Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

SAM Avenger americane, ca scut al gladiatorului ucrainean

© Sputnik / РИА Новости / Accesați arhiva multimediaEnergodar, după bombardament
Energodar, după bombardament - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pentru formarea unei „apărări aeriene eșalonate” a Ucrainei, americanii transmit Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) patru sisteme de apărare aeriană Avenger cu rază de acțiune de până la cinci kilometri.
În sectorul contracarării dronelor de atac care zboară la joasă altitudine, un astfel de „scut” promite mai mult spectacole decât lovirea țintelor. Armele antiaeriene ineficiente cu rază scurtă și medie, de producție occidentală, nu vor „închide” cerul ucrainean. De fapt, scopul SUA și NATO este un conflict de durată cu Rusia „pe foc lent”, și nu o victorie ipotetică a regimului marionetă de la Kiev.
Pachetele de asistență militară a SUA către Ucraina devin din ce în ce mai „inconsistente”, lista de tehnică militară și muniții pentru FAU se reduce treptat.
Și totuși, pe 10 noiembrie, Pentagonul a anunțat a douăzeci și cincea (din august 2021) retragere de armamente din arsenalele sale pentru a fi transmise Kievului - în valoare de 400 de milioane de dolari. Forțele armate ale Ucrainei vor primi patru sisteme de apărare aeriană Avenger și rachete Stinger pentru acestea, muniție pentru sistemele de apărare aeriană HAWK (până a fi instalate pe lansatoarele spaniole, rachetele americane trebuie reparate) și HIMARS MLRS, precum și obuze de artilerie de 155 mm (21 de mii), mine de 120 mm (10 mii), o sută de automobile HMMWV, arme de calibru mic și 20 de milioane de cartușe pentru ele.
Nimic nou sau impresionant, cu excepția celor patru SAM Avenger la mâna a doua cu rază scurtă de acțiune (dezvoltate de Boeing în 1987).
Reprezentanta Pentagonului Sabrina Singh a menționat joi la o conferința de presă că Statele Unite nu au furnizat anterior Ucrainei sisteme de apărare aeriană Avenger cu rachete Stinger și se presupune că aceste mijloace, în combinație cu rachetele HAWK, vor ajuta FAU să se apere împotriva rachetelor de croazieră și dronelor rusești. Capacitățile modeste ale complexului arhaic HAWK, cu rază de acțiune de până la 40 km, le-am analizat anterior. Sistemul mobil de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, cu numele răsunător Avenger („Răzbunătorul”) amintește de scutul gladiatorului, al cărui principală menire era să distreze spectatorii ”spectacolului” sângeros.
Sistemul de rachete antiaeriene Avenger arată ca un „jihad-mobil” (HMMWV) cu opt lansatoare pentru rachete Stinger de diferite modificări (cu cap termic de orientare). Dispune de mijloace optice și de termoviziune pentru detectarea și urmărirea țintelor, telemetru laser și sistem ”prieten-inamic”. Modernizat la începutul secolului al XXI-lea, sistemul de apărare aeriană Avenger este capabil să primească indicații privind țintele de la radarele externe și de la posturile de comandă de apărare aeriană aflate la depărtare, însă raza maximă de 5500 m și altitudinile disponibile de până la 3800 m limitează „răzbunarea” în prima linie și în marș de caracteristicile aceluiași portabil „Stinger” de modelul anilor 1980. Vom menționa că operațiunea „Furtună în deșert” din 1991 nu a oferit dovezi privind eficiența complexului, utilitatea „Răzbunătorului” în condiții de luptă nu este evidentă. Cererea de pe piața internațională spune și ea multe: SUA au livrat sisteme de apărare aeriană Avenger doar Taiwanului (70 de unități) și Egiptului (50 de unități).

Determinarea pentru război

Declarația reprezentantei Pentagonului Sabrina Singh despre „eficiența ridicată” pe câmpul de luptă a sistemelor antiaeriene furnizate de SUA și aliații europeni este o dezinformare totală. De exemplu, pe 11 noiembrie, la Nikolaev, racheta antiaeriană lansată de „meșterii” FAU a lovit o clădire de locuințe, sunt morți și răniți. Însă mai mult decât sistemele americane de apărare aeriană imperfecte ne îngrijorează determinarea SUA pentru un conflict îndelungat, iar în perspectivă global cu Rusia.
Banii sunt mușchiul oricărei armate. Ucraina a primit de la SUA în 2022 aproximativ 19 miliarde de dolari, asistența UE a constituit peste 19 miliarde de euro – fără a ține cont de livrările militare. Mai departe - mai mult, în față se profilează „punctul fără întoarcere”. Cea de-a șaptea ședință a grupului de contact privind Ucraina, cu participarea a peste 40 de țări (Ramstein-7) este programată pentru 16 noiembrie. Europa conștientizează tot mai clar pericolul situației.
Premierul Ungariei Viktor Orban a menționat vineri cu îngrijorare că Europa este atrasă din ce în ce mai mult în conflictul din Ucraina.
Senatorul belgian Alain Deteks a declarat într-un interviu acordat publicației Causeur că Europa nu mai poate să acționeze la indicația Washingtonului, care incită la război cu Rusia, ea ar trebui să-și revadă politica și „de ce nu ar accepta divizarea Ucrainei?”
Fostul șef al Statului major al armatei franceze Pierre de Villiers a îndemnat UE într-un interviu pentru publicația Le Figaro să găsească o soluție diplomatică: „Conflictul din Ucraina nu este în interesul europenilor, cu atât mai mult al francezilor”, și și-a exprimat regretul cu privire la apropierea prea îndelungată și sistematică de America.
Pe 10 noiembrie, Congresul SUA a cerut din nou încetarea completă a acordării sprijinului pentru Ucraina până în primăvară. Potrivit New York Times, chiar și șeful Statului Major Comun al Armatei SUA, Mark Milley, se pronunță pentru negocieri la ședințele închise de la Casa Albă.
Poziția ministrului adjunct al Economiei din Ucraina Taras Kacika cu privire la asistența SUA este transmisă de Washington Post: „Fără acest sprijin, economia noastră se va prăbuși, ceea ce ar însemna o victorie imediată pentru Rusia... Dacă acest lucru se va întâmpla, forțele armate ucrainene nu vor putea lupta”. Într-adevăr, groaznic – ucrainenii vor înceta să mai moară pentru interesele Washingtonului.
Pentru toți oamenii cu judecată sănătoasă este clar că, în lipsa asistenței militare și financiare occidentale, în primul rând americane, acordate Kievului, acțiunile de luptă în teatrul de operațiuni ucrainean se vor încheia în câteva ore sau zile - cu victoria Rusiei, încheierea operațiunii militare speciale, consolidarea securității internaționale egale și indivizibile. Nu este clar pentru toată lumea că continuarea nesăbuită a „sprijinului” occidental duce inevitabil la un conflict militar direct între NATO și Rusia și la înfrângerea garantată (prin triada nucleară rusă) a alianței - cu consecințe catastrofale pentru popoarele Europei de Vest și Americii de Nord.
Drapelele statelor membre ale UE și cel al SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Internațional
SUA se îndoiesc că UE îşi va menţine angajamentul de a pedepsi Rusia
Fluxul de știri
0