Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Rusia va ieși învingătoare din alegerile americane

© Sputnik / Alexey VitvitskyDrapelul SUA
Drapelul SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Abonare
De ce există în Rusia un interes atât de mare față de alegerile americane care vor avea loc astăzi? Pentru că rezultatele lor vor avea repercusiuni asupra acțiunilor de luptă din Ucraina, adică asupra războiul nostru proxy cu Statele Unite?
Da, unii au astfel de speranțe, dar ei sunt, să spunem așa, niște naivi. America nu-i va da drumul acum Ucrainei din mâinile sale, nu va reduce miza privind înfrângerea Rusiei, cu toate acestea votul din 8 noiembrie are într-adevăr o importanță foarte mare. Și nu tactică, ci strategică.
Iar rezultatul lor principal ar putea fi numit chiar înainte de numărarea voturilor. El nu constă în faptul că republicanii vor căpăta controlul asupra ambelor camere ale Congresului (acest lucru este practic predestinat) și Casa Albă va fi nevoită să se concentreze pe confruntarea cu partidul de opoziție. Dar anume aceasta a și fost de fapt o practica obișnuită pentru SUA: după câștigarea alegerilor prezidențiale, partidul de guvernământ pierde deseori la alegerile intermediare. Așa a funcționat totul și înainte – până în momentul în care, în 2016, în Statele Unite a început o criză politică internă sistemică. Esența acestei crize este că partea învinsă nu își recunoaște înfrângerea, acuzând câștigătorul de fraudă, falsificare, amestec străin. Adică are loc o delegitimizare atât a alegerilor în sine, cât și a puterii. Dar dacă în 2016 s-a făcut primul pas către delegitimizarea puterii prezidențiale (după ce democrații au declarat că la alegerea lui Trump a contribuit „amestecul Rusiei”), acum, în 2022, va fi cucerită o nouă înălțime. Democrații învinși vor declara ilegitim Congresul, adică a doua componentă a puterii americane vizibile. A treia parte a acesteia - juridică - este de asemenea sub lovitură: democrații nu au încredere în Curtea Supremă (mai ales după decizia din acest an cu privire la avorturi), care este prea de dreapta pentru ei, - și doresc să o reformeze (prin creșterea numărului de judecători, pentru a dilua astfel majoritatea de dreapta) . Dar pentru a face asta, au nevoie de controlul asupra Congresului, iar ei îl vor pierde.
Da, și republicanii vorbesc și despre ilegitimitatea președintelui, dar, cum s-ar zice, nu ei au început primii. Da, dacă acum democrații vor reuși totuși prin mașinații cu votul anticipat să-i împiedice pe republicani să obțină majoritatea în Senat (așa cum a fost cu doi ani în urmă), despre ilegitimitatea puterii legislative (mai exact a unei părți a ei – a camerei superioare) va începe să vorbească deja partidul lui Trump. Dar acest lucru nu va influența în nici un fel principalul rezultat al alegerilor. Iar el constă în faptul că astăzi, pe 8 noiembrie 2022, Statele Unite fac încă un pas spre demontarea propriului sistem politic: ei nu doar că nu au ieșit din șanțul în care au intrat în 2016, ci chiar s-au împotmolit mai adânc în el. Și pe acest traseu ei se îndreaptă spre aniversarea lor de 250 de ani, care va fi marcată în 2026 - dar de cine și unde?
Pentru că până în 2026 va fi 2024 - anul alegerilor prezidențiale. Alegeri, despre care se poate spune deja acum cu certitudine: rezultatul lor nu va fi recunoscut de cei învinși. Nu este important cine le va câștigă - important este ce se va întâmpla după ele. deocamdată procesul de delegitimizare s-a desfășurat pe toate planurile, cu excepția celui juridic: confruntarea este în creștere, încrederea în ramurile puterii scade, are loc polarizarea în interiorul societății, sunt tot mai pronunțate așteptările unui război civil. Însă până în 2024 situația va atinge un nivel principial nou: nerecunoașterea rezultatelor alegerilor va fi exprimată aproape cu siguranță de unele statele aparte.
Nu contează care - democrate (dacă va câștiga Trump) sau republicane (dacă el va pierde) - important este că, în esență, va începe procesul de dezintegrare a SUA. Acum este imposibil de prezis cum se va dezvolta acesta: se vor limita lucrurile pur și simplu la sabotarea activității guvernului federal de către statele rebele ori vor încerca însă să creeze un anumit fel de rețea orizontală care ar putea deveni cu timpul prototipul unei noi alianțe separatiste, a unei noi confederații. Nu este posibil de prezis nici viteza, nici rezultatul procesului de dezmembrare: el ar putea fi înghețat pentru câțiva ani, s-ar putea încerca oprea lui forțată (dar aici este mare riscul unui război civil real), el ar putea duce destul de repede (repede după parametri istorici, adică în timp de un deceniu) la o adevărată dezbinare a statului. Însă în orice caz, Statelor Unite nu vor mai fi la fel.
Chiar și rămânând ca un singur stat, SUA se vor schimba foarte mult, iar pozițiile lor globale vor slăbi în orice împrejurări. Confruntarea cu China va necesita mobilizarea tuturor resurselor globale ale țării – iar atenția acordată Europei va slăbi inevitabil. Rolul principal în confruntarea cu Rusia și descurajarea acesteia îi va reveni părții estice a blocului atlantic, adică Marii Britanii și UE. Dar Marea Britanie, cu toată influența sa uriașă din umbră, nu are resursele necesare, iar UE nu are interesul strategic pentru un conflict de lungă durată cu Rusia din cauza Ucrainei, de aceea, fără de Statele puternice și unite, Occidentul nu va putea menţine mult timp controlul asupra ţinuturilor ruseşti vestice.
Da, aceasta este o evaluare a situației de până la sfârșitul deceniului, dar 8 noiembrie 2022 confirmă că Statele se mișcă cu încăpăținare pe o traiectorie dată, continuând cursul adoptat în 2016. Și nu există nicio forță care să-i îndepărteze de traseul fatal. Trump va încerca din nou, însă el nu va fi lăsat iarăși să facă acest lucru. Iar Rusia nici nu are nevoie de nimic altceva de la America: pe frontul extern (în primul rând, desigur, ucrainean) noi vom rezista confruntării cu ei, iar pe cel intern ei vor face totul de sine stătător. Se vor învinge pe ei înșiși.
Fluxul de știri
0