Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Exercițiile Steadfast Noon - repetiția generală a celui de al treilea război mondial

© AP Photo / Toby TalbotИстребитель F-16
Истребитель F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2022
Abonare
Doar niște demenți condamnați sunt în stare să agite bâta nuclear lângă granițele Federației Ruse.
Evident, dintre toate variantele de „apărare” a aliaților europeni de amenințarea rusească inexistentă, cea mai sigură pentru SUA este să-o împuște pe bătrâna Europă cu focoase termonucleare. După aceea, viața va dispărea și pe continentul Americii de Nord, însă lipsa victoriilor militare și lanțul înfrângerilor rușinoase în campaniile din ultimii 75 de ani nu i-au învățat nimic pe strategii Pentagonului și ai NATO. Alianța își continuă maratonul agresiv-maniacal.
Exercițiile nucleare Steadfast Noon au loc în perioada 17-30 octombrie, cu participarea forțelor aeriene din 14 țări NATO. Epicentrul exercițiilor va fi baza forțelor aeriene belgiene Klein Brogel din provincia Limburg, unde sunt depozitate bombele termonucleare B61 ale Statelor Unite. Scopul manevrelor este de a exersa descurajarea nucleară (lovitura) deasupra Europei de nord-vest, în spațiul aerian al Belgiei și Marii Britanii, precum și deasupra Mării Nordului.
Rolul principal îl joacă 60 de bombardiere americane B-52 și avioane de vânătoare F-16, capabile să transporte bombe termonucleare și rachete. Anunțata lipsă a acestora la bord nu inspiră încredere, pentru că ar face exercițiile nucleare lipsite de sens.
Amintesc, în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia, potrivit diverselor surse, sunt depozitate permanent între 150 la 200 de bombe nucleare americane de tip B61-12, fiecare dintre ele constituie aproximativ două Hiroshime. Nu se știe ce au adus din SUA B-52H, însă Stratofortress nu este purtător de arme nucleare tactice. Sarcina de luptă a fiecărui „strateg” este mai mare de 31 de tone, în arsenal sunt mai multe modificări ale rachetelor de croazieră AGM-158A / B JASSM-ER cu rază de acțiune de 980 km și AGM-86 CALCM (cu focos termonuclear) cu o autonomie de pana la 2400 km.
Adică, manevrele nu se desfășoară la distanța de siguranță față de Rusia care a fost declarată (1000 km), ci la frontiera utilizării de luptă a armelor nucleare strategice asupra Moscovei și altor orașe mari din partea de vest a Federației Ruse.
În ajun, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a vorbit despre importanța exercițiilor Steadfast Noon: „Comportamentul ferm, previzibil al NATO, puterea noastră militară este cea mai bună modalitate de a preveni escaladarea”.
ЧП на Крымском мосту - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2022
Editoriale
Occidentul trece la războiul terorist împotriva Rusiei
Evenimentele din Ucraina (precum și din Irak, Afganistan, Siria, Libia, Iugoslavia) demonstrează că NATO este un instrument de escaladare și nu este orientat spre nimic altceva. Manevrele Steadfast Noon constituie o amenințare incontestabilă pentru Rusia, Europa și întreaga lume. Aliații americani din Lumea Veche au un număr excesiv de avioane „cu dublă utilizare” care exersează cu regularitate atacuri nucleare asupra Federației Ruse. Anume de aceea, țările NATO se află în permanență în vizorul triadei nucleare rusești.

Cât nu a bubuit ”Tunetul”

Exercițiile Steadfast Noon au loc în țările Europei anual. Detaliile privind utilizarea în luptă a forțelor aeriene din 14 țări sunt secrete, și totuși planul general al operațiunii aeriene ofensive cu arme nucleare nu poate fi ascuns. Însăși lipsa unor sisteme de rachete antiaeriene cât de cât decente și a unui sistem integrat de apărare aeriană în țările NATO reflectă doctrina ofensivă agresivă a „alianței defensive”.
Primirea și transportarea bombelor termonucleare americane, pregătirea pentru utilizare (programare) și încărcarea în compartimentele aeronavelor sunt exersate de facto. Zborurile ar fi efectuate, se afirmă,fără muniție nucleară. Însă pe radarele rusești nu se vede ce fel de focoase transportă B-52H sau F-16 în apropierea granițelor Federației Ruse - cu toate consecințele probabile. În afară de aceasta, în timpul manevrelor Steadfast Noon, nu sunt excluse catastrofele tehnogene, loviturile de fulger, incendiile și chiar atacurile teroriste ale serviciilor secrete ucrainene - pentru a implica NATO într-un conflict militar direct cu Rusia.
În conformitate cu politica nucleară a NATO, țările aliate pot utiliza în caz de urgență bombe aeriene americane B61-12 dislocate în Europa. Nu există criterii clare ale cazurilor de urgență, aici există loc de interpretare. Judecând după implicarea activă în ostilitățile din Ucraina, conducerea unor țări aparte din alianță (nu numai Polonia) este iresponsabilă, nesăbuită și gata pentru orice aventură. Contradicțiile interne ale blocului sporesc îndoielile cu privire la siguranța tehnologică a jocurilor de luptă Steadfast Noon. Aici apare un câmp larg pentru escaladare și niciun argument în favoarea consolidării păcii și securității.
Între timp, SUA s-au retras unilateral din Tratatul INF și dezvoltă un sistem mobil de rachete la sol, chipurile cu ​​rază medie de acțiune, desigur, cu focos nuclear (special pentru europeni). În timpul exercițiilor din Țările Baltice, bombardierele americane simulează în mod regulat lovituri nucleare în regiunea Kaliningrad și Sankt Petersburg. Interesele Statelor Unite îi provoacă „idiocrației” europene aproape un extaz religios, consolidat de „mana cerească” de la Washington.
Moscova răspunde dur la intrigile adversarilor geopolitici. Occidentul s-a încordat în așteptarea exercițiilor rusești „în oglindă” ”Grom” („Tunetul”) și contramăsurilor Forțelor nucleare strategice ale Federației Ruse (Forțele Aerospațiale, Marina și Forțele strategice de rachete). Potrivit publicației norvegiene Faktisk, Rusia a desfășurat deja „la 20 de mile de Norvegia” 11 bombardiere strategice purtătoare de rachete Tu-160 și Tu-95, „capabile să atace ținte în SUA și în toată Europa cu arme nucleare". Este menționat că prezența bombardierelor strategice în Peninsula Kola este pe termen lung și a crescut în amploare. Este ciudat că publicația nu observă legătură directă cu extinderea NATO în nord-vestul Europei – din contul candidaților Finlanda și Suedia.
Anterior, Rusia și SUA au făcut schimb de date în cadrul START-3 cu privire la numărul de arme ofensive strategice - „pe masă” se află în total mai mult de 5720 de unități, suficiente pentru distrugerea de mai multe ori a vieții pe Pământ. În același timp, Ministerul rus de Externe a menționat 41 de bombardiere grele B-52N (cu focoase nucleare) și 56 de lansatoare Trident-2 SLBM (rachete balistice de submarine) necontabilizate în SUA, care au fost declarate de partea americană drept ”reutilate”. Confruntarea tensionată dintre cele două mai mari puteri nucleare continuă, Steadfast Noon este o repetiție generală a celui de al treilea război mondial, în care SUA și NATO sunt evident condamnate.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2022
Editoriale
Baza fără sistem de apărare antiaeriană a SUA și NATO – SAM cu rază medie de acțiune
Fluxul de știri
0