Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șeful AIEA vrea să-l întâlnească din nou pe Putin

© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy / Accesați arhiva multimediaȘeful AIEA
Șeful AIEA - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2022
Abonare
Directorul general al Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a spus jurnaliștilor că vrea să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin cât mai curând posibil.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Rafael Grossi și-a exprimat un optimism moderat cu privire la perspectiva de a fi stabilită o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare din Zaporojie din sud-vestul Rusiei până la sfârșitul anului. De asemenea, el a spus jurnaliștilor că vrea să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin cât mai curând posibil.
Marți, ziarul rus Ria Novosti a publicat un articol în care se afirmă că Grossi a răspuns afirmativ când a fost întrebat dacă intenționează să viziteze Rusia.
„Sper [că se va întâmpla] cât mai curând posibil”, a adăugat șeful AIEA, potrivit RT.
Comentând cu privire la probabilitatea să fie încheiat un acord care să stabilească o zonă de siguranță în jurul uzinei Zaporojie, Grossi a spus: „Cred că este posibil. Am avut un dialog foarte bun cu președintele Putin și cu președintele [ucrainean] Zelenski.”
Grossi s-a întâlnit cu Putin marțea trecută, iar înainte de asta a vizitat Ucraina, unde a discutat cu Zelenski.
„Acum mai mult decât oricând, în aceste vremuri extrem de dificile, trebuie să se stabilească o zonă de protecție în jurul ZNPP. Nu ne putem permite să pierdem mai mult timp. Miza este ridicată”, a avertizat șeful agenţiei de reglementare în domeniul nuclear.
În ultimele luni, cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost vizată în mod repetat de atacuri, ceea ce a creat temeri că s-ar putea declanşa un dezastru nuclear major. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de atacuri.
Casa Albă - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2022
Internațional
Casa Albă este furioasă pentru remarcile lui Abbas la întâlnirea cu Putin
La începutul lunii septembrie, o delegație AIEA condusă de Grossi a vizitat uzina pentru a examina daunele la centrala electrică și pentru a stabili o prezență permanentă acolo.
La vremea respectivă, agenția internațională nu a atribuit vina pentru atacuri unei anumite părţi.
Uzina Zaporojie a ajuns sub controlul forțelor ruseşti la începutul lunii martie, la scurt timp după ce Moscova a lansat ofensiva sa împotriva țării vecine.
La sfârșitul lunii septembrie, administrația pro-rusă din regiunea Zaporojie, partea deținută de Moscova, a organizat un referendum pentru aderarea la Rusia. Majoritatea covârșitoare a alegătorilor au votat pentru aderarea teritoriului la Federația Rusă.
Curând după aceea, președintele Putin a ordonat operațiuni zilnice la unitatea transferată către o filială a companiei nucleare rusești Rosatom.
Putin - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Rusia
Asia începe să joace un rol cheie în lume - Putin
Fluxul de știri
0