precum și condițiile meteorologice. De asemenea, se întrevăd riscuri externe - oferta redusă pe plan mondial, precum și cotații înalte la resurse energetice și alte materii prime. În același timp, multe incertitudini rămân legate de războiul din Ucraina”, a rezumat Octavian Armaşu.
Următorul raport asupra inflației va fi prezentat de Banca Națională a Moldovei în luna februarie 2023.
Флешмоб в Кишиневе с требованием отставки парламента, 15.11.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Politică
Un nou flashmob organizat de Partidul Șor la Parlament
Fluxul de știri
0