Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A patra duminică de proteste: Peste 60 de mii de oameni cer demisia guvernării

© Sputnik / Rodion ProcaProtest 09.10.2022
Protest 09.10.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Numărul participanților la manifestații crește în fiecare săptămână. La protestul de astăzi, au participat 60 de mii de oameni.
CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Mii de oameni s-au adunat și astăzi în fața Parlamentului și Președinției pentru a protesta împotriva actualei guvernări. Este a patra duminică la rând când în centrul Capitalei se desfășoară proteste de amploare, unde vin mii de oameni din diferite localități ale țării.
Oamenii prezenți la protestul de astăzi au scandat din nou „Noi suntem poporul!”, „Jos, Maia Sandu”, „Demisia”.
Ca și duminica trecută, porțile de la Președinția Moldovei, care de obicei sunt deschise pentru trecători, au fost închise. Oamenilor le-a fost interzis accesul pe teritoriul instituției prezidențiale.
Azi se pare că i-a venit rândul și premierului Nataliei Gavrilița să ”zboare” cu baloanele galbene. În imaginea adusă în centrul capitalei, premierul ține o pizza în mâini. La mitingurile din duminicile precedente, figuri similare au fost cu președintele țării, Maia Sandu, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care la finalul protestului au fost lăsate să zboare spre cer .
Tot în cadrul protestului de astăzi, cei prezenți au adoptat o rezoluție. Aceștia cer președintelui, parlamentului și guvernului să compenseze de urgență diferența de tarif la gaze naturale și energie electrică, să aloce o asistență unică de 10.000 de lei angajaților din sectorul învățământ, lucrătorilor din domeniul sănătății, studenților, familiilor numeroase, precum și 5.000 lei pensionarilor, al căror venit lunar este sub 5.000 lei, precum și alte categorii
Liderul protestelor din centrul Capitalei, Dinu Țurcanu, a reiterat că Moldova trebuie să scape de ciuma galbenă.
„Constatăm cu tristețe, că actuala guvernare, în loc să-și suflece mânecile și să prezinte soluțiile pentru ieșirea din crizele în care ne aflăm, nu face decât să ne pună piedici, să ne intimideze, să ne descurajeze să nu protestăm. Constatăm cu tristețe că în loc să asistăm la un program de redresare a situației economice, actuala guvernare continuă să-și bată joc de încrederea oferită de popor, care așteaptă cu înfrigurare facturile pentru curent și gaze. Se roagă ca toamna și iarna să fie blânde. Noi insistăm să cerem demisia actualei guvernări. Suntem convinși că au rămas zile numărate, pentru ca această guvernare să plece la groapa de gunoi a istoriei”, a declarat Dinu Țurcanu.
De asemenea, deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a salutat numărul din ce în ce mai mare al protestatarilor, care nu sunt membri ai formațiunii din care face parte, dar care se alătură manifestațiilor organizate de partidul lui Ilan Șor.
„Protestele nu sunt ale Partidului „ȘOR”, ci ale tuturor cetățenilor nedreptățiți de partidul de guvernământ – PAS, care își bate joc de oameni, i-a condamnat la sărăcie și foame. Pe lângă toate abuzurile pe care le fac la adresa oponenților politici, vor să închidă magazinele sociale, care sunt de mare ajutor pentru oameni, mai ales pe timp de criză. În prezent, pâinea în aceste magazine costă un leu, cel mai mic preț posibil de pe piață. Această guvernare trebuie să plece. Demisia!”, a declarat Reghina Apostolova.
„Actuala guvernare a instituit din nou stare de urgență, pentru 60 de zile, pentru a comite abuzuri și ilegalități, fără a respecta procedurile impuse de lege. Acest Parlament și Guvern se află permanent în stare de urgență. Această guvernare trebuie să plece. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os. Jos, Maia Sandu!”, a adăugat deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu.
La protest, a participat și deputatul PCRM, Diana Caraman, care și-a exprimat respectul pentru oamenii care protestează nonstop, în Orășelul Schimbării, amenajat în fața Parlamentului.
„Nu vă imaginați cât de mult îi sperie pe cei de la guvernare protestele. Ei se prefac că nu se întâmplă nimic, că tot ce fac este bine. Vă asigur că sunt foarte speriați și îi nemulțumește numărul din ce în ce mai mare al protestatarilor. Această guvernare este cea mai mare rușine pentru Republica Moldova. Demisia!”, a menționat deputatul Diana Caraman.
© Sputnik / Rodion ProcaProtest 09.10.2022
Protest 09.10.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2022
Protest 09.10.2022
La fel, la protest a vorbit și președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, care a apărut prin videoconferință. Acesta a anunțat că va extinde "Orășelul Schimbării" și pe carosabil. Potrivit lui Șor, președintele Maia Sandu și guvernarea PAS au șapte zile la dispoziție ca să îndeplinească revendicările zecilor de mii de protestatari, care își strigă nemulțumirea în stradă, pe parcursul ultimei luni.
Astfel, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața Parlamentului și Președinției, va rămâne blocat pentru o perioadă nedeterminată. Asta după ce astăzi protestatarii au instalat corturi pe artera centrală a Capitalei.
Potrivit organizatorilor protestului, numărul participanților crește în fiecare săptămână. La manifestația de astăzi au venit 60 de mii de oameni. Pe străzile adiacente bulevardului Ștefan cel Mare din Capitală, mulțimea a format adevărate coloane ale infinitului. În același timp, mii de oameni au fost iarăși împiedicați să ajungă la proteste.
Următoarea acțiune de protest urmează să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale, duminica viitoare.
© Sputnik / Rodion ProcaProtest 09.10.2022
Protest 09.10.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2022
Protest 09.10.2022
Fluxul de știri
0