Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Solidaritatea europeană sau...”frate, frate, dar brânza e pe bani”

© AP Photo / Markus SchreiberBundestag, Germania, drapel
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Germania descoperă că nu are prea mulți prieteni printre vecini. Confruntată cu mari probleme în sectorul energetic, Germania nu a reușit să încheie decât cu Danemarca și Austria, acorduri pentru împărțirea solidară a gazelor naturale.
BUCUREȘTI, 13 sep -Sputnik. Atât Olanda, cât și Belgia și Luxemburgul, s-au alăturat Poloniei în a refuza politicos semnarea unor acorduri de vecinătate cu Germania ce ar fi presupus ”împărțirea solidară” a rezervelor de gaze naturale între statele semnatare.
Germania negociază de asemenea acorduri similare cu Cehia și Italia.
Dacă Cehia a condiționat acordul de garanții financiare favorabile Pragăi, Italia a spus că dorește să se așeze la masa negocierilor după și, implicit, în funcție de rezultatul alegerilor legislative ce urmează să aibă loc în Peninsul.
Oficialii germani sunt însă pesimiști cu privire la finalitatea acestor negocieri. ”În prezent, nu este de așteptat niciun progres în negocierile privind încheierea de acorduri bilaterale de solidaritate″, a spus ministrul german al Economiei, Habeck.
Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei, a declarat recent că cele 27 de state UE ar trebui să se coordoneze pentru a putea trece cu bine de criza energetică, mai ales dacă Rusia va opri complet livrările de gaze către Europa.
Conform legislației naționale și europene, și România trebuia să încheie cu statele vecine Ungaria și Bulgaria, ale căror sisteme de transport al gazelor naturale sunt interconectate cu cel național românesc, acorduri interguvernamentale privind luarea de măsuri solidare de întrajutorare în caz de criză a gazelor, măsuri care pot merge până la sistarea furnizării gazelor către marii consumatori industriali dintr-una dintre țări pentru menținerea aprovizionării populației și clienților sociali dintr-o alta. Până în prezent, autoritățile de la București nu au comunicat nimic în această privință
România este considerată ca fiind esențială pentru reușita planului Uniunii Europene de a pune capăt dependenței continentului de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, inclusiv pentru asigurarea aprovizionării Ucrainei și Republicii Moldova, ca țară de tranzit al fluxurilor de gaze din alte surse, reiese din documentele planului REPowerEU al Comisiei Europene. Potrivit sursei citate, printre măsurile avute în vedere la nivel comunitar se numără asigurarea livrării de gaze în flux invers (reverse flow) din România către Ucraina și Republica Moldova, prin conducta transbalcanică.
Fluxul de știri
0