Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu, despre moldovenii care vor lupta de partea forțelor armate ruse

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2022
Abonare
Maia Sandu a afirmat că moldovenii cu dublă cetățenie (moldovenească și rusă) care luptă de partea Rusiei ar putea rămâne fără cetățenia moldovenească.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing de presă pe marginea deciziilor Consiliului Suprem de Securitate.
Unul dintre subiectele abordate în cadrul Consiliului este descurajarea cetățenilor moldoveni, inclusiv din regiunea transnistreană, de a fi încorporați în cadrul forțelor armate ruse pentru a participa la conflictul armat din Ucraina.
Maia Sandu a spus că membrii Consiliului Suprem de Securitate au în vedere revocarea cetățeniei Republicii Moldova care au și cetățenia Federației Ruse și care participă la acțiunile militare în cadrul forțelor Armate Ruse.
“Există riscul de mobilizare a cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului de către Federația Rusă. […] Pentru a descuraja asemenea acțiuni analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei care dețin cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei car au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia Federației ruse și se înrolează de partea agresorului”, a declarat șeful statului.
Consilierul președintelui Federației Ruse, președinte al Consiliului prezidențial pentru dezvoltarea societății civile și a drepturilor omului, Valeri Fadeev (Валерий Фадеев) - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2022
Rusia
Vor fi sau nu mobilizați străinii care au obținut cetățenia rusă?
Maia Sandu a cerut Federației Ruse să nu-i recruteze pe cetățenii moldoveni.
“Am solicitat Ministerului de Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul și alte instituții vor susține măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins, pentru a răspunde solicitărilor în creștere”, a mai spus Sandu.
Ziua Independenței – 27 august 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Editoriale
Neadevăruri, falsuri și minciuni sfruntate – discursul Maiei Sandu la ONU
Fluxul de știri
0