Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială a Rusiei: Situația în direcția Zaporojie

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2022
Abonare
Scopul proiectului ”bomba murdară” este provocarea unei noi runde de escaladare în teatrul de operațiuni ucrainean și participarea mai activă (directă) la conflictul armat a țărilor NATO.
Regimul de la Kiev continuă să se pregătească pentru contraofensiva nesăbuită în direcția Zaporojie, inclusiv orașul Energodar și teritoriul centralei nucleare. Și, cu toate că Forțele Armate ale Federației Ruse sunt în stare să asigure protecția și apărarea ZNPP, în regiune se mențin totuși condiții pentru provocări armate de amploare și escaladarea ostilităților.
Regimul de la Kiev vede drept principal trofeu în direcția Zaporojie cea mai mare centrală nucleară din Europa – CNE Zaporojie. De aceea diviziunile speciale ale FAU sub îndrumarea instructorilor NATO au și organizat mai multe desantări nereușite pe malul stâng al Niprului și s-au retras cu pierderi grele.
Varianta acaparării prin forță este practic exclusă. Dar specialiștii britanici continuă să pregătească pe malul drept al lacului de acumulare Kahovka noi grupuri de luptă ale forțelor speciale ucrainene pentru desantare în apropierea orașului Energodar.
Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra ecluzelor hidrocentralei Kahovka în scopul inundării teritoriilor din aval de Nipru. Distrugerea probabilă a barajului hidrocentralei va scădea nivelul apei în rezervor și va crea riscuri pentru sistemul de răcire a blocurilor energetice ale CNE Zaporojie.
Reprezentantul administrației regiunii Zaporojie Vladimir Rogov a declarat pe 25 octombrie că în partea de regiune controlată de regimul de la Kiev, întreprinderile mari, școlile și spitalele au fost transformate în puncte fortificate ale FAU. Anterior s-a aflat despre o concentrare semnificativă a forțelor ucrainene pe malul drept al Niprului și pregătirea unei contraofensive.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2022
Rusia
Reuters: Rusia poate evita plafonul de preţ impus de G7
Nu există nicio contradicție aici. Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei își evaluează obiectiv potențialul ofensiv în direcția Zaporojie, vede vulnerabilitatea spatelui. Occidentul poate reduce sau opri ajutorul militar în orice moment și atunci regimul de la Kiev se va risipi dintr-o dată. Iar ”apărătorilor” în subsolurile fortificate ale ”Zaporojstal” și ”Zaporojkoks” (teritoriul total al întreprinderilor este de 7 x 2 km) le va fi mai comod să se ascundă și să negocieze condițiile predării (așa cum a fost în primăvară la Mariupol).
Unitățile ruse din regiunea Zaporojie „au lucrat” marți asupra pozițiilor FAU în apropierea liniei de contact la Șcerbaki și Stepovoe și au lansat de asemenea atacuri de artilerie asupra punctelor de tragere ale inamicului la Nikopol și Marganeț, care sunt situate pe malul opus de Energodar si CNE al lacului de acumulare.
Anterior, orașul Zaporojie a avut de suferit în urma atacurilor de rachete antiaeriene ucrainene S-300, care, din punct de vedere al timpului de depozitare, nu mai sunt bune pentru confruntarea cu dronele rusești ”Geran” - zboară unde se nimerește și cad în apropierea locului de lansare.
Mulți cetățeni au plecat demult pe teritoriul controlat de Rusia sau în regiunile de vest ale Ucrainei, au rămas 50% din populație - aproximativ 350 de mii de oameni. În oraș vin masiv mercenarii din 30 de țări și militari ai FAU, cărora li se cere să rezolve sarcini de nerezolvat.
Regiunea Zaporojie, în urma referendumului, a devenit parte a Rusiei, aproximativ 75% din ținut a fost eliberat și orașul Zaporojie se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei temporar.

Tactica teroristă

În așteptarea contraofensivei FAU, pe teritoriile regiunilor Zaporojie și Herson s-au activizat agentura și grupurile ucrainene de diversiune și spionaj.
Pe 25 octombrie, în orașul Melitopol (capitala temporară a regiunii Zaporojie a Federației Ruse), teroriștii regimului de la Kiev au aruncat în aer o mașină parcata în apropierea clădirii unei companii regionale de televiziune - cinci persoane au fost rănite.
Săptămâna trecută, în regiune au fost descoperite prin intermediul mijloacelor de recunoaștere aeriene și neutralizate prin lovituri de artilerie zece grupări de diversiune și spionaj ale inamicului.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2022
Editoriale
Rămânerea în urmă hipersonică a SUA față de Rusia și China: formă cronică
Anterior, unități FAU au tras asupra unui convoi de mașini cu civili din regiunea Zaporojie, care se deplasau în adâncul Rusiei.
Șansele de succes ale contraofensivei FAU, obiectiv, sunt aproape de zero și pregătirea de către regimul de la Kiev sub conducerea SUA și NATO a unei provocări de amploare cu „bombă murdară” este un act de disperare. Potrivit Ministerului rus al Apărării, explozia unui astfel de dispozitiv „ar putea fi dată drept o acționare involuntară a unei muniții nucleare rusești de putere redusă, în care în calitate de încărcătură este folosit uraniul îmbogățit”.
Scopul este provocarea unei noi runde de escaladare în teatrul de operațiuni ucrainean, participarea mai activă (directă) la conflictul armat a țărilor Alianței Nord-Atlantice.
Publicația Newsweek relatează: „Elementele acestei bombe murdare au fost duse la Cernăuți de către specialiști vorbitori de limba engleză”. Și atrage atenția asupra vizitei neprogramate (inopinate) a ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, în Statele Unite, pe 18 octombrie, pentru a negocia cu omologul său american Lloyd Austin cu privire la sprijinul pentru Ucraina.
Au discutat ceva extraordinar care nu poate fi încredințat nici măcar liniei telefonice protejate.
operațiune specială - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2022
Editoriale
Operațiunea specială: Situația operativă pe linia de contact
La scurt timp după aceea, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, și-a avertizat telefonic omologii din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Turcia ce se va întâmpla cu ei după detonarea „bombei murdare”.
Potrivit informației Newsweek, blitz-ul telefonic al lui Shoigu „a făcut aluzie la ce este mai rău”. Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valerii Gerasimov a făcut precizări luni. Și, judecând după negarea unanimă a faptelor evidente de către Occident, îngrijorarea rusească a fost percepută foarte serios de către „parteneri”.
Marți, Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în privința pregătirii de către Ucraina a unei provocări nucleare „murdare”. Moscova a apreciat sprijinirea proiectului criminal al Kievului „bombă murdară” de către țările occidentale drept terorism, cu toate consecințele care decurg de aici pentru participanți.
Între timp, industria rusă de apărare a crescut producția de tehnică militară și armamente pe toate direcțiile. Ministerul Apărării al Federației Ruse a comentat declarațiile regimului de la Kiev despre presupusa epuizare a munițiilor în armata rusă: obuze și rachete vor fi suficiente pentru „a cuceri de trei ori Europa”.
Drapelul american aruncat în iarbă, în umra unui act terorist în SUA   - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2022
Editoriale
Ziua răsplății: cu ce se confruntat economia SUA
Fluxul de știri
0