Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Poliția a ridicat forțat corturile instalate între Parlament și Președinție

© Sputnik / Osmatescoimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2022
Abonare
După patru săptămâni de protest, în această dimineață oamenii legii au mers în orășelul creat din corturi și au demontat corturile montate pe carosabil.
CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. În această dimineață, oamenii legii au început evacuarea forțată a corturilor instalate duminică seara în centrul Capitalei, pe carosabil, de manifestanții Partidului Șor.
Corturile au fost dezinstalate sub strigătele indignate ale protestatarilor: „Noi suntem poporul!” și "Jos, Maia Sandu!". Ulterior, a fost permis transportului public să circule pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar polițiștii au format un cordon pentru ca oamenii să nu poată intra pe carosabil și să blocheze din nou traficul.
Protestatarii sunt nemulțumiți că poliția nu doar le-a ridicat corturile, dar le-a confiscat și bunurile personale. Aceștia critică acțiunea guvernării și o acuză pe Maia Sandu că refuză să discute cu cetățenii.
Ulterior, în cadrul ședinței din această dimineață a serviciilor primăriei Chișinău, edilul-șef, Ion Ceban, a comentat acțiunile poliției, prin care a fost deblocat bulevardul Ștefan cel Mare.

„Ați văzut? Impotenților dacă le arăți pastila, pot să se mobilizeze. Dacă le arăți cum să citească legea, pot să intervină în 5 minute, mai mult nu au nevoie. Poliția să își facă treaba. Și să nu asculte de incompetenții și de cei care vor să ducă în eroare opinia publică. (…) Deci a fost posibil în 5 minute să rezolvați o întrebare pe care ați încercat să o manipulați public, să vă bateți joc de cetățeni și de instituția Primăriei”, a declarat Ceban.

Primarul Capitalei a reiterat că deblocarea străzilor nu ține de competența Primăriei.
„Primăria nu a dat autorizație pentru blocarea drumului, iar poliția trebuia imediat să intervină. Ieri, reprezentantul primăriei a solicitat să fie deblocat bulevardul, după care nu a reacționat nimeni de la MAI”, a spus Ceban.
Astăzi, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțean, a organizat o conferință de presă, unde a declarat că primarul Ion Ceban riscă să fie suspendat din funcție pentru acțiunile întreprinse azi dimineață în centrul Capitalei, când a blocat cu mașinile Primăriei bulevardul Ștefan cel Mare.
Potrivit șefului IGP, legea prevede pentru astfel de acțiuni pedepse în formă de amendă sau suspendarea din funcție pe un termen de la trei luni la un an.
”Ceea ce a comis în dimineața zilei Primarul General, este o încălcare flagrantă a Codului Contravențional, articolul 225 aliniat 2, acolo unde persoana este pasibilă de răspundere contrabvențională până la 90 unități convenționale și/sau cu privarea dreptului de a ocupa funcția publică de la 3 luni la 1 an. Suspendarea din funcție este de competanța instanței de judecată și nu a Poliția o aplică. Poliția remite procesul verbal doar în instanța de judecată” a declarat Cernăuțean.
Șeful IGP a mai vorbit și despre protestele care au loc în ultimele săptămâni în centrul Capitalei, dar și despre pretențiile primarului Ceban, care cere o ”poliție municipală”.
”De la începutul protestelor, au fost constatate peste 45 de încălcări admise de organizatori. În acest sens, am adresat o serie de sesizări în adresa primăriei municipiului Chișinău. La fel, am sesizat Procuratura Chișinău în legătură cu inacțiunile autorităților publice locale. Primăria este cea care trebuie să solicite încetarea protestelor. Din 18 septembrie și până acum, primăria nu a desemnat o persoană responsabilă care să comunice cu organizatorii protestelor și poliția. Nu este logic să fie o poliție municipală, pentru că primarul poate și așa să dea ordine și noi le vom executa” a mai declarat Cernăuțean.
Protest 09.10.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2022
Politică
A patra duminică de proteste: Peste 60 de mii de oameni cer demisia guvernării
Amintim că în cadrul protestului de ieri, protestatarii au instalat în jur de 100 de corturi pe carosabil chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Astfel, aceștia au blocat strada între Parlament și Președinție, anunțând că va rămâne porțiunea blocată pentru o perioadă nedeterminată.
Fluxul de știri
0