Vor fi sau nu mobilizați străinii care au obținut cetățenia rusă?
© Sputnik / Нина ЗотинаConsilierul președintelui Federației Ruse, președinte al Consiliului prezidențial pentru dezvoltarea societății civile și a drepturilor omului, Valeri Fadeev (Валерий Фадеев)
© Sputnik / Нина Зотина
Abonare
Șeful Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă președintele Federației Ruse a cerut majorarea vârstei de încorporare, până la 45-50 de ani, a cetățenilor naturalizați.
CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Șeful Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Federației Ruse, Valeri Fadeev, a susținut inițiativa de introducere a serviciului militar obligatoriu pentru cei care au primit cetățenia rusă și a propus să fie mărită vârsta de mobilizare a acestora la 45-50 de ani.
Anterior, membrul Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Federației Ruse Kirill Kabanov a spus că Consiliul pregătește o propunere privind serviciul militar obligatoriu pentru cei care au primit recent cetățenia rusă.
„Constituția spune că apărarea Patriei este datoria și obligația cetățeanului Federației Ruse, fără a face distincție între cei care au primit cetățenia prin naștere și cei care au fost naturalizați. Este necesar să se corecteze această lacună juridică și să se ia în considerare posibilitatea creșterii vârstei militare a cetățenilor naturalizați la 45 sau 50 de ani”, a spus Fadeev într-un comunicat publicat pe canalul Telegram al Consiliului.
El a menționat că acum, conform legislației în vigoare a Federației Ruse, dacă cei naturalizați au peste 27 de ani, ei nu sunt supuși serviciului militar și, prin urmare, nu pot primi o specialitate militară și nu se încadrează în rezervă.
„Nu vorbim de mobilizarea imediată a străinilor naturalizați – asta ar fi o discriminare. Dar, de exemplu, în Israel, unde unii dintre cetățenii noștri se grăbesc se meargă acum, repatriatului i se acordă o perioadă de un an pentru a se stabili la locul nou, după care este înrolat în Forțele de Apărare Israelului, indiferent de vârstă”, a subliniat șeful Consiliului.
El a menționat că astfel de mecanisme ar putea fi introduse și în Rusia și a spus că Consiliul se planifică să organizeze consultări în viitorul apropiat cu privire la această problemă cu comitetele de profil din Duma de Stat și ale Consiliului Federației, precum și cu Direcția juridică principală a Ministerului rus al Apărării.
Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat miercuri rușilor cu privire la situația din Donbas și la modul în care se desfășoară operațiunea specială. El a declarat că Rusia va sprijini deciziile referendumurilor din regiunile RPD, RPL, Zaporojie și Herson și a anunțat mobilizarea parțială în Federația Rusă, spunând că aceasta este o decizie pe deplin adecvată la actualele amenințări.