Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Summitul discordiei. La ce să ne așteptăm de la întâlnirea G20 din Bali

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaG-20
G-20 - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În opinia mai multor experți, evenimentul din Bali nu va fi unul de cotitură.
Renat Abdullin
Marți, în Indonezia, va fi inaugurat summitul de două zile al grupului G20. Forumul a fost copleșit de scandaluri încă înainte de a începe, din cauza componenței participanților și a agendei confuze. Cine și de ce va merge în Bali - în materialul RIA Novosti.

Diplomație în stil indonezian

”Grupul celor 20” reunește țări cu cea mai dezvoltată economie. De aceea și sunt examinate la summituri preponderent problemele economice și financiare.
Însă Indonezia, care deține președinția grupului până în decembrie, a decis să-și folosească poziția pentru a atenua contradicțiile politice. Președintele american Joe Biden a propus încă în martie excluderea Rusiei din G20, dar partea indoneziană l-a invitat pe Vladimir Putin. La eveniment a fost invitat și Vladimir Zelenski, deși Ucraina nu face parte din G20. El a înaintat un ultimatum: la summit-ul cu Putin nu va veni. Totuși, Jakarta nu i-a retras invitația Kremlinului.
Argumentându-și poziția, președintele Indoneziei Joko Widodo a menționat într-un interviu pentru Financial Times că țara sa nu are competențele de a „izola” în vre-un fel Rusia, fără un consens între toți membrii grupului.
Drept urmare, liderii ruși și ucraineni au renunțat la prezența fizică, se presupune că Zelenski se va adresa participanților la summit prin legătură video. Cu toate acestea, eforturile diplomatice ale Indoneziei pot fi considerate de succes. Delegația rusă în Bali este condusă de șeful MAE rus Serghei Lavrov. Și aceasta este încă o dovadă că planurile Occidentului de a scoate Moscova din activitatea G20 sunt inconsistente.

Neastâmpărul lui Biden

Nereușind să obțină izolarea Rusia, Biden a transmis câteva semnale contradictorii înainte de summit.
Mai întâi presa, cu referire la Casa Albă, a comunicat că președintele SUA este gata să discute cu Putin în Bali problema ucraineană. Mai târziu însă, și liderul american, și purtătorul său de cuvânt au declarat oficial că nu văd rostul unei întâlniri tete-a-tete.
În același timp, Biden a confirmat că Washingtonul continuă negocierile pentru eliberarea lui Brittney Griner. Baschetbalista americană a fost judecată în Rusia pentru transportare de drogurilor și a fost condamnată la nouă ani de închisoare. Presa din SUA a comunicat în repetate rânduri că Casa Albă i-ar fi propus Kremlinului să-i schimbe pe Greiner și pe fostul infanterist marin Paul Whelan, reținut la Moscova în urmă cu patru ani, cu cetățeanul rus Viktor Bout, aflat în detenție în America.
Energodar, după bombardament - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Editoriale
SAM Avenger americane, ca scut al gladiatorului ucrainean
Pentru Biden, această problemă este mai importantă decât ar părea la prima vedere. „În SUA, chestiunea susținerii propriilor cetățenilor în străinătate este una principială, acesta este un aspect avantajos din punct de vedere politic”, a amintit într-o discuție cu RIA Novosti Andrei Kortunov, directorul Consiliului Rus pentru Afaceri Externe. „Admit că Biden intenționa să discute schimbul lui Griner încă înainte de alegerile pentru Congres. Însă și acum un rezultat favorabil i-ar adăuga puncte. Însă totul va depinde de condițiile concrete ale schimbului și de voința politică a liderilor de stat.”
Cu o săptămână înainte de summit, Biden a lăsat să se înțeleagă că din partea rusă „există o disponibilitate pentru negocieri mai concrete (în privința lui Greiner — n. ed.)”. Cu toate acestea, atunci când a fost întrebat despre „căile alternative posibile pentru avansare” și discutarea lor în Bali, președintele a îndemnat la abținere de la prognoze premature.

SUA se întoarce spre China

Dacă în privința agendei americano-ruse la G20 Casa Albă nu s-a determinat cât de cât, atunci cursul în direcția asiatică se conturează mult mai clar. Potrivit lui Biden, el este hotărât să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta interacțiunea de mai departe dintre țări. Liderul american a menționat: mesajul său este că Washingtonul „nu caută conflicte, ci concurență” cu Beijingul.
Vorbind despre problema Taiwanului, Biden a evitat formulările dure, promițând doar să „discute asta” cu liderul chinez.
În favoarea faptului că SUA au decis serios să „pună pe pauză” confruntarea cu China vorbesc și semnalele indirecte din cealaltă parte. Astfel, influenta publicație South China Morning Post a lansat către întâlnirea din Bali un articol despre posibilitatea creării unui format americano-chinez G2. În opinia autorilor, polarizarea actuală a lumii dictează necesitatea unei cooperări mai strânse între Washington și Beijing.
Biden a menționat în mod deosebit că nu-i va face nici un fel de concesii lui Xi atunci când se vor întâlni.În același timp, el și-a exprimat speranța că ambii lideri vor părăsi summitul cu o mai bună înțelegere decât înainte a pozițiilor unui altuia.
Membri ai Legiunii Naționale Georgiane - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2022
Editoriale
Operațiunea specială: ”Legiunea georgiană” cu accent britanic

Lucrare pentru viitor

Experții chestionați de RIA Novosti consideră că evenimentul din Bali nu va fi unul de cotitură. După cum subliniază Andrei Kortunov, el se aseamănă cu primele reuniuni ale ”Grupului celor douăzeci”, dar cu contradicții mult mai profunde. „Summitul are loc într-o atmosferă de criză. G20 s-a conturat definitiv ca reacție la criza financiară din 2008, când forumul a început să activeze la nivel de șefi de stat. Atunci ideea generală consta în restructurare principiilor de gestionare a economiei și finanțelor globale. În ansamblu, restructurarea mai degrabă nu a avut loc - din cauza diferențelor de interese ale jucătorilor. Acum situația nu este mai bună, probleme sunt chiar mai multe, iar nivelul de unitate este chiar mai jos decât acum 14 ani”, menționează expertul.
Există mai multe motive pentru lipsa consensului. În primul rând, în ultimii ani a crescut semnificativ rolul Chinei, care desconsideră pozițiile SUA. În al doilea rând, sancțiunile economice au devenit un element răspândit al politicii externe, în defavoarea negocierilor tradiționale. În al treilea rând, mulți jucători urmează să se obișnuiască acum unul cu celălalt. De exemplu, pentru cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Georgia Meloni și prim-ministrul britanic Rishi Sunak, summitul va fi prima experiență de acest gen. Ceilalți membri ai G20 vor trebui să se „deprindă” cu acești parteneri.
Fără o pregătire prealabilă pe fundalul geopolitic nefavorabil, niște soluțiile inovatoare sunt puțin probabile, este sigur Kortunov. Asta nu înseamnă că G20 nu are nimic de discutat, dar acordurile sunt reale acum doar la nivel bilateral și nu la scara întregului grup. Potrivit politologului, dacă ar fi fost vorba despre acorduri generale fundamentale, liderul rus ar fi participat, probabil, personal la summit.
Cercetătorul principal la Institutul de Studii Internaționale al MGIMO Aleksandr Orlov consideră de asemenea că, în condițiile actuale, absența lui Putin în Bali nu are o importanță principială. "Acesta este doar unul dintre evenimentele din seria de întâlniri internaționale care au fost și vor fi. Acest lucru este legat de faptul că lumea intră într-o perioadă de recesiune economică, pe cât de profundă - putem doar să ghicim. Și cu un singur summit problema nu poate fi rezolvată”, afirmă expertul.
Se așteaptă ca în urma reuniunii din 16 noiembrie ”Grupul celor douăzeci” va emite totuși un oarece comunicat. Însă analiștii străini au mult mai multe așteptări în legătură cu trecerea președinției la India pe 1 decembrie.Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și-a exprimat deja încrederea că acest lucru va ajuta la soluționarea problemelor economice mondiale. Pentru Rusia un astfel de scenariu este avantajos, fie dor și pentru faptul că India este partenerul ei tradițional, inclusiv în cadrul blocului BRICS care se extinde.
Drapelul SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Editoriale
Rusia va ieși învingătoare din alegerile americane
Fluxul de știri
0