Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Serbia: Riscul de conflict militar este real

© Sputnik / Екатерина Штукина / Accesați arhiva multimediaAlexander Vucic
Alexander Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2022
Abonare
Președintele Serbiei Alexander Vucic acuză Kosovo că a creat o amenințare la adresa securităţii la graniță.
BUCUREŞTI, 14 sept – Sputnik, Doina Krainik. Kosovo pune în pericol securitatea Serbiei și creează riscul de confruntări violente în regiune, a avertizat marți președintele sârb Alexander Vucic, adresându-se Parlamentului național.
Vucic a acuzat autoritățile de la Kosovo de intensificarea tensiunilor de la granița teritoriului cu Serbia prin creșterea prezenței forțelor speciale.
„Suntem într-un moment în care Serbia, din cauza măsurilor Pristinei, se confruntă cu provocări semnificative privind securitatea ... Vreau să spun că prezența forțelor speciale ale poliției Pristinei în nordul Kosovo și Metohija crește. Vă voi spune și despre întărirea posturilor noastre”, a explicat Vucic, potrivit RT.
Preşedintele a subliniat că „partea sârbă nu creează nicio situaţie de criză” și a avertizat că „pericolul este aproape, obiectiv și serios”.
Într-o declarație televizată săptămâna trecută, Vucic a declarat că Serbia este presată de unele puteri europene să rezolve conflictul cu Kosovo prin semnarea unui acord care ar recunoaște în esență provincia separatistă.
Potrivit lui Vucic, Belgradul a fost solicitat să-și clarifice poziția cu privire la confruntarea dintre Occident și Rusia în legătură cu Ucraina. Serbia a ajuns din nou să constituie „daune colaterale în conflictele marilor puteri”, a concluzionat Vucic.
După ce a obţinut sprijin din Occident, Kosovo și-a declarat independența în 2008. Însă, în timp ce SUA și mulți dintre aliații lor au recunoscut Kosovo ca fiind independent, Serbia, Rusia, China și ONU nu i-au recunoscut independenţa şi nici cinci state membre ale UE.
Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au reizbucnit la începutul lunii august, după ce Pristina a încercat să scoată în afara legii documentele și plăcuțele de înmatriculare sârbe. Măsura a fost amânată la îndemnul ambasadorului SUA, dar autoritățile din Kosovo au promis să o aplice în cele din urmă.
Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a spus ulterior că este pregătit să normalizeze relațiile cu Serbia, dar a subliniat că trebuie să existe un tratament egal pentru sârbi și albanezii din Kosovo în ceea ce privește documentele de intrare.
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2022
Internațional
Solidaritatea europeană sau...”frate, frate, dar brânza e pe bani”
Fluxul de știri
0