Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Gazprom atenționează că își rezervă dreptul de a opri complet livrările în Moldova

© Sputnik / Alexander GalperinВывеска на офисе ПАО "Газпром"
Вывеска на офисе ПАО Газпром  - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2022
Abonare
Gazprom atenționează că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în Moldova.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Pe parcursul anului 2022, compania Moldovagaz a încălcat în mod regulat termenii contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat, de asemenea, a solicitat în mod repetat Gazprom-ului atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare, scrie Gazprom pe canalul oficial de Telegram.
”Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmându-și concentrarea pe o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă și a satisfăcut cu regularitate aceste solicitări ale părții moldovenești”.
Totodată, Gazprom precizează că NJSC Naftogaz din Ucraina refuză să ofere Gazpromului serviciul de transport de gaze integral. Din acest motiv, în octombrie 2022 Gazprom are posibilitatea de a furniza gaze Moldovei doar în sumă de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
Gazprom atenționează că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenelor pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz. Pe viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract.
Fluxul de știri
0