Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE trimite observatori într-o ţară aliată Rusiei

© Sputnik / Арам Нерсесян / Accesați arhiva multimediaTrupele ruse de menținere a păcii în Nagorno-Karabah
Trupele ruse de menținere a păcii în Nagorno-Karabah - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
UE trimite zeci de observori în Armenia, după confruntări sângeroase la frontiera cu Azerbaidjanul, a confirmat cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell.
BUCUREŞTI, 18 oct – Sputnik. Bruxelles-ul trimite până la 40 de observatori „pentru a reconstrui încrederea” după ostilitățile recente, a anunțat înaltul reprezentant al UE pentru Afacerile Externe, Josep Borrell, potrivit unui comunicat publicat luni de Consiliul European.
„Aceasta este o altă dovadă a angajamentului total al UE de a contribui la obiectivul final al obţinerii unei păci durabile în Caucazul de Sud”, a adăugat Borrell, potrivit RT.
Observatorii vor fi staționaţi în Armenia și vor rămâne acolo până la două luni, a menţionat Consiliul. Unii dintre ei vor fi retraşi din Georgia, unde sunt desfăşuraţi într-o misiune similară de observație. UE s-a angajat să se asigure că capacităţile sale în Georgia „nu sunt afectate” de relocare.
Relaţiile dintre Armenia și Azerbaidjan sunt tensionate de zeci de ani din cauza unei serii de probleme, în special cu privire la regiunea disputată a Nagorno-Karabakh, care susține că este un stat independent. În 2020, cele două ţări au fost într-un război de 44 de zile pe teritoriu, care s-a încheiat cu un armistițiu intermediat de Rusia și cu cedarea către Baku a unor zone controlate anterior de trupele din Nagorno-Karabakh.
Истребитель F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2022
Editoriale
Exercițiile Steadfast Noon - repetiția generală a celui de al treilea război mondial
Luna trecută, zeci de oameni, atât personal civil, cât și militar, au fost uciși de ambele părți. Erevan și Baku s-au acuzat reciproc că au declanșat escaladarea violențelor. Organizația Tratatului Colectiv de Securitate (CSTO), o alianță de apărare condusă de Rusia, în care Armenia este membru, a trimis o misiune de observatori în zonă în urma confruntărilor.
Erevan a fost mult timp aliatul Moscovei, dar în urma celei mai recente serii de ostilități cu Azerbaidjanul, înalți oficiali armeni s-au plâns de lipsa de intervenție militară de partea Rusiei. Președintele Nikol Pashinyan a menționat că CSTO ar trebui să fie îngrijorat de „pierderea Armeniei”, potrivit mass-mediei locale.
Oficialii din SUA și UE au oferit asistența lor Armeniei. În timpul călătoriei sale la Erevan, luna trecută, președintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a susținut că armenii „au fost dezamăgiți că nu au primit protecție” din partea Moscovei, ceea ce sugerează că Washingtonul ar putea fi un garant mai bun de securitate pentru ţară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la vizita oficialului american, punând la îndoială faptul dacă „acțiunile și declarațiile sfidătoare ca ale sale” ajută la normalizarea situației și a declarat preferința Moscovei pentru diplomație.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2022
Rusia
Alianță condusă de Rusia începe exerciții militare
Fluxul de știri
0