Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Lira se prăbușește la cel mai scăzut nivel din toate timpurile

© Sputnik / Alexey Suhorukov / One PoundUn pound englez, valuta națională a Marii Britanii
Un pound englez, valuta națională a Marii Britanii - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2022
Abonare
Luni, lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din toate timpurile față de dolarul american. Scăderea vine în contextul în care investitorii reacționează faţă de planul fiscal al noului guvern.
BUCUREŞTI, 27 sept – Sputnik, Doina Crainic. Lira sterlină s-a prăbuşit cu aproape 5%, până cel mai scăzut nivel din toate timpurile față de dolarul american. Moneda a pierdut luni cu până la 4,85%, scăzând la valoarea fără precedent de 1,0327 de dolari, depăsind scăderea de 3,61% înregistrată vineri, relatează RT.
Analiștii spun că scăderea a fost declanşată de anunțul făcut săptămâna trecută de către ministrul Finanțelor, Kwasi Kwarteng, cu privire la un „mini-buget”, care atrage după sine reduceri istorice de impozite și cea mai mare creștere a împrumuturilor din ultimii peste 50 de ani.
„Lira sterlină este grav afectată, în contextul în care comercianții întorc spatele tuturor bunurilor britanice. Sentimentul înfiorător este că împrumuturile guvernamentale suplimentare, care se află în plan, vor apăsa grav asupra economiei Regatului Unit”, a declarat pentru The Guardian David Madden, analist de piață la Equiti Capital.
Anunțul, care vine la o zi după ce Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor pentru a ţine în strună inflația, se consideră că pune în pericol credibilitatea financiară a guvernului. O liră mai slabă împinge în sus costurile importurilor, ceea ce se adaugă la presiunea inflaționistă pe termen mediu. Mulți analiști susțin că, pentru majoritatea britanicilor, o mare parte din ajutorul venit din reducerile de impozite va fi înghițit de facturile mai mari la energie, precum și de costurile majorate ale creditelor ipotecare și împrumuturilor.
Unii economiști prezic că prăbuşirea lirei ar putea forța Banca Angliei să crească ratele dobânzilor pentru a sprijini moneda. Ei se așteaptă la o dublare a ratelor dobânzilor în Marea Britanie, la peste 5%, până în vara viitoare.
Soldați britanici - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2022
Internațional
Marea Britanie se înarmează
Fluxul de știri
0