Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus a răspuns acuzațiilor privind folosirea livrărilor de gaze împotriva Moldovei

Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2022
Abonare
Ministerul rus de externe a declarat că acuzațiile privind folosirea livrărilor de gaze împotriva Moldovei sunt născociri.
CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Acuzațiile că Federația Rusă folosește livrările de gaze în calitate de armă energetică împotriva Moldovei sunt lipsite de temei și au drept scop distragerea atenției cetățenilor de la problemele politice interne, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a comunicat că în noiembrie Moldova va primi de la ”Gazprom” 51% din necesarul de gaze al țării, iar în legătură cu acest fapt Chișinăul ar putea acționa în judecată ”Gazprom”.
"În ceea ce privește ideile că Rusia folosește livrările de gaze ca un fel de armă energetică și, iarăși, ca instrument de presiune politică. Aceasta este deja un fel de absurditate. Când totul era mai mult sau mai puțin liniștit, pe parcurs de decenii, noi doar tot auzeam asta, dar în același timp toată lumea folosea gazul nostru, se încălzeau, dezvoltau economia - și totuna asta era o armă... Cum va fost cu o astfel de armă, ați trăit normal? Care a fost problema?" - a spus ea în cadrul unui briefing, răspunzând la întrebarea unei instituții de presă moldovenești.
Ea a menționat că Rusia furnizează gaze de zeci de ani, inclusiv Uniunii Europene, Europei, și întotdeauna partea rusă a auzit în ultima perioadă că aceasta este o armă.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2022
Rusia
MAE rus a comentat alegerile intermediare din SUA
"În același timp, toată lumea folosea această așa-zisă armă, o folosea în calitate de combustibil, de pârghie principală de dezvoltare a economiei și așa mai departe. În același timp, ei totuna o numeau armă", a adăugat Zaharova.
„Interesantă logică: nu poate fi așa – fie este armă energetică, fie totuși combustibil... Această retorică, la sugestia multora din Occident, începe să fie folosită și de conducerea Moldovei... Situația social-economică din țară și cea de politică internă, se vede, este atât de dificilă încât doar istoriile despre o anumită amenințare militară rusă nu mai sunt suficiente pentru a distrage atenția cetățenilor de la problemele stringente, acum trebuie să speculăm și pe tema gazului", a declarat reprezentantul oficialul al Ministerului rus de Externe.
Ea a explicat că partea moldovenească s-a adresat anterior către ” Gazprom” cu rugămintea de a relaxa obligațiunile contractuale în partea ce ține de volumele livrărilor, iar partea rusă a fost întotdeauna receptivă la rugămințile partenerilor moldoveni.
„Absolut inventate sunt acuzațiile că Rusia folosește tema gazelor pentru a „schimba cursul european al Moldovei”... Niciodată nu am considerat cursul european al Moldovei drept un obstacol în calea dezvoltării cooperării ruso-moldovenești”, a conchis Zaharova.
Drapelul SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Editoriale
Rusia va ieși învingătoare din alegerile americane
Fluxul de știri
0